Co tak śmierdzi? Czy to sprzęgło?

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Maper
Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: Maper »

Silnik 1.5 TSI z DSG. Parkowałem w głębokim, trochę już rozjeżdżonym śniegu. A trzeba było jeszcze wjechać na krawężnik. Koła w takich warunkach trochę się ślizgają, więc wyłączyłem wcześniej ASR. Zaparkowałem, wysiadłem z samochodu i po chwili poczułem cuchnący smród z auta. Czy ten zapach to ze ślizgającego się sprzęgła? Tak przynajmniej pomyślałem. Podobną sytuację miałem też wcześniej, kiedy wjeżdżałem przez krawężnik na trawę i chciałem to zrobić delikatnie. Też poczułem ten smród po wyjściu z auta. Tylko wtedy nie wyłączałem ASR.

Zaobserwował ktoś coś podobnego w swoim samochodzie? Jest się czym martwić?

Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Re: Co tak śmierdzi? Czy to sprzęgło?

Post autor: Misiek »

Maper pisze:
12 sty 2026, 23:10
Silnik 1.5 TSI z DSG. Parkowałem w głębokim, trochę już rozjeżdżonym śniegu. A trzeba było jeszcze wjechać na krawężnik. Koła w takich warunkach trochę się ślizgają, więc wyłączyłem wcześniej ASR. Zaparkowałem, wysiadłem z samochodu i po chwili poczułem cuchnący smród z auta. Czy ten zapach to ze ślizgającego się sprzęgła? Tak przynajmniej pomyślałem. Podobną sytuację miałem też wcześniej, kiedy wjeżdżałem przez krawężnik na trawę i chciałem to zrobić delikatnie. Też poczułem ten smród po wyjściu z auta. Tylko wtedy nie wyłączałem ASR.

Zaobserwował ktoś coś podobnego w swoim samochodzie? Jest się czym martwić?
Zapach, dla Ciebie smród, palonego sprzęgła jest bardzo charakterystyczny, znam go jeszcze z Galaxy, kiedy to co jakiś czas musiałem wyjeżdżać z bardzo stromego parkingu. Ale z drugiej strony zapach palonej gumy także, byłeś może kiedyś na zawodach sportowych, szczególnie na drifcie, to powinieneś go pamiętać. Piszę o tym dlatego, że wspominasz o krawężniku i może być tak, że właśnie po wyłączeniu AST nie działa elektronika zabezpieczająca poślizg kół i to od "palenia gumy" na tym krawężniku. Taka jest moja koncepcja.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Maper
Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: Maper »

Nie, to zdecydowanie nie był zapach palonej gumy. Bardziej to przypominało smród odchodów. Zresztą warunki do palenia gumy były nieodpowiednie, bo przy zasypanym śniegiem drogach tarcie pod kołami było niskie. I nie poczułem też, by te koła jakoś mocno mi się ślizgały. Dlatego też obstawiłem, że to palące się okładziny sprzęgła.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

Maper pisze:
13 sty 2026, 9:36
Nie, to zdecydowanie nie był zapach palonej gumy. Bardziej to przypominało smród odchodów. Zresztą warunki do palenia gumy były nieodpowiednie, bo przy zasypanym śniegiem drogach tarcie pod kołami było niskie. I nie poczułem też, by te koła jakoś mocno mi się ślizgały. Dlatego też obstawiłem, że to palące się okładziny sprzęgła.
Nie wiem jak jest w Atece ze szczelnością, ale pamiętam, że w Galaxy ten zapach był od razu wyczuwalny i w środku.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ