Kliknąłem zapłon, nie uruchamiałem silnika, bo w instrukcji nie kazali, włożyłem pena i po kilku minutach oczekiwania i braku widocznej transmisji (niemigająca dioda) poddałem się. W takim razie jutro spróbuję jeszcze raz to samo, tym razem z uruchomionym silnikiem, podczas jazdy, mimo że także krótko, a nawet jeszcze krócej (25 - 30 min jednorazowo), jeżdżę, może wtedy wreszcie zacznie aktualizować. Czyli po przerwie (wyłączony zapłon / silnik) powinno kontynuować ? Jak piszesz, na wyświetlaczu może nie być oznak aktualizacji, dopiero na koniec inna wersja map, ale nie ma bata, transmisja danych z pena MUSI migać, ZAWSZE, bez względu na system.Scooter10pl pisze: ↑25 mar 2025, 10:14Jak długo próbowałeś aktualizować mapy? Aktualizacja trwa ok. 4-5 godzin i odbywa się w tle, nie ma żadnego powiadomienia.Misiek pisze:No i niestety ponownie nic z tej aktualizacji nie wyszło, także tym razem chyba ostatecznie poddam się, dam sobie spokój i nie będę się już z tym tematem szarpał, bo szkoda nerwów, czasu i nadziei, chyba że ktoś coś jeszcze wymyśli. Mimo to dziękuję za wszelką pomoc, dobre chęci i zaangażowanie.
Acha, sprawdziłem i aktualna wersja map, to 21.7.
Jakiś czas temu też robiłem aktualizację z pendrive wersji polift i zajęło to ok 5 dni jeżdżąc po 50 minut dziennie, w trakcie jazdy za każdym razem przynajmniej raz restartował się system.
Mapy pobierałem z oficjalnej strony Seata.
Potwierdzam, sposób [mention]TomeL [/mention] działa, dzisiaj w końcu pojawiła się aktualizacja systemu do najnowszej wersji, po włączeniu i wyłączeniu trybu maksymalnej ochrony danych (ale nie od razu, dopiero po którejś jeździe).
Aktualizacja Map
-
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1020 razy
- Otrzymał podziękowań: 1731 razy
Re: Aktualizacja Map
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 

-
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 89 razy
Zdalne kierunkowskazy i trąbienie – tak, wymagają lokalizacji, bo przynajmniej w starej apce było info, że to działa do max. 500 m od pojazdu. W nowych apkach chyba też coś jest, że lokalizacja jest wymagana.TomeL pisze: ↑25 mar 2025, 10:50To super, że Wam działa. U mnie jeszcze cisza. I to nie był mój sposób, chyba krówka o tym pisał. Ale mam pytanie jeszcze takie: czy działa Wam my seat/cupra na samych danych komórkowych bez włączonego wifi? Jeśli tak to macie jakiś pomysł dlaczego na moim telefonie nie chcą działać te dwie apki? Jak jestem w zasięgu jakieś wifi to śmiga. I jeszcze jedno. Zdalne kierunkowskazy i trąbienie. U mnie działa tylko jak włączę lokalizację, bez tego nie działa. Jak u was? Dzięki.
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Ale że Ci śmiga tylko na wifi to dziwne.
- Ocena: 4.76%
-
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 51 razy
To wygląda na problem z ustawieniami telefonu (APN, limiter danych itp.). Jednak warto zacząć od restartu telefonu.
Lokalizacja musi być włączona, bez tego nie zadziała.
- Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:
- TomeL (26 mar 2025, 19:33)
- Ocena: 4.76%
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
-
- Samochód: Ateca FR FL 1.5 2020
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
25-30 minut jednorazowo wystarczy, ja jeździłem tak samo tylko 2x dziennie. Po wyłączaniu i ponownym włączeniu silnika, aktualizacja wznawia się automatycznie. Nie ma żadnych oznak aktualizacji, poza restartami. Jak zauważysz że przestał sie restartować, to aktualizacja powinna się już zakończyć i powienien być nowy numer wersji.Misiek pisze: ↑25 mar 2025, 11:04Kliknąłem zapłon, nie uruchamiałem silnika, bo w instrukcji nie kazali, włożyłem pena i po kilku minutach oczekiwania i braku widocznej transmisji (niemigająca dioda) poddałem się. W takim razie jutro spróbuję jeszcze raz to samo, tym razem z uruchomionym silnikiem, podczas jazdy, mimo że także krótko, a nawet jeszcze krócej (25 - 30 min jednorazowo), jeżdżę, może wtedy wreszcie zacznie aktualizować. Czyli po przerwie (wyłączony zapłon / silnik) powinno kontynuować ? Jak piszesz, na wyświetlaczu może nie być oznak aktualizacji, dopiero na koniec inna wersja map, ale nie ma bata, transmisja danych z pena MUSI migać, ZAWSZE, bez względu na system.Scooter10pl pisze: ↑25 mar 2025, 10:14Jak długo próbowałeś aktualizować mapy? Aktualizacja trwa ok. 4-5 godzin i odbywa się w tle, nie ma żadnego powiadomienia.Misiek pisze:No i niestety ponownie nic z tej aktualizacji nie wyszło, także tym razem chyba ostatecznie poddam się, dam sobie spokój i nie będę się już z tym tematem szarpał, bo szkoda nerwów, czasu i nadziei, chyba że ktoś coś jeszcze wymyśli. Mimo to dziękuję za wszelką pomoc, dobre chęci i zaangażowanie.
Acha, sprawdziłem i aktualna wersja map, to 21.7.
Jakiś czas temu też robiłem aktualizację z pendrive wersji polift i zajęło to ok 5 dni jeżdżąc po 50 minut dziennie, w trakcie jazdy za każdym razem przynajmniej raz restartował się system.
Mapy pobierałem z oficjalnej strony Seata.
Potwierdzam, sposób [mention]TomeL [/mention] działa, dzisiaj w końcu pojawiła się aktualizacja systemu do najnowszej wersji, po włączeniu i wyłączeniu trybu maksymalnej ochrony danych (ale nie od razu, dopiero po którejś jeździe).
- TomeL
- Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
- Podziękował: 37 razy
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
Krówka bingo. APN i limit było ok, bo to sprawdziłem jednak wyjdź i wejdź podziałało. 

- TomeL
- Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
- Podziękował: 37 razy
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
To jeszcze pytanie do tych, którym się udało teraz w tych dniach podnieść wersję mapy: z jakiej na jaką? Dzięki
-
No więc z przykrością stwierdzam, że niestety mimo dzisiaj pięciu uruchomień i w sumie aż około godziny jazdy nic się nie aktualizowało, nawet nie ruszyło (brak transmisji danych z pena, tylko przez kilka sekund odczytanie struktury folderów). Także nie wiem co u mnie jest, ale wszystkie Wasze porady u mnie nie działają. Spróbuję jeszcze kiedyś tej zabawy ze zmianą ustawień, zamykaniem, czekaniem i otwieraniem, tylko muszę jeszcze raz dokładnie i ze zrozumieniem to przeczytać i zrozumieć kolejność. Mimo to dzięki za dobre chęci.

-
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 51 razy
Na stronie https://www.seat.pl/serwis/my-seat/aktualizacja-map podają
Zatem zapewne brak wykupionego Seat Connect jest przeszkodą.
Kod: Zaznacz cały
Zaktualizowane mapy mogą pobrać i zainstalować tylko Klienci, którzy wykupili 3- letni pakiet aktualizacji.
W ramach tej usługi mogą oni dwa razy w ciągu roku zaktualizować swoje mapy.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
-
Dzięki za podpowiedź. Faktycznie, nie mam Connecta, ponieważ nie był mi on od początku do niczego potrzebny (nie mam smartfona), ale w instrukcji obsługi, do której tak często niektórzy kierują, w rozdziale o aktualizacji nawigacji nie jest nigdzie napisane, że trzeba go mieć. Ani w instrukcji szczegółowej (procedura krok po kroku), ani we wstępie, a uważam, że obowiązuje mnie instrukcja obsługi, a nie strona internetowa, bo instrukcję dostałem, a strony nie da się dostać. A pobrać dla mnie aktualizację może na przykład znajmy, który ma i wiedzę i internet, i wcale nie musi wczytywać się w te teksty i mi tego przekazać. Będę więc próbował coś wywalczyć z serwisem. Dzięki.krowka1978 pisze: ↑27 mar 2025, 8:38Na stronie https://www.seat.pl/serwis/my-seat/aktualizacja-map podająZatem zapewne brak wykupionego Seat Connect jest przeszkodą.Kod: Zaznacz cały
Zaktualizowane mapy mogą pobrać i zainstalować tylko Klienci, którzy wykupili 3- letni pakiet aktualizacji. W ramach tej usługi mogą oni dwa razy w ciągu roku zaktualizować swoje mapy.

-
- Samochód: Ateca FR FL 1.5 2020
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Aktualizacja Map
Aktualizacja jest darmowa dla modeli z 2021 i nowszych: https://www.seat.com/owners/about-my-ca ... on-systems