Posiadam w samochodzie NaviSystem (bez plusa) i nie mam wykupionego MapCare.
Borykałem się z pewnym problemem po aktualizacji map a mianowicie:
Nawigacja działała poprawnie ale po wpisaniu w nawigacji pewnych adresów (jednym z przykładów jest Zakopane ul Nowotarska 35) pojawiał się komunikat "Obliczanie drogi przejazdu nie powiodło się. błąd dostęp do danych nawigacyjnych". 99% adresów działało poprawnie. Widziałem że ktoś w tym wątku też miał z tym problem, ale niestety na tamta chwilę nikt nie potrafił pomóc.
Metodą prób i błędów doszedłem do tego że rozwiązaniem tego problemu jest podmiana kompletnego katalogu maps/EEC na ten z oryginalnej karty pamięci. Po jego podmianie nawigacja zaczęła działać w 100% i prowadzi również do w/w adresu.
Poniżej kompetna instrukcja:
1) Tworzymy kopie oryginalnej karty pamięci (np w c:\kopia_nawigacji\
2) Pobieramy mapy (dla NaviSystem bez plusa do Leona 5F pobrałem ze strony VW bo tam znalazłem wersję 1430 https://vw-maps-cdn.lighthouselabs.eu/v ... 430_V12.7z)
3) Usuwamy wszytskie pliki z karty pamięci
4) Wypakowujemy pobrane archiwum (najlepiej programem 7zip)
5) Z wypakowanego archiwum kopiujemy folder 'maps' bezpośrednio na oryginalną kartę pamięci
6) Usuwamy z karty pamięci CAŁY folder ECC (karta_sd:\maps\ECC)
7) W miejsce usuniętego folderu ECC kopiujemy również folder ECC, ale tym razem z utworzonej w pkt 1 kopii zapasowej oryginalnej karty (np: c:\kopia_nawigacji\maps\ECC)
Mam nadzieję że pomogłem tym co mieli podobny problem do mojego a przy okazji udało się zrobić (już kolejny raz) instrukcję aktualizacji krok po kroku
Pozdrawiam