Kierownica po wymianie

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
solmat
Samochód: Ateca I
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Kierownica po wymianie

Post autor: solmat »

Witam forumowiczów.
Dzisiaj została wymieniona na gwarancji w mojej Atece kierownica. Auto rocznik 2020/2021, wersja Xperience, kierownica z łopatkami zmiany biegów do DSG.
Stara kierownica miała miłą gładką powierzchnię, nowa wydaje się twardsza, faktura już nie jest tak miła, wygląda tandetnie i przypomina bardziej bardziej plastik, chodź przeszycia ma takie same jak poprzednia.
Czy ktoś ma podobne doświadczenia albo orientuje się czy mogli zamontować mi jakąś tańszą wersje?
Serwisant zarzekał się, że to jest jedyna kierownica do tego modelu i nie ma innych wersji... ale wiadomo, jeśliby źle zamówił to się średnio będzie chciał przyznać do błedu :/

Sponsor

Kalinski

Kierownica po wymianie

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Kierownica po wymianie

Sponsor

AUTO-PAK

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Re: Kierownica po wymianie

Post autor: Skylla »

Kierownica jest jedna, a że eko skóry z roku na rok coraz bardziej eco to taki masz efekt.

Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 413 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Post autor: Grz_Bo »

Ja ostatnio też wymieniałem, ateca w wersji FR rok 2020, dostałem taką samą, tylko nową.

Nowa jest twardsza od starej. Stara była bardziej wyślizgana, co mogło sprawiać wrażenie, iż jest bardziej miękka.

Tak, czy siak i w nowej i w starej poszycie jest z tej samej plastikowej "skóry" - niesamowite, jak to korporacje wpoiły ludziom do głowy, że plastic to skóra lub eco-skóra.

Z drugiej strony, nie wiem jaką kierę miałeś i jaką Ci zainstalowali.

Wygląda przynajmniej tak samo? Ma te same przyciski?

BTW być może "skóra" z 2021 była z pośladków krowy a teraz z grzbietu - dlatego różnica w twardości?

solmat

Jeśli chodzi o przyciski i funkcje to wszystko się zgadza, jedynie różnica w materiale wykonania obręczy.
Nie wydaje mi się to kwestią "wyślizgania", ponieważ różnica jest też na wewnętrznych obszarach. Z resztą nie pamiętam, żebym miał takie wątpliwości przy zakupie auta.
Teraz czuję jakbym miał w rekach tandete z bazarku. Poszycie przypomina plastik poprzeszywany nitkami, żeby symulować, że to skóra. Beznadzieja.
Aż sie zastanawiam czy nie wrócić do starej i przeżyć wyskakujący bład travel assist :/

Awatar użytkownika
S3ker
Samochód: ATECA MY19 1.5 TSI DSG XC BLACK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: S3ker »

a to nie idzie obszyć kierownicy ?
Seat Ateca Black Magic 1.5 TSI DSG7 150KM Xcellence

solmat

S3ker pisze:
04 mar 2025, 17:36
a to nie idzie obszyć kierownicy ?
w sumie jest to jakieś wyjscie :)

Awatar użytkownika
S3ker

problemy 3 świata, też bym chciał takie mieć czy przeszyć czy nie, sam w polifcie to zrobiłem i sobie chwalę a ty się zastanawiasz i płaczesz nad taką prosta sprawą...

Capa
Samochód: Seat Ateca 1.5 XP Dsg
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Capa »

Spokojnie, za mną już 2 wymiany kierownicy :) za kilka miesięcy będzie jak poprzednia. Już nie pamiętasz, ale odbierając samochód była identyczna ;)

Szybko się ściera i będzie bardziej świecącą i jakby ubita, a nie taka gąbczasta.

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

S3ker pisze:
04 mar 2025, 21:32
problemy 3 świata, też bym chciał takie mieć czy przeszyć czy nie, sam w polifcie to zrobiłem i sobie chwalę a ty się zastanawiasz i płaczesz nad taką prosta sprawą...
Kierownica z ogrzewaniem jak rozumiem? Obszycie na starej, bez zdzierania czegokolwiek? Nie jest zbyt gruba? Ogrzewanie nie działa słabiej? Bo też się zastanawiam czasami czy nie obszyć. :)

Awatar użytkownika
S3ker

Przedlift bez grzania jest. Obszycie z zdzieraniem jak się należy a nie na odpierdziel misiu pysiu

ODPOWIEDZ