Wyciszanie Ateci
-
MarKon83
- Samochód: Ateca FR 2.0 TSI 190 KM DSG
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Wyciszanie Ateci
Hej,
Wyciszylem sobie drzwi dynamtem extreme - jestem pod wrażeniem ile to dało na dzwiek!
Teraz myślę czy by nie wyciszyć bagaznika, jednak kosztuje to dość dużo, dlatego pytanie - czy wyciszenie bagażnika spowoduje że bas będzie bardziej słyszalny?
W serwisie audio skomentowali tak: "mówiliśmy ze bedzie dużo lepiej przy wyciszenia drzwi - i jest, ale nie możemy tego samego obiecać przy bagażniku"
Ktos ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
W sumie jak z Ateci to super, ale ogólnie doświadczenie z wyciskanie bagażnika mając subwoofer?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Wyciszylem sobie drzwi dynamtem extreme - jestem pod wrażeniem ile to dało na dzwiek!
Teraz myślę czy by nie wyciszyć bagaznika, jednak kosztuje to dość dużo, dlatego pytanie - czy wyciszenie bagażnika spowoduje że bas będzie bardziej słyszalny?
W serwisie audio skomentowali tak: "mówiliśmy ze bedzie dużo lepiej przy wyciszenia drzwi - i jest, ale nie możemy tego samego obiecać przy bagażniku"
Ktos ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
W sumie jak z Ateci to super, ale ogólnie doświadczenie z wyciskanie bagażnika mając subwoofer?
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
- pawel_luk1
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI Style 150KM
- Podziękował: 1 raz
Re: Wyciszanie Ateci
Trochę się bawiłem w CA w poprzednim aucie...
Miałem wyklejone drzwi przednie, tylne i bagażnik.
Potwierdzam, że najwięcej daje wyklejenie drzwi. Bagażnik już tyle nie daje. Sporo też zależy od auta.
IMHO Ateca seryjnie już jest nieźle wyciszona. Wg mnie w serii w Atece jest ciszej przy prędkościach 130-140 km/h,
niż w moim poprzednim aucie (Renault Megane III) po wyciszeniu. A w megance drzwi miałem zrobione jak należy - wyklejone były matami bitumicznymi blachy zewnętrzne i wewnętrzne + pianka na boczku...
Potwierdzam, że najwięcej daje wyklejenie drzwi. Bagażnik już tyle nie daje. Sporo też zależy od auta.
IMHO Ateca seryjnie już jest nieźle wyciszona. Wg mnie w serii w Atece jest ciszej przy prędkościach 130-140 km/h,
niż w moim poprzednim aucie (Renault Megane III) po wyciszeniu. A w megance drzwi miałem zrobione jak należy - wyklejone były matami bitumicznymi blachy zewnętrzne i wewnętrzne + pianka na boczku...
- Janisz
- Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM DSG 4drive
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
-
Endek
- Samochód: Cupra Ateca
Wyciszanie Ateci przez firmę
Ożywiam wątek po kilku latach.
Jako mieszkaniec bloku zdecydowałem się powierzyć wyciszanie fachowej firmie. Do wyciszenia dałem nadkola, drzwi i bagażnik.
Oto kilka zdjęć z poszczególnych etapów:
1. Nadkola

Zwróćcie uwagę, że wyciszana jest też plastikowa osłona.
2. Bagażnik

3. Drzwi

Podsumowując jestem zadowolony i z jakości wykonanej pracy i z wykorzystanych materiałów.
Efekt wyciszenia jest słyszalny (żona powiedziała, że jest tak, jakby ktoś obłożył samochód poduszkami) i mierzalny - obecnie hałas przy 120 km/h jest taki, jaki był przed wyciszeniem przy 90 km/h.
Mogę więc polecić firmę, w której robiłem wyciszenie - bez znajomości

Jako mieszkaniec bloku zdecydowałem się powierzyć wyciszanie fachowej firmie. Do wyciszenia dałem nadkola, drzwi i bagażnik.
Oto kilka zdjęć z poszczególnych etapów:
1. Nadkola

Zwróćcie uwagę, że wyciszana jest też plastikowa osłona.
2. Bagażnik

3. Drzwi

Podsumowując jestem zadowolony i z jakości wykonanej pracy i z wykorzystanych materiałów.
Efekt wyciszenia jest słyszalny (żona powiedziała, że jest tak, jakby ktoś obłożył samochód poduszkami) i mierzalny - obecnie hałas przy 120 km/h jest taki, jaki był przed wyciszeniem przy 90 km/h.
Mogę więc polecić firmę, w której robiłem wyciszenie - bez znajomości

-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Szkoda, że nie zmierzyłeś, bo subiektywne odczucia, to wiadomo:-). Być może ma to sens, jeżeli ktoś dużo i regularnie jeździ autostradami. Mnie się wydaje, że najwięcej hałasu przy dużych prędkościach jest jednak od szyb, duży opor powietrza. Dużo też zależy od opon.
-
Scooter10pl
- Samochód: Ateca FR FL 1.5 2020
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
-
Endek
- Samochód: Cupra Ateca
Zmierzyłem aplikacją na smartfonie, więc pewnie dokładność nie jest wysoka, ale tą samą aplikacją mierzyłem przed i po wyciszeniu i jak pisałem teraz wynik dla 120 km/h jest mniej więcej taki jaki był przy 90 km/h przed wyciszeniem. Ale zgadzam się, że pewnie przydałyby się lepsze szyby 
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2502 razy
Z szybami, szczególnie z przednią i tylną, to raczej nic nie zrobisz, ale u mnie dwóch "wyciszaczy" oferuje jakieś specjalne uszczelki do szyb (700 zł za komplet), oczywiście bocznych, które podobno bardzo dużo dają. Nie wiem czy to "wina" uszczelek, czy szyb, ale po przesiadce z Galaxy do dzisiaj czuję (słyszę) bardzo dużą różnicę w głośności dźwięków dochodzących z zewnątrz, a przecież Galaxy, to Van, więc powierzchnia szyb jest znacznie większa niż w SUV'ach, a mimo to jest ciszej. Jak po raz pierwszy to stwierdziłem, to dokładniej sobie obejrzałem, porównałem wizualnie oba rodzaje i ilość uszczelek, i różnica jest jak na moje niefachowe oko bardzo duża, jest ich "więcej", są grubsze i zupełnie inaczej ukształtowane, jakby bardziej, głębiej, nachodzące na szybę. Po przyjeździe do pracy zawsze te kilka, kilkanaście, minut do 7:57 siedzę i słucham muzyki, czy wiadomości i ZAWSZE mam wrażenie jakby któraś w tylnych szyb była niedomknięta, bo tak bardzo słychać przejeżdżające ulicą (30 - 40 m od parkingu) z tyłu samochody. Argumenty, że one lepiej tłumią drgającą szybę, przemawiają do mnie i prawdopodobnie i z tego, poza ogólnym wyciszeniem, skorzystam.Endek pisze: ↑24 maja 2025, 13:42Zmierzyłem aplikacją na smartfonie, więc pewnie dokładność nie jest wysoka, ale tą samą aplikacją mierzyłem przed i po wyciszeniu i jak pisałem teraz wynik dla 120 km/h jest mniej więcej taki jaki był przy 90 km/h przed wyciszeniem. Ale zgadzam się, że pewnie przydałyby się lepsze szyby![]()
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie