Niezbednik posiadacza Ateca
-
- Samochód: Skoda
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 38 razy
Niezbednik posiadacza Ateca
Majac na uwadze aktualne promocje Cupry oraz faktu ze zakochalem sie w Atece zdecydowalem sie na zmiane mojej 2018 FR na Cupre. FR zostala w rodzinie a ja oczekuje na Cupre.
Prosze przypomnijcie mi co warto kupic:
- nadkola kupione
- wkladka do podlokietnika kupiona
- modul start-stop kupiony
- kamery kupione
- zaslonki wlotow powietrza pod siedzenia kupione
Cos ktos jeszcze doda od siebie ?
- nadkola kupione
- kamery kupione
-
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Re: Niezbednik posiadacza Ateca
Mam z tego tylko nadkola. Można jeszcze kupić skodowskie: "simpleclevery" do bagażnika, osłonę tunelu, wlew płynu spryskiwaczy. Mam jeszcze: matową folię na ekran Inforozywki, miękkie wklejki do schowków, ale nie komplet, tylko sam sobie podocinałem tam, gdzie chciałem, czyli np. tylko dno tych w drzwiach czy schowku pasażera. Jest jeszcze sporo zupełnych popierdułek, np. tych prezentowanych na filmikach na Canal Ateca na YT.
-
O foliach:
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... =10&t=1937
Mam jeszcze antykunę z blaszkami KEMO M186, ale to już kwestia, gdzie parkujesz.
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowań: 46 razy
tak jak tu napisano, wyklejki schowków i folię matową na ekran. A ten moduł, to gdzie jest montowany?Luk4as pisze: ↑24 sie 2024, 16:04Majac na uwadze aktualne promocje Cupry oraz faktu ze zakochalem sie w Atece zdecydowalem sie na zmiane mojej 2018 FR na Cupre. FR zostala w rodzinie a ja oczekuje na Cupre.
- nadkola kupione
- kamery kupione
Możesz napisać, co Cię tak urzeka w Atece? Ja też byłem nią bardzo zafascynowany, że fajna, że klasyczna, że żadnych hybryd, że w środku pokrętła, że dojrzały model bez wad wieku dziecięcego itp. i dlatego jestem się w stanie pogodzić z nie najnowszą stylistyką, a teraz jestem rozczarowany, głównie przez nienaprawialną póki co wadę fabryczną w postaci braku automatycznej regulacji wysokości reflektorów, a wożę ciężkie rowery na haku, więc dla mnie jest to szczególnie uciążliwe. Wygląd jest już faktycznie dość niedzisiejszy, nawet w wersji Cupra, którą kupiłem dopłacając sporo kasy względem Seata, środek, cóż, też bez entuzjazmu, trzeba kombinować z wyklejaniem schowków, żeby to jakoś wyglądało, z dokładkami nadkoli tylnych drzwi, tymi "antygruzowymi", ale to nadal delikatnie mówiąc mało nowoczesne wnętrze, zawieszenie okazało dość twarde i głośne, szczególnie na małych nierównościach, pewnie przez 19" koła i fabryczną oponę Bridgestone Potenza (testówką jeździłem na zimówkach i wydawało mi się nieco bardziej komfortowe), ale jazda tym po nawet lekko nierównych drogach odbiera całą przyjemność, do tego te stuki z przedniego zawieszenia chociaż specjalnie nie brałem DCC. Do tego te 19" obręcze są takie sobie, nawet nie robią wrażenia większych kół przy dość niewielkim samochodzie nawet z tymi miedzianymi dodatkami, pewnie przez czarny kolor oraz niski profil opony, wygląda to jak w osobówce, a nie jak w innych crossoverach/SUVach.
Mogli się trochę wysilić i chociaż dać jakieś lepsze wygłuszenie, skrzynię DQ381 albo jakieś lepsze światła, np. matrycowe albo wielowahacz z tyłu, bo przy obecnych obniżkach i usterce, z którą auto jest z zasadzie wykluczone z użytku na drogach mam spory niesmak, że wybrałem to auto. Nawet kolory zostawili słabe, właściwie, to wszystko odcienie szarości, innych barw nie ma do wyboru. Lakier cienki, blachy cienkie, szyby niby przyciemniane, ale dość słabo, dodatkowo w zielonkawej barwie. Całość z zewnątrz i wewnątrz robi dużo gorsze wrażenie od bliźniaczego Karoqa, gdzie są matrixy i opcja przesuwanej kanapy.
Z plusów, to że systemy wspomagające i asystenci działają bardzo dobrze, klimatyzacja jest ponadprzeciętnie skuteczna i spalanie jest niewielkie. No i może, że deska i tapicerka nie hałasuje w środku, póki co.
- Ocena: 5%
-
Musi to być tym bardziej bolesne, że teraz można było kupić Cuprę z dużymi rabatami, taniej pewnie niż identycznie wyposażonego Seata. Ja wybierając Atecę stawiałem na komfort, dlatego świadomie wybrałem Style i doposażyłem go w prawie wszystko co ma Experience, bo chciałem mieć koła 17 wielosezonowe i czarne relingi do lakieru graphite grey (wybór lakierów faktycznie tragiczny) oraz nie chciałem DCC. Z auta jestem na razie zadowolony, choć możliwe, że też mam problem ze światłami, chociaż nie wiem na pewno bo nie jeżdżę nocami teraz wcale, albo jadę z psutym tyłem. Wyjdzie w sezonie zimowym pewnie, może do tego czasu ogarną temat, jeśli on istnieje realnie w moim egzemplarzu.
- YoursTruly
- Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Mi sie od zawsze Ateca podobała. Karoq był za „grzeczny”. Szczególnie te charakterystyczne DRL robią Atekę bardziej agresywną. Do tego przy wysokim wyposażeniu (pamięć fotela kierowcy to był mój must-have) cena jest zdecydowanie niższa niż u konkurencji.
Ale to już robimy offtopic
Ale to już robimy offtopic