Silnik 1.5 TSI z DSG. Parkowałem w głębokim, trochę już rozjeżdżonym śniegu. A trzeba było jeszcze wjechać na krawężnik. Koła w takich warunkach trochę się ślizgają, więc wyłączyłem wcześniej ASR. Zaparkowałem, wysiadłem z samochodu i po chwili poczułem cuchnący smród z auta. Czy ten zapach to ze ślizgającego się sprzęgła? Tak przynajmniej pomyślałem. Podobną sytuację miałem też wcześniej, kiedy wjeżdżałem przez krawężnik na trawę i chciałem to zrobić delikatnie. Też poczułem ten smród po wyjściu z auta. Tylko wtedy nie wyłączałem ASR.
Zaobserwował ktoś coś podobnego w swoim samochodzie? Jest się czym martwić?
Co tak śmierdzi? Czy to sprzęgło?
-
Maper
- Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Co tak śmierdzi? Czy to sprzęgło?
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2502 razy
Re: Co tak śmierdzi? Czy to sprzęgło?
Zapach, dla Ciebie smród, palonego sprzęgła jest bardzo charakterystyczny, znam go jeszcze z Galaxy, kiedy to co jakiś czas musiałem wyjeżdżać z bardzo stromego parkingu. Ale z drugiej strony zapach palonej gumy także, byłeś może kiedyś na zawodach sportowych, szczególnie na drifcie, to powinieneś go pamiętać. Piszę o tym dlatego, że wspominasz o krawężniku i może być tak, że właśnie po wyłączeniu AST nie działa elektronika zabezpieczająca poślizg kół i to od "palenia gumy" na tym krawężniku. Taka jest moja koncepcja.Maper pisze: ↑12 sty 2026, 23:10Silnik 1.5 TSI z DSG. Parkowałem w głębokim, trochę już rozjeżdżonym śniegu. A trzeba było jeszcze wjechać na krawężnik. Koła w takich warunkach trochę się ślizgają, więc wyłączyłem wcześniej ASR. Zaparkowałem, wysiadłem z samochodu i po chwili poczułem cuchnący smród z auta. Czy ten zapach to ze ślizgającego się sprzęgła? Tak przynajmniej pomyślałem. Podobną sytuację miałem też wcześniej, kiedy wjeżdżałem przez krawężnik na trawę i chciałem to zrobić delikatnie. Też poczułem ten smród po wyjściu z auta. Tylko wtedy nie wyłączałem ASR.
Zaobserwował ktoś coś podobnego w swoim samochodzie? Jest się czym martwić?
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Maper
- Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Nie, to zdecydowanie nie był zapach palonej gumy. Bardziej to przypominało smród odchodów. Zresztą warunki do palenia gumy były nieodpowiednie, bo przy zasypanym śniegiem drogach tarcie pod kołami było niskie. I nie poczułem też, by te koła jakoś mocno mi się ślizgały. Dlatego też obstawiłem, że to palące się okładziny sprzęgła.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2502 razy
Nie wiem jak jest w Atece ze szczelnością, ale pamiętam, że w Galaxy ten zapach był od razu wyczuwalny i w środku.Maper pisze: ↑13 sty 2026, 9:36Nie, to zdecydowanie nie był zapach palonej gumy. Bardziej to przypominało smród odchodów. Zresztą warunki do palenia gumy były nieodpowiednie, bo przy zasypanym śniegiem drogach tarcie pod kołami było niskie. I nie poczułem też, by te koła jakoś mocno mi się ślizgały. Dlatego też obstawiłem, że to palące się okładziny sprzęgła.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie