OBDeleven

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
iwan26
Samochód: Seat Ateca 2024
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: OBDeleven

Post autor: iwan26 »

Ja mam Seat Ateca z 2024 - nowy. Kupiłem OBDeleven Pro. Wersja oprogramowania 0.92.0 /10745 /.Mogę tym czymś tylko skasować błędy i nic więcej. Nie działa jakiekolwiek kodowanie płatne, długie kodowanie, aplikacje darmowe, moduły sterujące - nic nie działa. Dopiero po oglądnięciu filmu na forum o tym, iz wprowadzono w 2024 w pojazdach vag zabezpieczenia UNICE R155 i R156 zwane SFD2 zrozumiałe, że od kilku dni robię wszystko na darmo. OBDeleven nie będzie tu działał. Wywaliłem dosłownie ponad 600 zł dla pudełeczka. Bardzo szkoda, iż wcześniej nie zapoznałem się z tym forum i wprowadzonych zabezpieczeniach. A tak zgodnie z sugestiami innych włańczałem zapłon, podnosiłem maskę, włańczalem hamulec , wszystko by dowiedzieć się, że nic z tego. Szkoda.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Post autor: Skylla »

Pisałem o tym już kilka miesięcy temu - 11.08.2024.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2025, 17:15 przez Skylla, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: Kris_G »

Ja też mając Atekę z 2024 października prawie kupiłem OBD11...

Niech ich piorun porazi w tym OBD11 - nie raczą informować nigdzie (nawet na ich stronie www) że OBD11 nie działa z SFD2.
'Iwan26' współczuję wydanej kasy - pozostaje czekać i modlić się aby jakiś update wprowadził możliwość kodowania do aut z SFD2.
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 246 razy
Otrzymał podziękowań: 81 razy

Post autor: JACA »

Kris_G pisze:
30 sty 2025, 15:51
...pozostaje czekać i modlić się aby jakiś update wprowadził możliwość kodowania do aut z SFD2.
Żeby mu się plan nie skończył zanim coś zmienią w tej kwestii :roll: :?
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Awatar użytkownika
rgoliat
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI 150 KM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: rgoliat »

Moja Ateca już po gwarancji, i też zastanawiałem się nad czymś aby móc od czasu do czasu sprawdzić czy aby nic się nie dzieje w samochodzie. Dużo osób zachwala właśnie OBDeleven i w tym kierunku szło moje zainteresowanie, ale po dogłębnej analizie jak to działa, jaką wersję trzeba kupić aby coś z nim podziałać oraz dokupowanie kredytów, to odpuściłem sobie.
Ostatecznie zakupiłem na znanym portalu, za cenę niższą z dożywotnią aktualizacją Luncha Elite 2.0. Powiem tylko tyle, że zakupu nie żałuję.

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Post autor: patryk7133 »

Mam OBDleven i wtyczkę pod Car Scannera jest dużo tańszy i trudniejszy w obsłudze, ale można zrobić, nim wszystko, co w OBDleven i nawet więcej. Kupiłem go specjalnie do zmiany sygnału dźwięku na liniowy, i okazało się, że dodatkowo zaprogramowałem kilka dodatkowych rzeczy, których OBDleven nie potrafi oprócz tego można przeprowadzić serwisową adaptację skrzyni DSG.

Lu_83
Samochód: Seat Ibiza
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Lu_83 »

Kris_G pisze:

Niech ich piorun porazi w tym OBD11 - nie raczą informować nigdzie (nawet na ich stronie www) że OBD11 nie działa z SFD2.
'Iwan26' współczuję wydanej kasy - pozostaje czekać i modlić się aby jakiś update wprowadził możliwość kodowania do aut z SFD2.
Jak sprawdzić czy ma się już z SFD2 ? Mam z końcówki 2023 r.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 959 razy
Otrzymał podziękowań: 1528 razy

Post autor: Misiek »

Kris_G pisze:

Niestety powody nieinformowania są dwa, i to bardzo prozaiczne : po pierwsze zależy im na sprzedaży i o niewygodnych faktach nie będą informować, bo mniej sprzedadzą (tak jak było z domontowaniem haka holowniczego, że nie mogą go zaprogramować i nie będzie działać), a po drugie oni nie wiedzą do jakiego auta i do jakiego rocznika kupujesz, a jak wiadomo nie działa tylko od pewnego czasu. Co nie zmienia postaci rzeczy, że "ładnie by było z ich strony", żeby o tym poinformowali potencjalnego użytkownika, bo wtedy w świat idzie zła fama i opinia o nieuczciwym sprzedawcy spada.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: Kris_G »

Lu_83 pisze:
30 sty 2025, 23:55
Jak sprawdzić czy ma się już z SFD2 ? Mam z końcówki 2023 r.
Z tego co się orientuję to w Atece zabezpieczenie SFD2 występuje od lutego 2024r. ale proszę o weryfikację tej daty.
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

ODPOWIEDZ