DSG i postoje przy uruchomionym silniku

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowań: 72 razy

Re: DSG i postoje przy uruchomionym silniku

Post autor: JACA »

Adrian_859 pisze:
27 lis 2024, 17:57
A dokładnie chodziło o to, czy po przełączeniu na N podczas jazdy i zgaszonym silniku zadziała sprzęgło i będzie na luzie żeby np. się gdzieś dalej dotoczyć w razie potrzeby?
A tak ogólnie to coś się stanie skrzyni jeśli się przełączy na N podczas jazdy? Nie ważne czy silnik chodzi czy nie.
Nic się nie stanie jeśli podczas jazdy przełączysz na N. Też mi się odruchowo zdażyło :? Silnik oczywiście cały czas pracował. Po chwili z powrotem D i dalej jazda.

Jeśli z jakichś powodów silnik by zgasł w czasie jazdy to żeby się "toczyć" musisz wrzucić N. Dopóki nie wrzucisz to, moim zdaniem, silnik będzie stawiał opór i hamował.

Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski

Adrian_859
Samochód: SEAT ATECA XPERIENCE 1.5 TSI DSG FWD 2023r.
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Adrian_859 »

JACA pisze:
27 lis 2024, 18:29
Adrian_859 pisze:
27 lis 2024, 17:57
A dokładnie chodziło o to, czy po przełączeniu na N podczas jazdy i zgaszonym silniku zadziała sprzęgło i będzie na luzie żeby np. się gdzieś dalej dotoczyć w razie potrzeby?
A tak ogólnie to coś się stanie skrzyni jeśli się przełączy na N podczas jazdy? Nie ważne czy silnik chodzi czy nie.
Nic się nie stanie jeśli podczas jazdy przełączysz na N. Też mi się odruchowo zdażyło :? Silnik oczywiście cały czas pracował. Po chwili z powrotem D i dalej jazda.

Jeśli z jakichś powodów silnik by zgasł w czasie jazdy to żeby się "toczyć" musisz wrzucić N. Dopóki nie wrzucisz to, moim zdaniem, silnik będzie stawiał opór i hamował.
Właśnie o to mi chodzi, czy "wciśnie" sprzęgło gdy zgaszony silnik i jest podczas jazdy? A może sam "wciska" mimo że jest na D?
Wiem, trochę głupie pytania, ale ciekawy jestem :roll:

ODPOWIEDZ