Beats Sound System w Ateca

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Re: Beats Sound System w Ateca

Post autor: Grz_Bo »

Takie coś znalazłem. Ktoś może próbował? Seat ma chyba podobny bass.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 246 razy
Otrzymał podziękowań: 81 razy

Post autor: JACA »

Grz_Bo pisze:
07 lip 2024, 17:53
Takie coś znalazłem. Ktoś może próbował? Seat ma chyba podobny bass.
Trzy strony wcześniej wrzucałem ten oraz drugi filmik z modyfikacji audio. Robić nie robiłem, chociaż się zastanowię, bo mam już po gwarancji więc mi nie zależy :roll:
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy

Post autor: rybsko »

Grz_Bo pisze:
07 lip 2024, 13:56
To mam pytanko. Gra gloscniej, to rozumiem. A czy masz u siebie subbufer i czy po operacji słychać go w środku auta?

U mnie w starym Leonie, jak podbiłem sub'a to było to słyszalne, bass uległ poprawie.

Obecnie dupa.
Oczywiście. Sub był słyszalny już wcześniej i jest to bardzo proste do weryfikacji za pomocą zmian ustawień korektora graficznego. Teraz, przy poprawionej głośności, nadal jest w tej samej proporcji, a więc głośniej, jak wszystko. Osobiście nie słyszę powodu aby otwierać port dźwiękowy sub'a (tak, jak na prezentowanych w wątku filmach), bo raczej oczekuję silnego, ale punktowego, zwartego basu w sensownej proporcji z resztą dźwięku, a nie dudnienia samego sub'a. Pewnie znajdą się tacy, którzy uznają, że słychać go za mało albo wg ich standardów - wcale.

Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Grz_Bo »

rybsko pisze:
Grz_Bo pisze:
07 lip 2024, 13:56
To mam pytanko. Gra gloscniej, to rozumiem. A czy masz u siebie subbufer i czy po operacji słychać go w środku auta?

U mnie w starym Leonie, jak podbiłem sub'a to było to słyszalne, bass uległ poprawie.

Obecnie dupa.
Oczywiście. Sub był słyszalny już wcześniej i jest to bardzo proste do weryfikacji za pomocą zmian ustawień korektora graficznego. Teraz, przy poprawionej głośności, nadal jest w tej samej proporcji, a więc głośniej, jak wszystko. Osobiście nie słyszę powodu aby otwierać port dźwiękowy sub'a (tak, jak na prezentowanych w wątku filmach), bo raczej oczekuję silnego, ale punktowego, zwartego basu w sensownej proporcji z resztą dźwięku, a nie dudnienia samego sub'a. Pewnie znajdą się tacy, którzy uznają, że słychać go za mało albo wg ich standardów - wcale.
No właśnie u mnie jest tak, że jeśli dam na suwaku equalizera na max to nie słyszę sub'a.

BTW. Muszę sprawdzić czy on wogóle pracuje.

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Post autor: flash »

Na początku tygodnia byłem na serwisie przy 60k km (co do dnia równo w dwa lata :D ) i przy okazji zgłosiłem problemy z audio, zwłaszcza to, że gra cicho, i jeszcze ciszej niż wcześniej było cicho. Zrobili aktualizację oprogramowania, choć numer zdaje się został ten sam (0870). Pan powiedział, że problem jest znany dla producenta, zastosowali procedurę polegającą (oprócz aktualizacji oprogramowania) na "konfiguracji i parametryzacji" ustawień audio. Faktycznie, pomogło, gra głośniej niż kiedykolwiek wcześniej, choć jak jest na maxa, to nie jest to jeszcze taki poziom "bólu" słuchania, ale lepsze to niż nic. :) Ciekawe czy jeszcze te parametry np. samemu przez obdeleven da się zmienić, bo moim zdaniem to jeszcze nie wszystko. A jak wchodziłem w opcję "maksymalna głośność włączenia" i dawałem na max 45, to znowu jest chwilowo głośniej niż poza byciem w tej opcji.

Awatar użytkownika
rybsko

flash pisze:
26 lip 2024, 14:17
A jak wchodziłem w opcję "maksymalna głośność włączenia" i dawałem na max 45, to znowu jest chwilowo głośniej niż poza byciem w tej opcji.
Jesteś pewien, że to nie wrażenie?

Podejrzewam, że było tak:

Przed naprawieniem problemu, system grał powiedzmy w zakresie 0%-50% (zakres 50%-100% był niedostępny dla użytkownika). Opcja "maksymalna głośność włączenia" w jakiś dziwny sposób pozwalała na moment wyskoczyć z tego ograniczenia na poziom wyższy, niż 50% (nazwijmy ten bug jako "X"), ale potem system wracał do normy i ograniczenia %0-%50.

Po naprawieniu problemu, system gra już zapewne w zakresie planowanym przez producenta 0%-100%. Po tej naprawie, "X" może mieć jedno z następujących wcieleń:
A) Nie występuje i prawidłowo pozwala ustawić głośność włączenia z zakresu 0%-100% (lub innego zakresu przewidzianego przez producenta). W takim przypadku uległeś wrażeniu.
B) Występuje na zafixowanym zakresie bezwzględnym, który jest taki sam, jak wcześniejszy, tylko teraz już nie jest głośniej. Nadal ulegasz wrażeniu.
C) Występuje na czymś w rodzaju relatywnego zakresu względem zakresu bazowego 0%-100%, więc jeśli poprzednio doładowywał dajmy na to +50% do 50% max, to i teraz doładowuje +50% do 100% max (cokolwiek to znaczy). I w tej sytuacji słyszysz głośność powyżej max'a :) Tylko że w takim przypadku zapewne wychodzi się sporo poza założenia producenta i coś się może zesmażyć...

Może jakiś test miernikiem? Ta sama muzyka. Nagranie A: odsłuch na poziomie 100% normalnie. Nagranie B: próba uruchomienia poprzez "X". Ciekaw jestem :)

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Post autor: flash »

rybsko pisze:
30 lip 2024, 12:20
Jesteś pewien, że to nie wrażenie?
Jestem! :) Nie jestem audiofilem, ale słuch mam dobry i słyszę różnicę w głośności, zwłaszcza jak siedzisz w jednym i tym samym aucie i tylko zmieniasz ustawienia, gdy leci ta sama piosenka. Tak więc jeszcze raz powtórzę, że chwilowo głośność podczas bycia w tej opcji była większa niż poza nią, czyli normalnie słuchając radia. A zmiany, które zrobili na serwisie, że gra głośniej niż kiedykolwiek wcześniej, są, są słyszalne/zauważalne, ale w dalszym ciągu moim zdaniem nie jest to ani poziom jak w innych autach (gdzie jak ustawisz na maxa to serio nie da się słuchać, bo bolą uszy, a głośniki już po prostu trzeszczą), ani max tego, co da się wyciągnąć z tego, co mamy w tych atekach. Na moje subiektywne oko/ucho to jest jakieś 80-90% możliwości sprzętowych, i tych 10-20% jeszcze mi realnie brakuje, żebym jak mam nastrój i jadę sam, to puścić sobie muzykę naprawdę na maxa głośno. A to co mam po ostatnim serwisie, to jest głośno, głośniej niż było wcześniej, ale żeby to powalało, to nie. :)

Awatar użytkownika
rybsko

U mnie zależnie od nagrania i gatunku muzyki. Są kompozycje, które jestem w stanie dociągnąć do 100% i słuchać komfortowo, ale to nieliczne przypadki. Przeważnie komfort kończy się w okolicy 80% suwaka, potem jest za głośno. Warto jednak wspomnieć, że od 20 lat nie słucham muzyki na słuchawkach dousznych i generalnie chronię słuch, więc raczej tolerancję na duże dB mam niewielką. Podsumowując, po naprawie więcej nie potrzebuję.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 959 razy
Otrzymał podziękowań: 1528 razy

Post autor: Misiek »

rybsko pisze:
31 lip 2024, 12:29
U mnie zależnie od nagrania i gatunku muzyki. Są kompozycje, które jestem w stanie dociągnąć do 100% i słuchać komfortowo, ale to nieliczne przypadki. Przeważnie komfort kończy się w okolicy 80% suwaka, potem jest za głośno. Warto jednak wspomnieć, że od 20 lat nie słucham muzyki na słuchawkach dousznych i generalnie chronię słuch, więc raczej tolerancję na duże dB mam niewielką. Podsumowując, po naprawie więcej nie potrzebuję.
To ja w takim razie czegoś tu nie rozumiem, bo wydaje mi się, że Beats powinien grać głośniej, dużo głośniej, od systemu podstawowego, ale jeszcze nigdy nie słuchałem na więcej niż mniej więcej 40 % skali głośności, na pewno nie połowę i jak dla mnie, jak na moje uszy, to i tak było za głośno i szybko musiałem ściszyć. A i tak jak na razie było to tylko samo radio (moje zapamiętane ulubione stacje grają w miarę równo), bo jeszcze nie próbowałem słuchać "cyfrowej" muzyki, z plików (a te które posiadam faktycznie mają bardzo różną głośność, przynajmniej na komputerze), z powodu braku pendriva z USB-C. Wiem, że każdy ma trochę inny słuch, ale i swoje lata już mam, a i poza tym kiedyś kalp jeszcze nastolatek zawsze na testach wykresy nie wychodziły u mnie zbyt dobrze jeśli chodzi o przebieg, ale i ogólny (zaniżony) poziom, więc aktualnie, po latach, teoretycznie powinienem potrzebować większej głośności. Ciekaw jestem więc skąd aż taka różnica ?
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
rybsko

Misiek pisze:
31 lip 2024, 13:45
To ja w takim razie czegoś tu nie rozumiem, bo wydaje mi się, że Beats powinien grać głośniej, dużo głośniej, od systemu podstawowego, ale jeszcze nigdy nie słuchałem na więcej niż mniej więcej 40 % skali głośności, na pewno nie połowę i jak dla mnie, jak na moje uszy, to i tak było za głośno i szybko musiałem ściszyć. A i tak jak na razie było to tylko samo radio (moje zapamiętane ulubione stacje grają w miarę równo), bo jeszcze nie próbowałem słuchać "cyfrowej" muzyki, z plików (a te które posiadam faktycznie mają bardzo różną głośność, przynajmniej na komputerze), z powodu braku pendriva z USB-C. Wiem, że każdy ma trochę inny słuch, ale i swoje lata już mam, a i poza tym kiedyś kalp jeszcze nastolatek zawsze na testach wykresy nie wychodziły u mnie zbyt dobrze jeśli chodzi o przebieg, ale i ogólny (zaniżony) poziom, więc aktualnie, po latach, teoretycznie powinienem potrzebować większej głośności. Ciekaw jestem więc skąd aż taka różnica ?
Pisząc to, co napisałem, w żaden sposób nie próbowałem sugerować, że jest jakaś obiektywna różnica. Może jest, może nie jest. Jedynym sposobem aby się o tym przekonać byłby pomiar, po wcześniejszym ustaleniu w miarę obiektywnej metodologii pomiaru, wystarczającej dla przyjętej tolerancji błędu. Dlatego jedyne, co chciałem wyrazić w poprzednim poście, to właśnie subiektywność całego zagadnienia.

Przyjmując na moment założenie, że nasze Beats'y grają teraz (po naprawie) identycznie, to nadal nie dziwi mnie kompletnie, że będą osoby słuchające na 40% max, na ~80%, a i takie, którym 100% to będzie mało i oczekiwałyby jeszcze +50%. Po odrzuceniu tego przyjętego tymczasowo założenia, całe pytanie o "taką różnicę" traci sens.

Natomiast wracając do pytania o to czy Beats powinien grać głośniej od OEM, czy nie. Dla mnie odpowiedź na to pytanie wcale nie jest taka oczywista. Przede wszystkim dlatego, że nagłośnienie "premium" (abstrahując od tego, czy Beats należy do tej grupy) powinno przede wszystkim grać lepiej. Ale pewnie są tacy, dla których lepiej=głośniej. Tylko co to znaczy głośniej? Na percepcję głośności będzie miała wpływ między innymi charakterystyka dźwięku. Do tego dochodzą parametry personalizacji dźwięku (equalizer). No i wady słuchu...

Żeby coś sensownie powiedzieć, to musielibyśmy sobie siąść przy piwku w aucie, ustalić repertuar i wypełnić ankietę, próbując wyznaczyć granice: "za cicho", "idealne poziom tła", "idealny poziom dla słuchania uważnego", "granica komfortu", "granica bólu"... :) Robiąc takie testy dla dwóch różnych systemów moglibyśmy coś próbować opowiedzieć o tym jak się ma głośność Beats do OEM.
Za ten post autor rybsko otrzymał podziękowanie:
Misiek (31 lip 2024, 23:42)
Ocena: 4.76%

ODPOWIEDZ