Aktualizacja Map

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1020 razy
Otrzymał podziękowań: 1731 razy

Re: Aktualizacja Map

Post autor: Misiek »

Scooter10pl pisze:
25 mar 2025, 10:14
Misiek pisze:No i niestety ponownie nic z tej aktualizacji nie wyszło, także tym razem chyba ostatecznie poddam się, dam sobie spokój i nie będę się już z tym tematem szarpał, bo szkoda nerwów, czasu i nadziei, chyba że ktoś coś jeszcze wymyśli. Mimo to dziękuję za wszelką pomoc, dobre chęci i zaangażowanie.

Acha, sprawdziłem i aktualna wersja map, to 21.7.
Jak długo próbowałeś aktualizować mapy? Aktualizacja trwa ok. 4-5 godzin i odbywa się w tle, nie ma żadnego powiadomienia.
Jakiś czas temu też robiłem aktualizację z pendrive wersji polift i zajęło to ok 5 dni jeżdżąc po 50 minut dziennie, w trakcie jazdy za każdym razem przynajmniej raz restartował się system.
Mapy pobierałem z oficjalnej strony Seata.

Potwierdzam, sposób [mention]TomeL [/mention] działa, dzisiaj w końcu pojawiła się aktualizacja systemu do najnowszej wersji, po włączeniu i wyłączeniu trybu maksymalnej ochrony danych (ale nie od razu, dopiero po którejś jeździe).
Kliknąłem zapłon, nie uruchamiałem silnika, bo w instrukcji nie kazali, włożyłem pena i po kilku minutach oczekiwania i braku widocznej transmisji (niemigająca dioda) poddałem się. W takim razie jutro spróbuję jeszcze raz to samo, tym razem z uruchomionym silnikiem, podczas jazdy, mimo że także krótko, a nawet jeszcze krócej (25 - 30 min jednorazowo), jeżdżę, może wtedy wreszcie zacznie aktualizować. Czyli po przerwie (wyłączony zapłon / silnik) powinno kontynuować ? Jak piszesz, na wyświetlaczu może nie być oznak aktualizacji, dopiero na koniec inna wersja map, ale nie ma bata, transmisja danych z pena MUSI migać, ZAWSZE, bez względu na system.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 89 razy

Post autor: flash »

TomeL pisze:
25 mar 2025, 10:50
To super, że Wam działa. U mnie jeszcze cisza. I to nie był mój sposób, chyba krówka o tym pisał. Ale mam pytanie jeszcze takie: czy działa Wam my seat/cupra na samych danych komórkowych bez włączonego wifi? Jeśli tak to macie jakiś pomysł dlaczego na moim telefonie nie chcą działać te dwie apki? Jak jestem w zasięgu jakieś wifi to śmiga. I jeszcze jedno. Zdalne kierunkowskazy i trąbienie. U mnie działa tylko jak włączę lokalizację, bez tego nie działa. Jak u was? Dzięki.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Zdalne kierunkowskazy i trąbienie – tak, wymagają lokalizacji, bo przynajmniej w starej apce było info, że to działa do max. 500 m od pojazdu. W nowych apkach chyba też coś jest, że lokalizacja jest wymagana.

Ale że Ci śmiga tylko na wifi to dziwne.
Za ten post autor flash otrzymał podziękowanie:
TomeL (26 mar 2025, 19:33)
Ocena: 4.76%

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy

Post autor: krowka1978 »

TomeL pisze:
Ale mam pytanie jeszcze takie: czy działa Wam my seat/cupra na samych danych komórkowych bez włączonego wifi? Jeśli tak to macie jakiś pomysł dlaczego na moim telefonie nie chcą działać te dwie apki? Jak jestem w zasięgu jakieś wifi to śmiga.
To wygląda na problem z ustawieniami telefonu (APN, limiter danych itp.). Jednak warto zacząć od restartu telefonu.
TomeL pisze:
I jeszcze jedno. Zdalne kierunkowskazy i trąbienie. U mnie działa tylko jak włączę lokalizację, bez tego nie działa. Jak u was? Dzięki.
Lokalizacja musi być włączona, bez tego nie zadziała.
Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:
TomeL (26 mar 2025, 19:33)
Ocena: 4.76%
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Scooter10pl
Samochód: Ateca FR FL 1.5 2020
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Scooter10pl »

Misiek pisze:
25 mar 2025, 11:04
Scooter10pl pisze:
25 mar 2025, 10:14
Misiek pisze:No i niestety ponownie nic z tej aktualizacji nie wyszło, także tym razem chyba ostatecznie poddam się, dam sobie spokój i nie będę się już z tym tematem szarpał, bo szkoda nerwów, czasu i nadziei, chyba że ktoś coś jeszcze wymyśli. Mimo to dziękuję za wszelką pomoc, dobre chęci i zaangażowanie.

Acha, sprawdziłem i aktualna wersja map, to 21.7.
Jak długo próbowałeś aktualizować mapy? Aktualizacja trwa ok. 4-5 godzin i odbywa się w tle, nie ma żadnego powiadomienia.
Jakiś czas temu też robiłem aktualizację z pendrive wersji polift i zajęło to ok 5 dni jeżdżąc po 50 minut dziennie, w trakcie jazdy za każdym razem przynajmniej raz restartował się system.
Mapy pobierałem z oficjalnej strony Seata.

Potwierdzam, sposób [mention]TomeL [/mention] działa, dzisiaj w końcu pojawiła się aktualizacja systemu do najnowszej wersji, po włączeniu i wyłączeniu trybu maksymalnej ochrony danych (ale nie od razu, dopiero po którejś jeździe).
Kliknąłem zapłon, nie uruchamiałem silnika, bo w instrukcji nie kazali, włożyłem pena i po kilku minutach oczekiwania i braku widocznej transmisji (niemigająca dioda) poddałem się. W takim razie jutro spróbuję jeszcze raz to samo, tym razem z uruchomionym silnikiem, podczas jazdy, mimo że także krótko, a nawet jeszcze krócej (25 - 30 min jednorazowo), jeżdżę, może wtedy wreszcie zacznie aktualizować. Czyli po przerwie (wyłączony zapłon / silnik) powinno kontynuować ? Jak piszesz, na wyświetlaczu może nie być oznak aktualizacji, dopiero na koniec inna wersja map, ale nie ma bata, transmisja danych z pena MUSI migać, ZAWSZE, bez względu na system.
25-30 minut jednorazowo wystarczy, ja jeździłem tak samo tylko 2x dziennie. Po wyłączaniu i ponownym włączeniu silnika, aktualizacja wznawia się automatycznie. Nie ma żadnych oznak aktualizacji, poza restartami. Jak zauważysz że przestał sie restartować, to aktualizacja powinna się już zakończyć i powienien być nowy numer wersji.

Awatar użytkownika
TomeL
Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Post autor: TomeL »

Krówka bingo. APN i limit było ok, bo to sprawdziłem jednak wyjdź i wejdź podziałało.

Awatar użytkownika
TomeL
Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
Podziękował: 37 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Post autor: TomeL »

To jeszcze pytanie do tych, którym się udało teraz w tych dniach podnieść wersję mapy: z jakiej na jaką? Dzięki

Misiek

No więc z przykrością stwierdzam, że niestety mimo dzisiaj pięciu uruchomień i w sumie aż około godziny jazdy nic się nie aktualizowało, nawet nie ruszyło (brak transmisji danych z pena, tylko przez kilka sekund odczytanie struktury folderów). Także nie wiem co u mnie jest, ale wszystkie Wasze porady u mnie nie działają. Spróbuję jeszcze kiedyś tej zabawy ze zmianą ustawień, zamykaniem, czekaniem i otwieraniem, tylko muszę jeszcze raz dokładnie i ze zrozumieniem to przeczytać i zrozumieć kolejność. Mimo to dzięki za dobre chęci.

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 51 razy

Post autor: krowka1978 »

Na stronie https://www.seat.pl/serwis/my-seat/aktualizacja-map podają

Kod: Zaznacz cały

Zaktualizowane mapy mogą pobrać i zainstalować tylko Klienci, którzy wykupili 3- letni pakiet aktualizacji.
W ramach tej usługi mogą oni dwa razy w ciągu roku zaktualizować swoje mapy.
Zatem zapewne brak wykupionego Seat Connect jest przeszkodą.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Misiek

krowka1978 pisze:
27 mar 2025, 8:38
Na stronie https://www.seat.pl/serwis/my-seat/aktualizacja-map podają

Kod: Zaznacz cały

Zaktualizowane mapy mogą pobrać i zainstalować tylko Klienci, którzy wykupili 3- letni pakiet aktualizacji.
W ramach tej usługi mogą oni dwa razy w ciągu roku zaktualizować swoje mapy.
Zatem zapewne brak wykupionego Seat Connect jest przeszkodą.
Dzięki za podpowiedź. Faktycznie, nie mam Connecta, ponieważ nie był mi on od początku do niczego potrzebny (nie mam smartfona), ale w instrukcji obsługi, do której tak często niektórzy kierują, w rozdziale o aktualizacji nawigacji nie jest nigdzie napisane, że trzeba go mieć. Ani w instrukcji szczegółowej (procedura krok po kroku), ani we wstępie, a uważam, że obowiązuje mnie instrukcja obsługi, a nie strona internetowa, bo instrukcję dostałem, a strony nie da się dostać. A pobrać dla mnie aktualizację może na przykład znajmy, który ma i wiedzę i internet, i wcale nie musi wczytywać się w te teksty i mi tego przekazać. Będę więc próbował coś wywalczyć z serwisem. Dzięki.

Scooter10pl
Samochód: Ateca FR FL 1.5 2020
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Aktualizacja Map

Post autor: Scooter10pl »

Aktualizacja jest darmowa dla modeli z 2021 i nowszych: https://www.seat.com/owners/about-my-ca ... on-systems

ODPOWIEDZ