Hej. Seat Ateca 2019 1.5 Dsg 60k przebiegu. Od paru tygodni słychać dziwne stukanie z okolic lewego przodu(okolice koła). Dźwięk nasila się podczas utrzymywania stałej prędkości (bez przyspieszania/hamowania) jakby coś wpadało w drgania i stukało. Wydaje mi się, że słychać to cały czas natomiast jest ledwo słyszalne. Miesiąc temu wymieniane sprzęgło w dsg. Stukanie na filmie w 5-6 i 15-17 sekundzie. Aso potwiedza cos slychac ale nie wiedzą co to moze być. Może miał ktoś podobny problem?
Tutaj film z opisanymi stukami:
https://www.youtube.com/shorts/MCufYPf4Amw
Stukanie podczas jednostajnej jazdy z okolic lewego przodu
-
- Samochód: Ateca FR 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
-
- Samochód: Ateca FR 1.5 TSI DSG
Re: Stukanie podczas jednostajnej jazdy z okolic lewego przodu
No jakoś tydzień po wymianie się to ujawniło, pytanie czy jest szansa żeby tam coś tak stukało. Tym bardziej, że nie dzieje się to podczas zmiany biegów lub obciążenia.
- YoursTruly
- Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Stawiam, że coś się poluzowało i jak nie dociskasz (sprzęgłem lub obciążeniem) to lata. Pojechałbym szybciutko tam gdzie było wymieniane i niech sprawdzą.
-
- Samochód: ATECA 2016, 1.4 TSI, Xcellence, manual
Czy wyjaśniła się przyczyna stukania? Ja mam coś podobnego, tylko bardziej jak chrobotanie, ale też jest to dźwięk cykliczny. Mi wydaje się że z przodu z lewej, pasażer mówi że z prawej, ale generalnie przód. Nie słychać przy hamowaniu, tylko przy niskich prędkościach, zwłaszcza w trakcie lekkiego przyspieszania w zakręcie. Zastanawiam się czy to mogą być łożyska, ale wtedy byłby to chyba dźwięk bardziej buczący i ciągły. Ateca '17 1.4 tsi manual.