Stuki przy skręcaniu kierownicą

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
overheat
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4drive
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: overheat »

Pacjent Ateca 2.0, 90 000 km na liczniku. Dzisiaj zauważyłem, że przy skręcaniu na parkingu coś mi stuknęło przy skręcaniu kierownicą. A potem kolejny raz i kolejny.

Zgasiłem auto, żeby wyłączyć wspomaganie i zacząłem sobie ruszać kierownicą od neutralnego położenia i zauważyłem, że po kilku stopniach obrotu jest takie puknięcie, zarówno w lewo jak i w prawo.

Samochód ogólnie prowadzi się dobrze, nie ściąga, nie myszkuje. Ale ten typ chyba tak nie ma, bo wcześniej tak zdecydowanie nie było, a auto mam już szósty rok.

Czy ktoś z Was mógłby sprawdzić u siebie? Jakieś pomysły?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: Stuki przy skręcaniu kierownicą

Post autor: kmw »

Jak nie będzie tu odpowiedzi z podobnymi przypadkami, to najlepiej podjechać na stację kontroli pojazdów, oni na na szarpakach zobaczą, czy to jakaś błahostka, może drążek ma luz, może jakaś końcówka, a może końcówka sprężyny pękła albo łożysko na górze mocowania amortyzatora (to już trudniej sprawdzić), czy może coś poważniejszego jak przekładnia. Raczej nie jest to typowa usterka.
A opony masz standardowe, czy jakieś szersze niż fabryczne założone?

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Łożysko kolumny mcperson

overheat
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4drive
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: overheat »

Update: problem rozwiązany, tylko zapomniałem napisać. Było wiele poszlak, łożyska kolumny, uszkodzone sprężyny, uszkodzona przekładnia. Okazało się, że luzy były w miejscu gdzie przekładnia jest zamocowana. Wystarczyło ją odkręcić i przykręcić na nowo (+geometria). Dopiero trzeci warsztat poprawnie to zdiagnozował i ogarnął (diagnosta w SKP też się pomylił). Cisza już od kilku miesięcy. Podobno to nie pierwszy przypadek.

Wnioski takie, że warto szukać alternatywnej diagnozy w innych warsztatach i nie wymieniać części na ślepo (np. przekładnia do mojego modelu to prawie 10tys. zł). Na jakiś plus można zaliczyć to, że żaden z warsztatów nie próbował mnie naciągnąć, a mieli na to szansę, więc jest jakaś wiara w ludzi.
Za ten post autor overheat otrzymał podziękowanie:
kmw (18 wrz 2024, 9:53)
Ocena: 4.76%

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

overheat pisze:
18 wrz 2024, 9:52
...
Wnioski takie, że warto szukać alternatywnej diagnozy
...
I dlatego już od dawna pacjenci chodzą do innych lekarzy w celu weryfikacji, sprawdzenia, pierwszej diagnozy.
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
kmw (19 wrz 2024, 10:53)
Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ