Beats Sound System w Ateca

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy

Re: Beats Sound System w Ateca

Post autor: rybsko »

geranium pisze:
20 kwie 2024, 12:09
ciekawe.. w moim ASO poinformowali mnie, o tym za pierwszym razem, dodatkowo kazali podpisać oświadczenie że robią to na moje żądanie i nie biorą odpowiedzialności za ewentualne kłopoty, dlatego znalazłem odpowiedni soft i robię to sobie sam .
Sam podnosisz wersję oprogramowania, np. 0809 na 0841? Skąd zródło oprogramowania?
geranium pisze:
ASO nic nie robi za darmo nawet na gwarancji... po prostu wystawia faktury na importera a ten zwraca koszy lub nie :D
No tak, ale mnie już to zaplecze nie interesuje specjalnie. Wcześniejszą aktualizację miałem zrobioną nieodpłatnie. Oczywiście dysponowałem dobrym materiałem potwierdzającym problemy.

Co do odpłatności usług w ogóle - nie mam z tym problemu, to zrozumiałe. Chociaż stawka godzinowa 500pln jest z kosmosu i szczególnie płacąc tyle nie zgodziłbym się na jakieś disclaimery w stylu "nie bieżemy odpowiedzialności".

Nie tracę wrażenia, że niektóre koncerny, pomimo oddechu konkurencji na plecach, zapierają się ręcami i nogami żeby tylko nie przyznać, że ich produkt powoli staje się również produktem software'owym, który jako taki rządzi się pewnymi prawami i oczekiwaniami ze strony klientów. Strasznie to słabe, zwłaszcza, że przy odpowiednim przygotowaniu obszar software'owy mógłby się stać względnie tanim atutem marki albo koncernu. No chyba, że wiedzą, że już przegrali i to rozdanie...

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
rybsko

No i niestety, raptem 2 tygodnie od akcji serwisowej ale bez podniesienia wersji oprogramowania (obecnie 0841) - i już zaliczyłem 3-4 zamilknięcia systemu audio, podczas większej części jazd się zdarza...
geranium pisze:
(...)
Ping - pytania wyżej :)

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Post autor: flash »

jakubol pisze:
26 lut 2024, 19:07
A tutaj odpowiedź na mój problem !!!
Tutaj gość mówi o cichym audio w aronie, ale to w sumie chyba ten sam system i problem co w atecach. Niby pomógł sposób na zwiększenie głośności, który był jakiś czas temu tu opisywany, a mianowicie reset do ustawień fabrycznych całego infotainmentu.

Ja zrobiłem to wtedy u siebie i nie zauważyłem, żeby pomogło. Co gorsza, od kilku tygodni audio gra jeszcze ciszej! Czy radio, czy po AA, słucham muzyki czy radia, głośność na maksa, a nie jest to na tyle głośno, żeby można było komfortowo słuchać, chciałoby się ciut więcej do takiego normalnego słuchania, nie mówiąc, żeby naprawdę "dać w gary"...

Zainspirowany filmikiem powyżej sprawdziłem natomiast w ustawieniach opcję "maksymalna głośność włączenia". Jak nazwa wskazuje jest to maksymalna głośność w przedziale 0-45 z jaką ma grać audio po włączeniu/zapłonie, żeby zapewne nie przestraszyć. Ja mam ustawione zwykle coś pomiędzy 10 a 15, ale przesunąłem ten wskaźnik na maksa, tj. 45 i audio gra głośniej niż zwykle – ale UWAGA: gra głośniej tylko jak jesteśmy w tym ustawieniu. Po wyjściu z niego wraca do cichego grania, co pokazuje, że sprzętowo jest wszystko ok. Z oprogramowaniem coś musi być nie tak. Niedługo mam przegląd, więc zbieram listę usterek dla aso, zobaczymy czy coś zrobią...

Capa
Samochód: Seat Ateca 1.5 XP Dsg
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Capa »

Chyba nie do końca zrozumiałeś to, o czym sam wspomniałeś, tzn. że niedawno było to opisane. W tamtej metodzie z resetem do ustawień fabrycznych właśnie o to chodziło, że masz to zrobić, a następnie wejść wlasnie w tę opcję maksymalnej głośności włączenia i ją ustawić na maksa.
U mnie się sprawdziło i u dwóch innych osób, które nie czytają forum również pomogło :)
W ubiegłym tygodniu robili mi jakieś aktualizacje w serwisie podczas których też przywrócili ustawienia fabryczne i ponownie musiałem to zrobić - zadziałało i zapamiętało tę maksymalną głośność i gra jak należy :)

flash

Capa pisze:
05 lip 2024, 21:47
Chyba nie do końca zrozumiałeś to, o czym sam wspomniałeś, tzn. że niedawno było to opisane. W tamtej metodzie z resetem do ustawień fabrycznych właśnie o to chodziło, że masz to zrobić, a następnie wejść wlasnie w tę opcję maksymalnej głośności włączenia i ją ustawić na maksa.
U mnie się sprawdziło i u dwóch innych osób, które nie czytają forum również pomogło :)
W ubiegłym tygodniu robili mi jakieś aktualizacje w serwisie podczas których też przywrócili ustawienia fabryczne i ponownie musiałem to zrobić - zadziałało i zapamiętało tę maksymalną głośność i gra jak należy :)
No moim zdaniem jednak to nie tak. Opcja 'maksymalna głośność włączenia' to poziom głośności, z jakim ma się odpalić audio po kolejnym uruchomieniu silnika. Jak ostatnio skończyłem z audio na maxa, to przy następnym uruchomieniu ma być max to, co ustawiłem w tej opcji. Aby głośność nie przestraszyła, że ostatnio była na maxa, to i za kolejnym razem odpala się na maxa i wystrasza. A nie, że to opcja nazwana jak nazwana, a odpowiada za maksymalną głośność całego systemu ogólnie.

Tak czy siak, coś jest co raz bardziej skopane w oprogramowaniu, bo było dość cicho jak było na maxa, a teraz jest jeszcze ciszej. Nieporozumienie.

Ciekaw jestem czy zrobienie audio w profesjonalnej firmie wyeliminuje problem czy nie. Beats jest jakie jest, nie narzekam, audiofilem nie jestem, widzę poprawę po wyciszeniu wszystkich drzwi, ale no kurde, mam teraz głośność na maksa, a chciałbym jeszcze trochę podgłośnić, żeby słyszeć optymalnie. Nie mówiąc o tym, żeby dać na tyle, żeby głośniki trzeszczały...

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 959 razy
Otrzymał podziękowań: 1522 razy

Post autor: Misiek »

flash pisze:
05 lip 2024, 23:47
...
Ciekaw jestem czy zrobienie audio w profesjonalnej firmie wyeliminuje problem czy nie.
...
To zależy od zastosowanego zakresu zmian, bo jeżeli wymienią tylko same głośniki i przewody, ewentualnie nawet dołożą wzmacniacz podłączony bezpośrednio do oryginalnego źródła dźwięku, a tak w przypadku współczesnych samochodów na ogół robią, to nic to w głównym temacie nie zmieni, ponieważ źródło razem ze swoimi ustawieniami i wszystkimi bolączkami (wspominana głośność, a przede wszystkim cisze i resety) pozostanie to samo. Jeżeli zmieniliby także i główną jednostkę sterującą (radio, łączność BT, odtwarzacze), to na pewno tak. Nie wiem tylko, czy akurat w przypadku Ateki tak się da, czyli pozostaje tylko sam ekran jako wyświetlacz i sterowanie ustawieniami samochodu.

Z mojej strony zdecydowanie mogę polecić CAR AUDIO MEDIA ul Sielska 2, bo są w Białym od lat chyba przez wszystkich klientów bardzo chwaleni, a przede wszystkim najbardziej profesjonalni i mają indywidualne podejście, mimo że mają bardzo skromną stronę. Tylko jakbyś chciał się do nich wybrać, a nie tylko zadzwonić, to ZDECYDOWANIE polecam dojazd nie od strony Biedronki, czyli od strony 42 Pułku Piechoty, a od Sosabowskiego (nawrotka zaraz za "gazownią" i wjazd od strony stacji paliw Shell'a, później kawałek równolegle do ulicy przez dodatkową bramę), bo od Biedronki jest TRAGICZNY dojazd, tak jakby ulica przeszła intensywny atak moździerzowy. Popatrz ewentualnie na mapie, bo faktycznie jest trochę skomplikowanie, ale nieporównywalnie wygodniej.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Capa
Samochód: Seat Ateca 1.5 XP Dsg
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Capa »

Ok flash, piszesz jak to powinno działać, a ja piszę jak działa :)
Czyli, że jest to połączone także z maksymalna głośnością ogółem.

Wszyscy wiemy, że infotainment Seata jest do dupy, a tu na forum wskazujemy sobie tylko obejścia niektórych problemów.

flash

Capa pisze:
06 lip 2024, 13:15
Ok flash, piszesz jak to powinno działać, a ja piszę jak działa :)
Czyli, że jest to połączone także z maksymalna głośnością ogółem.

Wszyscy wiemy, że infotainment Seata jest do dupy, a tu na forum wskazujemy sobie tylko obejścia niektórych problemów.
Ok, rozumiem. :) Ale bynajmniej ani jeden sposób (reset do ustawień fabrycznych) ani drugi (zmiana opcji maksymalnej głośności przy włączeniu) nie działa w mojej atece. Głośność maksymalna jest taka sama bez względu na to czy mam ustawione 10 czy 45. Ponadto, jak wspomniałem, ostatnio max jest jeszcze cichszy niż był.

Awatar użytkownika
rybsko

Właśnie dlatego próbowałem dociekać co w tym przydługawym filmie jest istotą operacji prowadzącą do sukcesu, bo nie jest to w mojej ocenie kompletnie jasne. Kolega na filmie gmerał m.in. przy ustawieniu maksymalnej głośności w menu, ale moje własne doświadczenia wskazują, że nie miało to wpływu. Ułatwiało jedynie odnotowywanie poprawy.

U mnie prawidłową głośność udało się przywrócić po "wyrzuceniu/skasowaniu" profilu użytkownika i założeniu go na nowo, łącznie z aktywacją na nowo z kluczyków, a wszystko to na wersji oprogramowania 0841. Nic innego nie robiłem, nie musiałem robić i obecnie beats jest tak głośny, że nie wytrzymuję ustawienia na maksa w większości nagrań.

Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Grz_Bo »

rybsko pisze:Właśnie dlatego próbowałem dociekać co w tym przydługawym filmie jest istotą operacji prowadzącą do sukcesu, bo nie jest to w mojej ocenie kompletnie jasne. Kolega na filmie gmerał m.in. przy ustawieniu maksymalnej głośności w menu, ale moje własne doświadczenia wskazują, że nie miało to wpływu. Ułatwiało jedynie odnotowywanie poprawy.

U mnie prawidłową głośność udało się przywrócić po "wyrzuceniu/skasowaniu" profilu użytkownika i założeniu go na nowo, łącznie z aktywacją na nowo z kluczyków, a wszystko to na wersji oprogramowania 0841. Nic innego nie robiłem, nie musiałem robić i obecnie beats jest tak głośny, że nie wytrzymuję ustawienia na maksa w większości nagrań.
To mam pytanko. Gra gloscniej, to rozumiem. A czy masz u siebie subbufer i czy po operacji słychać go w środku auta?

U mnie w starym Leonie, jak podbiłem sub'a to było to słyszalne, bass uległ poprawie.

Obecnie dupa.

ODPOWIEDZ