Regulacja świateł mijania led
- Kris_G
- Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Moi drodzy,
w jaki sposób prawidłowo powinno się ustawiać wysokość świateł mijania w Atece?
Czy można to robić "ręcznie" pokręłem (imbus, ta śruba regulacyjna bliżej przodu auta)?
Czy może trzeba to przeprowadzać jakoś VCDSem?
Oczywiście chodzi mi o sprawnie działające lampy, w których autoregulacja wysokości działa poprawnie (to odnośnie wcześniejszych problemów naszych Atek).
Mam wrażenie że moje lampy mijania świecą nieco za nisko - wybieram się w daleką trasę, połowa jazdy będzie się odbywać w nocy i chciałbym te świecenie ustawić tak żeby było idealnie. W innych samochodach robiłem to ręcznie, po kilku próbach znajdowałem złoty środek. Natomiast w Atece wydaje mi się że pomimo regulacji śrubą (przy wyłączonym zapłonie) auto po uruchomieniu silnika robi "test dół-góra" to moje ustawienia śrubą i tak nic nie dają.
Czy ktoś bardziej obeznany w temacie może mi to rozjaśnić?.
Aha, jeszcze na koniec dedukuję, że regulacja raczej musi być ręczna - bo jak taki diagnosta w stacji kontroli pojazdów miałby sobie inaczej poradzić?
w jaki sposób prawidłowo powinno się ustawiać wysokość świateł mijania w Atece?
Czy można to robić "ręcznie" pokręłem (imbus, ta śruba regulacyjna bliżej przodu auta)?
Czy może trzeba to przeprowadzać jakoś VCDSem?
Oczywiście chodzi mi o sprawnie działające lampy, w których autoregulacja wysokości działa poprawnie (to odnośnie wcześniejszych problemów naszych Atek).
Mam wrażenie że moje lampy mijania świecą nieco za nisko - wybieram się w daleką trasę, połowa jazdy będzie się odbywać w nocy i chciałbym te świecenie ustawić tak żeby było idealnie. W innych samochodach robiłem to ręcznie, po kilku próbach znajdowałem złoty środek. Natomiast w Atece wydaje mi się że pomimo regulacji śrubą (przy wyłączonym zapłonie) auto po uruchomieniu silnika robi "test dół-góra" to moje ustawienia śrubą i tak nic nie dają.
Czy ktoś bardziej obeznany w temacie może mi to rozjaśnić?.
Aha, jeszcze na koniec dedukuję, że regulacja raczej musi być ręczna - bo jak taki diagnosta w stacji kontroli pojazdów miałby sobie inaczej poradzić?
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Re: Regulacja świateł mijania led
Trzeba po OBD wprowadzić sterownik lamp w stan adaptacji, dopiero wtedy kręcenie ma sens. Po ustawieniu pozostaje zatwierdzenie ustawień. Z głowy numeru modułu, jak i nazw opcji nie pamiętam. Informacje jak to robić można znaleźć w sieci.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
- Eleonor
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
Czyli taki diagnosta w stacji kontroli pojazdów nie powinien grzebać/próbować regulować bez wprowadzenia sterownika w ten tryb adaptacji?
Robią to poprawnie w ogóle na tych stacjach?
Robią to poprawnie w ogóle na tych stacjach?
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020
-
Scooter10pl
- Samochód: Ateca FR FL 1.5 2020
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Podczas regulacji lamp musi być włączony zapłon, nie trzeba włączać trybu adaptacji przez OBD.
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Trudno poprawnie światła ustawiać, gdy zapłon wyłączony... Włącznik świateł musi być w pozycji włączone mijania (nie auto), pełny zbiornik paliwa i prawidłowe ciśnienie powietrza w kołach.Scooter10pl pisze: ↑14 maja 2025, 21:47Podczas regulacji lamp musi być włączony zapłon, nie trzeba włączać trybu adaptacji przez OBD.
Krótki opis od strony OBD (interesujący moduł to 4B)
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.ph ... Regulation
Nie wiem jak zachowa się elektronika bez nastaw podstawowych przy mechanicznym przestawianiu. Nie miałem potrzeby przestawiania. W instrukcji serwisowej też jest mowa o konieczności użycia OBD.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
-
Kubawojcik
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Ja podjechalem do diagnosty i podniosl bez problemu imbusem. Tez mi swiecily troche za nisko, teraz jest ok.
- Za ten post autor Kubawojcik otrzymał podziękowanie:
- kmw (15 maja 2025, 15:58)
- Ocena: 4.76%
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
To co ustawia samoregulowanie ? skoro mozecie podniesc do gory. To jak wlaczysz auto to co reguluje ten ruch gora dol ?
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Scooter10pl
- Samochód: Ateca FR FL 1.5 2020
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Dopasowuje ustawienie świateł (stan 0)
do zmiennego pochylenia samochodu (np. podczas obciążenia, hamowania lub przyspieszania). Stan 0 można normalnie regulować.
do zmiennego pochylenia samochodu (np. podczas obciążenia, hamowania lub przyspieszania). Stan 0 można normalnie regulować.
- Za ten post autor Scooter10pl otrzymał podziękowanie:
- Misiek (16 maja 2025, 1:40)
- Ocena: 4.76%
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
-
Kubawojcik
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy