Beats Sound System w Ateca

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Felix
Posty: 271
Rejestracja: 27 maja 2018, 21:08
Samochód: Seat Leon FR

Re: Beats Sound System w Ateca

Post autor: Felix » 21 cze 2019, 11:48

Mały update z mojej strony.
Byłem w serwisie i próbowali jeszcze raz usunąć ten stały błąd na wzmacniaczu. Dostali procedurę od Seata i mieli przeflashować firmware wzmacniacza, co też zrobili (ta sama wersja softu, która była). Błąd nadal jest, ale system dużo lepiej brzmi i znowu słychać subwoofer.
Z błędem jeszcze będą walczyć, ale na razie jestem zadowolony - zaczęło to naprawdę przyjemnie grać. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze niestety DSP, żeby uzyskać lepszą scenę.
Patrząc na część problemów które tu zgłaszamy, chyba już nigdy nie kupię nic wyprodukowanego w Kvasinach. To wygląda tak, jakby pracownicy fabryki mieli w tyłku np. prawidłowe kodowanie i opcje dostępne w samochodach, jak i sposób działania systemów jest BARDZO losowy. U jednych wszystko działa, u innych coś nie działa, u jeszcze innych te same rzeczy działają inaczej. Jakaś farsa.
U mnie np. od nowości skopane jest kodowanie bramki CAN i na liście sterowników nie ma systemu infotaiment (5F). Pojawił mi się po przekodowaniu listy przez OBD11, ale później serwis przywracał fabryczne kodowanie i system znowu zniknął z listy. Nie wydaje mi się, żeby tak miało być, tzn. żeby sterownik nie występował na liście. Po prostu jakiś patałach z Kvasin coś skopał i tyle.

Sponsor

Re: Beats Sound System w Ateca

Sponsor


Awatar użytkownika
Frodo
Posty: 711
Rejestracja: 21 gru 2018, 13:19
Lokalizacja: Kraków
Samochód: Ateca FR 2.0 TSI R.I.P.?

Re: Beats Sound System w Ateca

Post autor: Frodo » 21 cze 2019, 12:48

Felix pisze:
21 cze 2019, 11:48
Patrząc na część problemów które tu zgłaszamy, chyba już nigdy nie kupię nic wyprodukowanego w Kvasinach.
ogólnie odnoszę wrażenie, że VAG = to co lekarze określają mianem "grupy wysokiego ryzyka" :?
Nie wiem czy Kvasiny coś tu zmieniają. Trudno mi sobie wyobrazić, że nie jest to jakoś zautomatyzowane i zależy od tego czy Pavel (a nie Hans lub "Gael Alejandro Lorenzo") pił już dziś kawę...
Ale cieszę się, że już Ci przynajmniej gra! :)
Ateca 2.0 TSI FR, red, DCC, Comfort Asst.+, 360, preinstalacja haka i dodatkowe zabezpieczenie przed kradzieżą: stacyjka R.I.P.! :cry:

Felix
Posty: 271
Rejestracja: 27 maja 2018, 21:08
Samochód: Seat Leon FR

Re: Beats Sound System w Ateca

Post autor: Felix » 21 cze 2019, 13:03

Wiesz co, wcześniej miałem Leona i szczerze mówiąc nie pamiętam, żeby ludzie na forum Leona mieli takie jaja, jak występują w Atece.
Dlatego mimo wszystko zwalam to na Kvasiny bo wygląda na to, że w Katalonii dało się zrobić bardziej powtarzalny produkt...

Awatar użytkownika
Frodo
Posty: 711
Rejestracja: 21 gru 2018, 13:19
Lokalizacja: Kraków
Samochód: Ateca FR 2.0 TSI R.I.P.?

Re: Beats Sound System w Ateca

Post autor: Frodo » 21 cze 2019, 13:12

Największe jaja (jak berety), czyli 1.5 ma chyba prawie cały VAG, co do reszty, to pewnie wiesz co piszesz jeśli masz taki i taki... Ja akurat "Czechów" nie lubię za łamiące się kable w Skodzie (skądinąd Słowackie, jak jest na nich dumnie napisane), poza tym w zasadzie bez problemów. Może na złość tych mniej zdolnych kierują tam gdzie montowane są Seaty. ;) Ale kończę bo nie chcę rozbijać tematu...
Ateca 2.0 TSI FR, red, DCC, Comfort Asst.+, 360, preinstalacja haka i dodatkowe zabezpieczenie przed kradzieżą: stacyjka R.I.P.! :cry:

Felix
Posty: 271
Rejestracja: 27 maja 2018, 21:08
Samochód: Seat Leon FR

Re: Beats Sound System w Ateca

Post autor: Felix » 07 sie 2019, 14:55

Kolejny update. Po kilku miesiącach walki, wymianie wzmacniacza i "radia" (modułu 5F), które to oczywiście problemu błędu nie rozwiązały, w końcu importer/producent wysłał do serwisu instrukcję "specjalnego kodowania" i błąd zniknął. Nie ma to jak profesjonalizm. Żeby producent szukał rozwiązania problemu w ciemno (cała naprawa była konsultowana z nimi od początku i niepotrzebnie wymieniano drogie elementy)...
W każdym razie jedna obserwacja - nowy moduł 5F dostałem z nowym softem i... gra teraz dużo lepiej, niż poprzednio. Ktoś z resztą już na forum również pisał o tym, że zrobili mu upgrade softu "radia" i zaczęło grać lepiej. Więc to się potwierdza.
Jeżeli tylko macie taką możliwość, to ciśnijcie serwis o upgrade (choć pewnie nie będą go chcieli zrobić, nie mają usterki na podkładkę)...
I jedna przestroga - podczas prób rozwiązania problemu z błędem wzmacniacza, importer zaczął wypytywać poprzez serwis o zmiany w kodowaniu samochodu i ew. dokładanie opcji poza serwisem. Czyli zaczęło się szukanie ew. powodu do odrzucenia naprawy. Ciekawe w tym jest to, że pytali np. czy nie dokładałem sobie sam Full Linka, a przecież doskonale wiedzą na podstawie VIN, że mój samochód już go miał, tak samo jak i praktycznie wszystkie inne dostępne opcje.
Teraz było tylko pytanie. Podejrzewam, że gdyby nie udało im się usunąć błędu tym "spcecjalnym kodowaniem", to zaczęło by się grzebanie po sterownikach, w celu znalezienia odstępstw od fabryki...

Teo
Posty: 184
Rejestracja: 30 gru 2018, 0:09
Samochód: Ateca, 1,5 TSI FR, manual

Re: Beats Sound System w Ateca

Post autor: Teo » 09 wrz 2019, 0:19

A powiedzcie prosze, czy Beats Sound System zabiera miejsce w bagazniku? Np. na kolo zapasowe?
Tzn w przypadku 2.0 TSI + BSS mam miejsce na kolo/dojazdowke, czy nie ?

Awatar użytkownika
thecichy
Posty: 258
Rejestracja: 14 paź 2018, 18:38
Lokalizacja: Łódź
Samochód: Seat Ateca FR 2.0 TSI

Re: Beats Sound System w Ateca

Post autor: thecichy » 09 wrz 2019, 6:24

Dojazdówka jest razem z subwooferem, nie wiem nawet czy nie jest wymagana jak zdecydujesz się na BSS.

Teo
Posty: 184
Rejestracja: 30 gru 2018, 0:09
Samochód: Ateca, 1,5 TSI FR, manual

Re: Beats Sound System w Ateca

Post autor: Teo » 09 wrz 2019, 9:04

No wlasnie dojazdowka jest wymagana kiedy jest BSS czego zupelnie nie rozumiem...

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Posty: 2085
Rejestracja: 11 maja 2017, 0:50
Lokalizacja: Świdwin
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM

Re: Beats Sound System w Ateca

Post autor: Endrju » 09 wrz 2019, 9:49

Jak zdecydujesz sie na BBS to dostajesz zestaw naprawczy ,bo subowfer jest w miejscu dojazdowki.
Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Ramki klubowe chętnych proszę o wpisywanie się w temacie - https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... p=415#p415
Wlepki forumowe.https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... t=42
Obrazek

Awatar użytkownika
Frodo
Posty: 711
Rejestracja: 21 gru 2018, 13:19
Lokalizacja: Kraków
Samochód: Ateca FR 2.0 TSI R.I.P.?

Re: Beats Sound System w Ateca

Post autor: Frodo » 09 wrz 2019, 9:55

Subwoofer jest umocowany w dojazdówce (co chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale to już inny temat) - dlatego jest wymagana.
Jak jest dojazdówka, to nie ma zestawu naprawczego.
Informacja z 1. ręki. ;)
Ateca 2.0 TSI FR, red, DCC, Comfort Asst.+, 360, preinstalacja haka i dodatkowe zabezpieczenie przed kradzieżą: stacyjka R.I.P.! :cry:

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości