Infotainment - brak transmisji danych, "stojąca" nawigacja, problem z dodaniem użytkownika głównego

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
hubcio.zielarz
Posty: 4
Rejestracja: 30 gru 2020, 20:28
Samochód: Seat Ateca FL 1.5 TSI 150km
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Infotainment - brak transmisji danych, "stojąca" nawigacja, problem z dodaniem użytkownika głównego

Post autor: hubcio.zielarz »

Dobry wieczór,
Od niecałego miesiąca posiadam Atecę, wersja po FL, Xperience. Mam problem z działaniem (tak mi się wydaje) transmisji danych w systemie infotainment. W instrukcji wyczytałem, że na ekranie powinna wyświetlać się ikonka kuli ziemskiej, informująca o poprawnym połączeniu - u mnie tego nie ma. Druga rzecz nawigacja od momentu odebrania auta stoi w tym samym miejscu na jakimiś niemieckim adresie - tak jakby gps, czy wspomniana transmisja danych nie działała.
Próbowałem aktywować SeatConnect (w aplikacji się zarejestrowałem, dodałem auto po VIN) jednak w systemie infotainment nie mogę się dodać jako użytkownik główny - wpisuję dane do logowania (mail i hasło) i po dosłownie chwili wyskakuje informacja "Nie można pobrać profilu użytkownika"

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnymi problemami na początku użytkowania? Czy może to być kwestia niepoprawnego działania karty eSim, może trzeba ją jakoś aktywować?

Będę wdzięczny za pomoc.



Sponsor

Infotainment - brak transmisji danych, "stojąca" nawigacja, problem z dodaniem użytkownika głównego

Sponsor


Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Posty: 2565
Rejestracja: 11 maja 2017, 0:50
Lokalizacja: Świdwin
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Re: Infotainment - brak transmisji danych, "stojąca" nawigacja, problem z dodaniem użytkownika głównego

Post autor: Endrju »

Ja bym próbował najpierw od restartu radia, trzeba przytrzymać przycisk power jakieś 20 sec aż radio się wyłączy i zacznie się włączać na nowo. A przy uruchamianiu profilu użytkownika nie pyta Cię o kluczyki trzeba dodać je obydwa jeden po drugim naciskając po ok.1sec przycisk otwierania drzwi.
Za ten post autor Endrju otrzymał podziękowanie:
hubcio.zielarz (31 gru 2020, 16:38)
Ocena: 7.14%
Jest- Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

hubcio.zielarz
Posty: 4
Rejestracja: 30 gru 2020, 20:28
Samochód: Seat Ateca FL 1.5 TSI 150km
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Infotainment - brak transmisji danych, "stojąca" nawigacja, problem z dodaniem użytkownika głównego

Post autor: hubcio.zielarz »

Będę próbował z takim restartem, dzięki za podpowiedź.
Do tej pory robiłem reset do ustawień fabrycznych w międzyczasie z poziomu ustawień - niestety to nie pomogło.
Co do kluczyków nie wyświetliła się taka informacja, natomiast widziałem że jest to opisane w aplikacji. Wydaje mi się że skoro nie wynajduje mojego profilu to nie da się zrobić tej autoryzacji kluczykami, to chyba jest niejako następny etap po zalogowaniu się na ekranie w samochodzie

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Posty: 2565
Rejestracja: 11 maja 2017, 0:50
Lokalizacja: Świdwin
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Re: Infotainment - brak transmisji danych, "stojąca" nawigacja, problem z dodaniem użytkownika głównego

Post autor: Endrju »

A aktywowałeś konto poprzez e-maila po założeniu profilu. Pamiętam że potwierdzenie należy zrobić 2h później link traci ważność.
Jest- Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

geranium
Posty: 281
Rejestracja: 10 lut 2019, 18:41
Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Infotainment - brak transmisji danych, "stojąca" nawigacja, problem z dodaniem użytkownika głównego

Post autor: geranium »

hubcio.zielarz pisze:
30 gru 2020, 20:50
Dobry wieczór,
Od niecałego miesiąca posiadam Atecę, wersja po FL, Xperience. Mam problem z działaniem (tak mi się wydaje) transmisji danych w systemie infotainment. W instrukcji wyczytałem, że na ekranie powinna wyświetlać się ikonka kuli ziemskiej, informująca o poprawnym połączeniu - u mnie tego nie ma. Druga rzecz nawigacja od momentu odebrania auta stoi w tym samym miejscu na jakimiś niemieckim adresie - tak jakby gps, czy wspomniana transmisja danych nie działała.
Próbowałem aktywować SeatConnect (w aplikacji się zarejestrowałem, dodałem auto po VIN) jednak w systemie infotainment nie mogę się dodać jako użytkownik główny - wpisuję dane do logowania (mail i hasło) i po dosłownie chwili wyskakuje informacja "Nie można pobrać profilu użytkownika"

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnymi problemami na początku użytkowania? Czy może to być kwestia niepoprawnego działania karty eSim, może trzeba ją jakoś aktywować?

Będę wdzięczny za pomoc.
musisz mieć włączony dostęp/lokalizację (udostępnianie danych.. dostępne w menu..) inaczej tak się dzieje oczywiście w aucie

tu masz przykład ..
wyłączone
Obrazek
włączone
Obrazek

patrz na lewo od zegarka

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Posty: 2565
Rejestracja: 11 maja 2017, 0:50
Lokalizacja: Świdwin
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Re: Infotainment - brak transmisji danych, "stojąca" nawigacja, problem z dodaniem użytkownika głównego

Post autor: Endrju »

A tak to wygląda w Atece prawy górny róg.
Obrazek
Za ten post autor Endrju otrzymał podziękowanie:
hubcio.zielarz (31 gru 2020, 16:38)
Ocena: 7.14%
Jest- Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

hubcio.zielarz
Posty: 4
Rejestracja: 30 gru 2020, 20:28
Samochód: Seat Ateca FL 1.5 TSI 150km
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Infotainment - brak transmisji danych, "stojąca" nawigacja, problem z dodaniem użytkownika głównego

Post autor: hubcio.zielarz »

Wygląda na to, że to może być właśnie problem - nie wyświetla się tą ikonka ziemii i tego człowieczka. W ustawieniach nie ma udostępniania danych jest jedynie transmisja danych i zakładam że to jest to samo - mam to włączone a mimo to nadal ikonki się nie pojawiają :(
Tak to wygląda w moim menu:

Obrazek

Obrazek

Umówiłem się do serwisu do elektryka, zobaczymy co powiedzą...

geranium
Posty: 281
Rejestracja: 10 lut 2019, 18:41
Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Infotainment - brak transmisji danych, "stojąca" nawigacja, problem z dodaniem użytkownika głównego

Post autor: geranium »

to nie ma nic wspólnego z wifi

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Posty: 2565
Rejestracja: 11 maja 2017, 0:50
Lokalizacja: Świdwin
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Re: Infotainment - brak transmisji danych, "stojąca" nawigacja, problem z dodaniem użytkownika głównego

Post autor: Endrju »

Oczywiście to jest jakiś błąd z logowaniem do IDSeat czyli utworzeniu konta użytkownika.
Jest- Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Bonifacy
Posty: 157
Rejestracja: 18 mar 2020, 12:27
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Infotainment - brak transmisji danych, "stojąca" nawigacja, problem z dodaniem użytkownika głównego

Post autor: Bonifacy »

Hubcio, czy ogarnąłeś problem? Udało się? Bo ja siedzę drugą godzinę w garażu i mam to samo :-(

ODPOWIEDZ