Problem z ryglowaniem

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
koziolek215
Samochód: Seat Ateca 1.5tsi FR
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Problem z ryglowaniem

Post autor: koziolek215 »

Hejka, nie mige nic znalesc na moj tamat jesli bylo to sorki. mam problem z ryglowaniem drzwi ale nie gdy sie ruszy tylko po otwarciu pilotem czadami po otwarci jednych drzwi reszta sie rygluje czasami po wejsciu do auta rygluja sie drzwiz Mial ktos taki przypadek?? Dzieki z gory

Pacjent to Ateca 2020

Sponsor

Kalinski

Problem z ryglowaniem

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Problem z ryglowaniem

Sponsor

AUTO-PAK

sylwek
Samochód: Ateca Xcellence 1,4 Eco TSI S&S man Magic schwartz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Problem z ryglowaniem

Post autor: sylwek »

Witam. Problem ryglowania wystąpił w mojej Atece 2017. Pojawia się sporadycznie ale jest denerwujący i dosyć niebezpieczny z powodu możliwosci zamknięcia się wraz z kluczykiem wewnątrz auta. Pierwszy raz miało to miejsce na moje szczęście w garażu więc miałem dostępny drugi kluczyk. Teraz nie zostawiam go w aucie, tylko mam zawsze w kieszeni. Z tego co czytałem problem nie jest odosobniony i wystepuje w wielu Atecach również w Golfie 7. a jest spowodowany jak czytałem w wielu przypadkach awarią modułu elektroniki drzwi kierowcy. Obecnie obserwuję w jakich okolicznościach występuje i stwierdziłem że często zdarza się samozamykanie po normalnym trzaśnięciu drzwiami kierowcy. Podczas jazdy autozamykanie wykonuje kilka prób zamknięcia, ale z mniejszą energią co słychać w dźwięku zamków. Na wyśietlaczu podczas próby uruchamiania pojawia się informacja o nierozpoznaniu kluczyka i uruchomieniu poprzez przyłożenie go do kolumny w przewidzianym miejscu. Wówczas otwieram będąc już w samochodzie zamki pilotem i wtedy jest możliwe normalne uruchominie. Nie zapala sie również w uchwycie drzwi pomarańczowa kontrolka zamkniętego zamka. Zauważyłem, że w tej sytuacji po uderzeniu w podłokietnik lampka się zapala i próby zamknięcia ustają. Lampka potrafi migać podczas jazdy po wyboistej drodze. Komputer rejestuje to jako błąd który kasuję OBD11 (numeru obecnie nie pamiętam) ale opisany jest jako niewiarygodny sygnał. Zmiana bateri w kluczyku nie przyniosła porawy a błąd powraca. Mam podejrzenia co do mechanizmu zamka i modułu, ale także akumulator już raczej też do wymiany (od czerwca 2017) i czasem po właczeniu zapłonu pokazuje 11,9V chociaż z uruchamianiem jest dobrze. Będę mierzył napięcie akumulatora i jeśli trzeba będzie kupię nowy. Pozdrawiam

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Moduł drzwi jest zamontowany w drzwiach z tego, co opisujesz to być może trzeba sprawdzić, czy jakaś wtyczka w tym module lub ogólnie w drzwiach nie jest poluzowana.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

patryk7133 pisze:
16 paź 2024, 16:59
Moduł drzwi jest zamontowany w drzwiach z tego, co opisujesz to być może trzeba sprawdzić, czy jakaś wtyczka w tym module lub ogólnie w drzwiach nie jest poluzowana.
Właśnie, szczególnie jeżeli problemy pojawiają się podczas pokonywania wybojów, a zawieszenie Ateki zdecydowanie nie jest komfortowe, miękkie.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Graco_46
Samochód: Ateca FL FR 1.5 TSI DSG
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Graco_46 »

Jest teraz akcja serwisowa związana z tym problemem - przeprogramowanie sterownika - zaproponowali mi to w Motorpol Wrocław, chociaż nigdy ten problem u mnie nie wystąpił - pojechałem - przeprogramowali i przy okazji wyłączyli mi kilka zakodowanych opcji ale już powróciłem do wcześniejszych ustawień.
sylwek pisze:
16 paź 2024, 1:29
Witam. Problem ryglowania wystąpił w mojej Atece 2017. Pojawia się sporadycznie ale jest denerwujący i dosyć niebezpieczny z powodu możliwosci zamknięcia się wraz z kluczykiem wewnątrz auta. Pierwszy raz miało to miejsce na moje szczęście w garażu więc miałem dostępny drugi kluczyk. Teraz nie zostawiam go w aucie, tylko mam zawsze w kieszeni. Z tego co czytałem problem nie jest odosobniony i wystepuje w wielu Atecach również w Golfie 7. a jest spowodowany jak czytałem w wielu przypadkach awarią modułu elektroniki drzwi kierowcy. Obecnie obserwuję w jakich okolicznościach występuje i stwierdziłem że często zdarza się samozamykanie po normalnym trzaśnięciu drzwiami kierowcy. Podczas jazdy autozamykanie wykonuje kilka prób zamknięcia, ale z mniejszą energią co słychać w dźwięku zamków. Na wyśietlaczu podczas próby uruchamiania pojawia się informacja o nierozpoznaniu kluczyka i uruchomieniu poprzez przyłożenie go do kolumny w przewidzianym miejscu. Wówczas otwieram będąc już w samochodzie zamki pilotem i wtedy jest możliwe normalne uruchominie. Nie zapala sie również w uchwycie drzwi pomarańczowa kontrolka zamkniętego zamka. Zauważyłem, że w tej sytuacji po uderzeniu w podłokietnik lampka się zapala i próby zamknięcia ustają. Lampka potrafi migać podczas jazdy po wyboistej drodze. Komputer rejestuje to jako błąd który kasuję OBD11 (numeru obecnie nie pamiętam) ale opisany jest jako niewiarygodny sygnał. Zmiana bateri w kluczyku nie przyniosła porawy a błąd powraca. Mam podejrzenia co do mechanizmu zamka i modułu, ale także akumulator już raczej też do wymiany (od czerwca 2017) i czasem po właczeniu zapłonu pokazuje 11,9V chociaż z uruchamianiem jest dobrze. Będę mierzył napięcie akumulatora i jeśli trzeba będzie kupię nowy. Pozdrawiam

koziolek215
Samochód: Seat Ateca 1.5tsi FR

Post autor: koziolek215 »

Kilka dni temu mialem podobne objawy. Drzwi ryglowaly sie same nie wiadomo kiedy. Wymienilem kluczyki. Uzywam teraz zapasowego i jak narazie bez problemu. Mozliwe ze bateria do wymiany.

lech
Samochód: seat ateca 1,4 tsi automat 2018

Post autor: lech »

zdecydowanie siada bateria w kluczyku CR2025 pozdr. lech

sylwek
Samochód: Ateca Xcellence 1,4 Eco TSI S&S man Magic schwartz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: sylwek »

Aktualizacja posta z 16.10.2024. Pomogła dopiero wymiana wewnętrznego wyłącznika centralnego zamka. Skorzystałem z doświadczenia kolegi Masmix w wątku o tytule Problem z automatycznym blokowaniem zamków. Wymieniłem akumulator -nie pomogło, bateria w kluczyku, nie pomogło zakupłem centralkę z rozbitej Ateki o tych samych numerach części ale nie montowałem chociaż moje podejrzenie było skierowane zwlaszcza na nią. Nie wiem, czy w każdym przypadku będzie winny włacznik ale zdecydowanie warto do tego zacząć. Pozdrawiam
Za ten post autor sylwek otrzymał podziękowanie:
kmw (30 cze 2025, 13:34)
Ocena: 4.76%

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

FYI dostałem informację z ASO, że jest akcja serwisowa na zamek w drzwiach. Nie wiem czy to może mieć związek, ale może warto sprawdzić.

ODPOWIEDZ