Beats Sound System w Ateca

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Re: Beats Sound System w Ateca

Post autor: flash »

rybsko pisze:
31 lip 2024, 17:09
Natomiast wracając do pytania o to czy Beats powinien grać głośniej od OEM, czy nie. Dla mnie odpowiedź na to pytanie wcale nie jest taka oczywista. Przede wszystkim dlatego, że nagłośnienie "premium" (abstrahując od tego, czy Beats należy do tej grupy) powinno przede wszystkim grać lepiej. Ale pewnie są tacy, dla których lepiej=głośniej. Tylko co to znaczy głośniej? Na percepcję głośności będzie miała wpływ między innymi charakterystyka dźwięku. Do tego dochodzą parametry personalizacji dźwięku (equalizer). No i wady słuchu...
Dla mnie głośniej nie oznacza lepiej, jakby co. :) Po prostu w innych autach, z którymi miałem do czynienia w swym życiu, głośność maksymalna była naprawdę głośna i wręcz nie do słuchania dłużej niż kilka/naście sekund, a też nigdy dotąd nie spotkałem samochodu z tak cichym audio ustawionym na maxa jak w atece. Stąd moje zdziwienie i lekkie niezadowolenie co do samej głośności maksymalnej.
Za ten post autor flash otrzymał podziękowanie:
Misiek (31 lip 2024, 23:44)
Ocena: 4.76%

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy

Post autor: rybsko »

flash pisze:
31 lip 2024, 18:21
Dla mnie głośniej nie oznacza lepiej, jakby co. :) Po prostu w innych autach, z którymi miałem do czynienia w swym życiu, głośność maksymalna była naprawdę głośna i wręcz nie do słuchania dłużej niż kilka/naście sekund, a też nigdy dotąd nie spotkałem samochodu z tak cichym audio ustawionym na maxa jak w atece. Stąd moje zdziwienie i lekkie niezadowolenie co do samej głośności maksymalnej.
W autach, które ja użytkowałem, poziom max był podobny (beats po fixie), z tym, że przy poziomie max to już plastiki falowały, głośniki pierdziały itp. :D Ale zgoda - miałem okazję widywać głośniejsze systemy.

flash

flash pisze:
26 lip 2024, 14:17
Na początku tygodnia byłem na serwisie przy 60k km (co do dnia równo w dwa lata :D ) i przy okazji zgłosiłem problemy z audio, zwłaszcza to, że gra cicho, i jeszcze ciszej niż wcześniej było cicho. Zrobili aktualizację oprogramowania, choć numer zdaje się został ten sam (0870). Pan powiedział, że problem jest znany dla producenta, zastosowali procedurę polegającą (oprócz aktualizacji oprogramowania) na "konfiguracji i parametryzacji" ustawień audio. Faktycznie, pomogło, gra głośniej niż kiedykolwiek wcześniej, choć jak jest na maxa, to nie jest to jeszcze taki poziom "bólu" słuchania, ale lepsze to niż nic. :) Ciekawe czy jeszcze te parametry np. samemu przez obdeleven da się zmienić, bo moim zdaniem to jeszcze nie wszystko. A jak wchodziłem w opcję "maksymalna głośność włączenia" i dawałem na max 45, to znowu jest chwilowo głośniej niż poza byciem w tej opcji.
Mały update: głośność maksymalna znowu jest cicha, wróciła do tego, co było przed serwisem. Nic nie zmieniałem, nie było żadnych zdalnych aktualizacji. Będę chyba dalej gnębił aso... Zwłaszcza że jeszcze chyba sprzęgła zaczęły się odzywać po zrobieniu 61k km...

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy

Post autor: rybsko »

flash pisze:
04 sie 2024, 21:59
Mały update: głośność maksymalna znowu jest cicha, wróciła do tego, co było przed serwisem. Nic nie zmieniałem, nie było żadnych zdalnych aktualizacji. Będę chyba dalej gnębił aso... Zwłaszcza że jeszcze chyba sprzęgła zaczęły się odzywać po zrobieniu 61k km...
Smuteczek :cry:

U mnie cholera nic się nie chce ostatnio zacinać i fakać, a przekornie bym chciał, bo bym miał dodatkowe nagrania i podkładkę pod aktualizację softu. Póki co po ostatnich aktualizacjach miałem jedną nieskończoną pętlę. Niby coś, ale statystycznie tego niewiele.

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: YoursTruly »

U mnie zdarza się nieskończona pętla restartów, ale rzadko. Niedługo będę w ASO i powiedzieli, że jest „akcja serwisowa na infotainment” i mi zrobią update. Zobaczymy czy to coś da.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 959 razy
Otrzymał podziękowań: 1528 razy

Post autor: Misiek »

YoursTruly pisze:
05 sie 2024, 21:13
U mnie zdarza się nieskończona pętla restartów, ale rzadko. Niedługo będę w ASO i powiedzieli, że jest „akcja serwisowa na infotainment” i mi zrobią update. Zobaczymy czy to coś da.
U mnie co prawda nie Beats, ale już ponad miesiąc temu robiłem wymianę oleju wraz z akcją serwisową na infotainment i muszę z radością przyznać, że jak na razie przez ten czas ANI RAZU radio nie zamilkło, ani nie robiło niekończącej się pętli, kiedy to wcześniej chyba nie było tygodnia żeby co najmniej raz bez jakiejkolwiek przyczyny (za głośne słuchanie, przegrzanie, temperatura zewnętrzna, czy za szybkie klikanie) nie zamilkło, czy nie wpadło w pętlę śmierci. Więc tylko oby tak dalej. U mnie także nie widać było zmiany numeru wersji. Oby i u Ciebie też tak było, bo wiem jakie to bywa wkurzające, szczególnie na przykład zaraz po uruchomieniu, więc na świeżo, na czysto, czy bez "cyfrowych śmieci".
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

marwoo
Samochód: Ateca FL
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: marwoo »

Tydzień temu wpadła nowa aktualizacja OTA. W sumie było sporo poprawek, błędów i zawieszania się systemu. Do tego wpadła nowa mapa.

Obrazek

Obrazek

Na razie mam wrażenie jakby ciut szybciej CarPlay chodził i aplikacje szybciej się obsługuje, innych rzeczy na razie nie zauważyłem.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 959 razy
Otrzymał podziękowań: 1528 razy

Post autor: Misiek »

Kurczę, niech mi ktoś łaskawie wytłumaczy dlaczego ja przez ponad dwa lata nigdy nie widziałem żadnego komunikatu o aktualizacjach, ich pobieraniu, czy instalacji ? Bo nie mam Seat Connect ? Po ostatnich Waszych postach na ten temat wyklikałem sobie nawet gdzie są te aktualizacje i niestety po kliknięciu "Aktualizuj" nic się nie dzieje. Coś ktoś podpowie ?

A tak przy okazji aktualizacji, tym razem map : czy próbował ktoś zgodnie z instrukcją aktualizować mapy z pendrive'a po pobraniu i rozpakowaniu ?
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

flash

Misiek pisze:
23 sty 2025, 10:01
Kurczę, niech mi ktoś łaskawie wytłumaczy dlaczego ja przez ponad dwa lata nigdy nie widziałem żadnego komunikatu o aktualizacjach, ich pobieraniu, czy instalacji ? Bo nie mam Seat Connect ? Po ostatnich Waszych postach na ten temat wyklikałem sobie nawet gdzie są te aktualizacje i niestety po kliknięciu "Aktualizuj" nic się nie dzieje. Coś ktoś podpowie ?
Pobieranie i instalacja dzieją się już na wyraźne kliknięcie użytkownika, a komunikaty, że są, pojawiają się same na ekranie. :)

A dlaczego ich nie masz? Może masz najlepszy egzemplarz z nas wszystkich i nie wymaga on żadnych aktualizacji? :P

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Kubawojcik »

Misiek pisze:
23 sty 2025, 10:01

A tak przy okazji aktualizacji, tym razem map : czy próbował ktoś zgodnie z instrukcją aktualizować mapy z pendrive'a po pobraniu i rozpakowaniu ?
Też przez jakiś nie miałem. ASO naprawiło i teraz wpadają mi regularnie.

ODPOWIEDZ