Aktualizacja Map

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
geranium
Posty: 286
Rejestracja: 10 lut 2019, 18:41
Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Aktualizacja Map

Post autor: geranium »

ciekawe co piszecie o tym błędzie

robię aktualizację od 1310 i jeszcze nigdy nie miałem tego błędu
oczywiście oryginalna karta plus podmiana pliku



Sponsor

Re: Aktualizacja Map

Sponsor


patryk7133
Posty: 780
Rejestracja: 11 wrz 2017, 23:53
Lokalizacja: Nowa Ruda i Ludwigshafen
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence Comfort+Assistant
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Aktualizacja Map

Post autor: patryk7133 »

geranium pisze:
11 sty 2021, 16:12
ciekawe co piszecie o tym błędzie

robię aktualizację od 1310 i jeszcze nigdy nie miałem tego błędu
oczywiście oryginalna karta plus podmiana pliku
Błąd wyskakuje w sterowniku widać go dopiero po przeskanowaniu auta przy pomocy urządzenia diagnostycznego.

O gwarancję bym się nie bał w moim ASO widzą ten błąd od początki serwisowania np.: u mnie jest po 250 / 300 tych błędów i ASO nie potrafi sobie z tym poradzić.

W moim przypadku jest coś nie tak z nawigacją, bo od nowości często się zawiesza i nie wczytuje map pomaga dopiero wyjęcie i ponowne włożenie karty SD i tak już przeszło 3 lata za każdym razem zgłaszam w ASO.

Ostatnio powiedzieli mi, żebym korzystał z full linka 😵 to ich wyśmiałem, bo zapłaciłem za nawigację i ma działać No mechanik niby coś robi, ale nic to nie Zmienia.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2021, 1:16 przez patryk7133, łącznie zmieniany 3 razy.

piotrzet
Posty: 75
Rejestracja: 06 gru 2020, 20:19
Samochód: Seat Leon ST 1,5 TSI 150 KM manual
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Aktualizacja Map

Post autor: piotrzet »

A sprawdzałeś na innej karcie SD?

patryk7133
Posty: 780
Rejestracja: 11 wrz 2017, 23:53
Lokalizacja: Nowa Ruda i Ludwigshafen
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence Comfort+Assistant
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Aktualizacja Map

Post autor: patryk7133 »

piotrzet pisze:
11 sty 2021, 18:41
A sprawdzałeś na innej karcie SD?
Dzięki

Tak sprawdzałem.
Szukałem też w Internecie przeczytałem setki różnych opisów znalazłem na forum Leona i Ateca okazało się, że problem jest powszechny w Leonach i Ateca z produkcji 2 połowy 2017 r. wszystkie te auta z jednostką sterującym taką jak moja i z FW PO462T mają ten sam problem pomaga tylko aktualizacja FW.
Wysłałem sporo artykułów na ten temat do mojego ASO, ale oni nie chcą zaktualizować jednostki tylko szukają rozwiązania na swój sposób jak zwykle i wiadomo z jakim efektem.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2021, 1:18 przez patryk7133, łącznie zmieniany 2 razy.

piotrzet
Posty: 75
Rejestracja: 06 gru 2020, 20:19
Samochód: Seat Leon ST 1,5 TSI 150 KM manual
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Aktualizacja Map

Post autor: piotrzet »

A próbowałeś w innym ASO?

patryk7133
Posty: 780
Rejestracja: 11 wrz 2017, 23:53
Lokalizacja: Nowa Ruda i Ludwigshafen
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence Comfort+Assistant
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Aktualizacja Map

Post autor: patryk7133 »

Nie próbowałem nie mam na to czasu, aby jeździć po różnych ASO i każdemu tłumaczyć na czym polega błąd i każdemu udowadniać jeszcze, że ten błąd jest, ponieważ ten błąd nie jest powtarzalny na życzenie czasem jest przez kilka dni przy każdym uruchomieniu, a czasem cały tydzień jest Ok.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2021, 1:20 przez patryk7133, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Eleonor
Posty: 196
Rejestracja: 12 paź 2019, 17:32
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Re: Aktualizacja Map

Post autor: Eleonor »

Patryk ....
Cały czas myślę o tym co napisałeś
Masz oryginalną kartę SD z mapami które dostałeś z autem - zakładam że masz kopię.

Wgrywają Tobie firmware poprawiające - ta karta musi działać.

A potem jeśli ona działa to resztę robisz wiesz jak :)
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020

patryk7133
Posty: 780
Rejestracja: 11 wrz 2017, 23:53
Lokalizacja: Nowa Ruda i Ludwigshafen
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence Comfort+Assistant
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Aktualizacja Map

Post autor: patryk7133 »

Eleonor pisze:
11 sty 2021, 19:22
Patryk ....
Cały czas myślę o tym co napisałeś
Masz oryginalną kartę SD z mapami które dostałeś z autem - zakładam że masz kopię.

Wgrywają Tobie firmware poprawiające - ta karta musi działać.

A potem jeśli ona działa to resztę robisz wiesz jak :)
Tak mam te same przemyślenia, ale niepewność pozostaje, bo zdobyłem FW, które jest uniwersalne do wszystkich Seatów niezależnie od wyposażenia i normalnie procedura jest taka, że ASO wysyła zapotrzebowanie na nowe FW do centrali tam informatyk kompiluje FW indywidualnie do danego auta po numerze win dlatego takie samodzielne wgrywanie FW jest dosyć ryzykowne, ale cały czas drążę temat na hakerskim forum tak że pochwalę się jak to ogarnę.

Ps: Tak, żebyśmy się dobrze zrozumieli tu nie chodzi o aktualizację nawigacji czy map tu chodzi o aktualizacje całego systemu za czym idzie o wszystko czym steruje jednostka multimedialna łącznie z systemami bezpieczeństwa wszystkimi asystentami i tak dalej w jednostce są kody SWAP odpowiedzialne za wszystko, co masz w aucie np.: asystentów nawigację monitor Off Road czy monitor sportowy mam tych kodów kilkanaście każdy z tych kodów kosztuje od 150 do 250 euro, a niektórych kodów nie da się dokupić, bo to tylko fabryka może i jeśli pójdzie coś nie tak podczas aktualizacji FW to w najlepszym przypadku stracę któryś z tych kodów, a co za tym idzie jakąś funkcjonalność w najgorszym przypadku cała stacja multimedialna do wymiany.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2021, 1:26 przez patryk7133, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tomal218
Posty: 566
Rejestracja: 19 sty 2018, 11:46
Lokalizacja: BYTOM
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI DSG FWD Xcellence MY18
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Re: Aktualizacja Map

Post autor: tomal218 »

patryk7133 pisze:
11 sty 2021, 19:42
Eleonor pisze:
11 sty 2021, 19:22
Patryk ....
Cały czas myślę o tym co napisałeś
Masz oryginalną kartę SD z mapami które dostałeś z autem - zakładam że masz kopię.

Wgrywają Tobie firmware poprawiające - ta karta musi działać.

A potem jeśli ona działa to resztę robisz wiesz jak :)
Ta mam te same przemyślenia ale niepewność pozostaje bo zdobyłem FW które jest uniwersalne do wszystkich Seatów niezależnie od wyposażenia i normalnie procedura jest taka ze ASO wysyła zapotrzebowanie na nowe FW do centrali tam informatyk kompiluje FW indywidualnie do danego auta po numerze win dlatego takie samodzielne wgrywanie FW jest dosyć ryzykowne ale cały czas drążę temat na hakerskimi forum tak ze pochwale się jak to ogarnę

Ps: Tak żebyśmy się dobrze zrozumieli tu nie chodzi o aktualizację nawigacji czy map tu chodzi o aktualizacje całego systemu za czym idzie o wszystko czym steruje jednostka multimedialna łącznie z systemami bezpieczeństwa wszystkimi asystentami i tak dalej w jednostce są kody sfap odpowiedzialne za wszystko co masz w aucie np: asystentów nawigację monitor offroad czy monitor sportowy mam tych kodów kilkanaście każdy z tych kodów kosztuje od 150 do 250 euro a niektórych kodów nie da się dokupić bo to tylko fabryka może i jeśli pójdzie coś nie tak podczas aktualizacji FW to w najlepszym przypadku stracę któryś z tych kodów a co za tym idzie jakąś funkcjonalność w najgorszym przypadku cała stacja multimedialna do wymiany
Mowisz ze morzna w ASO aktualizacje zrobic i bedzie bez bledu (w obd11) czy mowisz o innym bedzie ?
Nie wiem , nie znam się , nie orientuję się , zarobiony jestem !

patryk7133
Posty: 780
Rejestracja: 11 wrz 2017, 23:53
Lokalizacja: Nowa Ruda i Ludwigshafen
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence Comfort+Assistant
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Aktualizacja Map

Post autor: patryk7133 »

Ten błąd nawigacji nie ma wpływu na działanie nawigacji i nie da się go usunąć, chyba że kupisz kod SWAP inaczej wykupisz MapCare nie ma sensu tego robić ani się przejmować tym błędem. Pytałem o ten błąd tylko po to by się upewnić że wszyscy go mają po podmianie pliku z map nawigacji.

Ja mówię o moim błędzie w oprogramowaniu jednostki multimedialnej przez to moja nawigacja nie działa poprawnie inaczej oprogramowanie (FW-PO462T) jest skopane na etapie jego tworzenia te FW Seat implementował do swoich aut tylko przez kilka miesięcy i szybko wypuścili nowe pod nr: PO-469T które naprawia mój błąd powinna być na to akcja serwisowa, ale Seat się do tego nie przyznaje jak zresztą cały VW do swoich bubli.

ODPOWIEDZ