Dziwne "PLUMKANIE" dźwięk z radia?

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Onski
Samochód: SEAT ATECA 1.5 150 DSG
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Onski »

Cześć jestem posiadaczem nowej Ateci. 1.5 150 DSG Bardzo fajne autko :)
Od kilku dni auto mi "plumka" jak na filmie. "Plumknie" przy włączaniu zapłonu a potem co jakiś czas podczas jazdy. Żaden komunikat mi się nie wyświetla w ustawieniach nie widzę nic co bym miał innego włączonego.

Co to może być? https://www.youtube.com/watch?v=P-tEIrruX0g

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 59 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Re: Dziwne "PLUMKANIE" dźwięk z radia?

Post autor: kmw »

To jest pojedyncze "plumknięcie", czy co chwilę jest taki dźwięk?
Auto z tego roku?
Chyba nie słyszałem do tej pory takiego dźwięku u siebie. Czy to występuje zawsze, tzn. jak jest cieplej też? Widzę, że na zegarach jest 4st.C, więc może to jest ostrzeżenie o niskiej temperaturze na drodze?

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 899 razy
Otrzymał podziękowań: 1415 razy

Post autor: Misiek »

kmw pisze:
19 lis 2024, 15:43
To jest pojedyncze "plumknięcie", czy co chwilę jest taki dźwięk?
Auto z tego roku?
Chyba nie słyszałem do tej pory takiego dźwięku u siebie. Czy to występuje zawsze, tzn. jak jest cieplej też? Widzę, że na zegarach jest 4st.C, więc może to jest ostrzeżenie o niskiej temperaturze na drodze?
U mnie wtedy zawsze jest i plumknięcie i komunikat tekstowy. Nie wiem tylko z czego to wynika, ale u mnie dźwięk ten jest zupełnie inny, pełny, więcej wyższych częstotliwości i jakby z lekkim pogłosem, może to kwestia nagrania, w sense mikrofonu.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Onski

Komunikat o niższej temperaturze inaczej brzmi i jest również sam komunikat na wyświetlaczu. Podobnie jak mam w Skodzie.

To zawsze załącza się przy zapłonie, a potem podczas jazdy co jakiś czas.
Tak auto z tego roku :)

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 59 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: kmw »

Onski pisze:
19 lis 2024, 17:16
Komunikat o niższej temperaturze inaczej brzmi i jest również sam komunikat na wyświetlaczu. Podobnie jak mam w Skodzie.

Ja właśnie sobie uświadomiłem po tym jak przed chwila jechałem samochodem, że u mnie chyba jednak nie ma sygnału dźwiękowego o niskiej temperaturze, na wyświetlaczu też się raczej nic nie pokazuje. Patrzyłem w opcjach, czy może mam wyłączone, ale nic takiego nie znalazłem. Auto też z tego roku.
Daj znać jak dojdziesz co to za dźwięk.

Onski

kmw pisze:
19 lis 2024, 18:27
Onski pisze:
19 lis 2024, 17:16

Ja właśnie sobie uświadomiłem po tym jak przed chwila jechałem samochodem, że u mnie chyba jednak nie ma sygnału dźwiękowego o niskiej temperaturze, na wyświetlaczu też się raczej nic nie pokazuje. Patrzyłem w opcjach, czy może mam wyłączone, ale nic takiego nie znalazłem. Auto też z tego roku.
Daj znać jak dojdziesz co to za dźwięk.
Jasne, mój sprzedawca jest na urlopie do piątku zadzwonię do niego w poniedziałek, bo do serwisu nie chce mi się jechać 30 km :) Może w weekend po drodze wjadę :) U mnie dźwięk niskiej temperatury jest :)

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: YoursTruly »

Jedyne plumkanie bez komunikatu (ale o innej częstotliwości) jest od nawigacji, ale to musiałem w ustawieniach zmienić z głosowego powiadamiania o zdarzeniach na powiadomienia tylko dźwiękiem.

Peterek
Samochód: Cupra Ateca 1,5 TSI 150 KM.
Podziękował: 4 razy

Post autor: Peterek »

YoursTruly pisze:
19 lis 2024, 22:13
Jedyne plumkanie bez komunikatu (ale o innej częstotliwości) jest od nawigacji, ale to musiałem w ustawieniach zmienić z głosowego powiadamiania o zdarzeniach na powiadomienia tylko dźwiękiem.
O! Czyli można wyłączyć gadanie nawigacji? Denerwuje mnie to.

BARTUS
Samochód: Seat ateca 1.5 150KM DSG 2024

Post autor: BARTUS »

Hej,
Od 3 dni mam to samo - musiała pójść jakaś skopana aktualizacja. Dzisiaj rano rozpracowałem co to za dźwięk: jest to informacja o zmianie aktualnie dozwolonej prędkości na znaku drogowym. U mnie na osiedlu można kurwicy dostać, bo co chwila jest zmiana ograniczenia 20, 30, 50, 30 i tak dalej. Przy każdej zmianie znaku plumka to, że po przejechaniu całego osiedla, ma się ochotę wysiąść z auta i je oklepać.
Dla niewtajemniczonych: nie, plumkanie to nie jest informacja o przekroczeniu prędkości, ale tak - da się to wyłączyć - jest to wyłączane wraz z funkcją ostrzegania o przekroczeniu dozwolonej prędkości.
NIE: w serwisie o tym nie wiedzą. W Poznaniu byli wczoraj zasoczeni jak im to powiedziałem. Dzisiaj rano podesłałem im filmik, nadal nie wiedzą jak to wyłączyć na stałe.
U mnie w firmie jest 5 Atec w dokładnie takiej samej konfiguracji i tylko w mojej pojawił się na razie taki cudowny upgrade.
Jak byście chcieli zobaczyć jak to wygląda, to podrzucam link do mojego filmiku:
https://photos.app.goo.gl/AtGro7Xren72Ynso8

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Post autor: flash »

Nieźle. :D :D :D

ODPOWIEDZ