Android Auto

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Felix
Posty: 157
Rejestracja: 27 maja 2018, 21:08
Samochód: Seat Leon FR

Re: Android Auto

Post autor: Felix » 29 sty 2019, 20:39

@Endrju, skoro koncerny nie są zainteresowane, to skąd co jakiś czas wiadomości o kolejnym producencie, który w końcu udostępnił w swoich samochodach AA i CarPlay? Ostatnio do tego grona dołączyła chyba Toyota. Tak naprawdę obecnie mniej jest już producentów którzy takiej opcji nie mają, niż tych którzy ja mają.

@Barton, ciekawa opcja, ale pytanie co z tego wyjdzie? Ja np. nie wierzę w aktualizacje systemu. Skoro VAG mając aktualizacje dla naszych MIB nie chce nam ich udostępnić, to dlaczego niby z tym systemem miałby postąpić inaczej? O ile Google nie obwaruje aktualizacji jakimiś wymogami licencyjnymi, to pewnie nic się nie zmieni. A znowu jak obwaruje, to producenci mogą z tego rozwiązania zrezygnować...

Sponsor

Re: Android Auto

Sponsor


Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Posty: 1698
Rejestracja: 11 maja 2017, 0:50
Lokalizacja: Świdwin
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM

Re: Android Auto

Post autor: Endrju » 29 sty 2019, 22:27

Ok może i Toyota przystąpiła do montowania AA , skoro dla zwykłego użytkownika to jest dalej kilka apek z których można korzystać i to pod warunkiem że wygrasz sobie na lewo, bo oficjalnie mają nas gdzieś.
Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Ramki klubowe chętnych proszę o wpisywanie się w temacie - https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... p=415#p415
Wlepki forumowe.https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... t=42
Obrazek

Msoft
Posty: 10
Rejestracja: 02 maja 2018, 21:07
Samochód: Ateca Xcellence 1.4 TSI DSG

Re: Android Auto

Post autor: Msoft » 30 sty 2019, 11:27

AA na pewno kiedyś będzie, podobnie jak ostatnio z asystentem google do którego można mówić po polsku, tylko nasz kraj nie jest traktowany jako ważny i musimy niestety czekać pomimo że tak naprawdę płacimy za te opcje w naszych autach ;)

Apek jest stosunkowo mało, dlatego że jest bardzo długa droga od pomysłu do zdobycia certyfikacji, te apki przechodzą bardzo dużo testów i nawet kolor musi się zgadzać tak aby nie rozpraszać kierowcy
Ateca Xcellence -> 1.4 TSI 150KM -> DSG

Awatar użytkownika
zinger
Posty: 303
Rejestracja: 08 lis 2017, 10:09
Lokalizacja: Kraków
Samochód: Ateca Xcl 1.4 DSG Samoa Orange

Re: Android Auto

Post autor: zinger » 02 lut 2019, 14:54

Kur... znowu mi sie nie laczy. Rozlaczyl sie w trakcie jazdy i mam komunikat jak wczesniej ze sie nie moze polaczyc bo cos tam.
Przeinstalowalem AA ale na nowsza wersje no i dupa. Zainstalowalem ta co hyla wczesniej i nie dziala.
Ma ktos S7 i uzywa AA? Jak tak to poprosze o inf ktorej wersji AA uzywacie.
Sciagacie z apkmirrorr czy jeszcze jakies inne str?

greg_the_lazy
Posty: 52
Rejestracja: 17 kwie 2018, 21:06
Lokalizacja: Warszawa, Ursus
Samochód: Ateca FR 1.4 TSI 7DSG - Rodium Grey

Re: Android Auto

Post autor: greg_the_lazy » 02 lut 2019, 17:56

zinger pisze:
02 lut 2019, 14:54
Kur... znowu mi sie nie laczy. Rozlaczyl sie w trakcie jazdy i mam komunikat jak wczesniej ze sie nie moze polaczyc bo cos tam.
Przeinstalowalem AA ale na nowsza wersje no i dupa. Zainstalowalem ta co hyla wczesniej i nie dziala.
Ma ktos S7 i uzywa AA? Jak tak to poprosze o inf ktorej wersji AA uzywacie.
Sciagacie z apkmirrorr czy jeszcze jakies inne str?
Kabel? Czy po podłączeniu do USB telefon się ładuje? Jak tak to coś że stykami lub serio coś mu się odwiedziło. Resetowałeś Infotitment żeby sprawdzić czy sam system się nie zawiesił?

Ja mam chińskiego OnePlus 5 od 2 lat, nieoryginalnego kabla... Najnowsze AA... Śmiga jak głupie... Korzystam z Asystenta głosowego... Korzystam z aplikacji do spięcia z SoundCloudem...

Za każdym razem jak się pojawia nowa wersja AA, to robię reinstalację... Oczywiście trzeba ściągnąć odpowiednią wersję apki pod architekturę danego telefonu => DroidInfo ...

Odkąd mam auto nigdy nie miałem problemów z AA... Raz miałem problem z podłączeniem przez BT, ale okazało się to błędem w OS'ie telefonu - restart usługi BT przed podłączeniem pomagał.
Ateca FR 1.4 TSI 7DSG - Rodium Grey

Awatar użytkownika
Frodo
Posty: 177
Rejestracja: 21 gru 2018, 13:19
Lokalizacja: Kraków
Samochód: Ateca FR 2.0 TSI

Re: Android Auto

Post autor: Frodo » 02 lut 2019, 18:59

zinger pisze:
02 lut 2019, 14:54
Kur... znowu mi sie nie laczy. Rozlaczyl sie w trakcie jazdy i mam komunikat jak wczesniej ze sie nie moze polaczyc bo cos tam.
Przeinstalowalem AA ale na nowsza wersje no i dupa. Zainstalowalem ta co hyla wczesniej i nie dziala.
Ma ktos S7 i uzywa AA? Jak tak to poprosze o inf ktorej wersji AA uzywacie.
Sciagacie z apkmirrorr czy jeszcze jakies inne str?
Ja używam od 2 tyg. S7 (Oreo, niebrandowana polska dystr.) z najnowszą wersją AA (3.9.5850) z apkmirror i zero problemów z Beats MY2019 (może wersja radia i oprogramowania też ma tu zanczenie).
Ateca 2.0 TSI FR, red, DCC, Comfort Asst.+, 360, preinstalacja haka i dodatkowe zabezpiedzenie przed kradzieżą: stacyjka 8-)

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Posty: 1698
Rejestracja: 11 maja 2017, 0:50
Lokalizacja: Świdwin
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM

Re: Android Auto

Post autor: Endrju » 02 lut 2019, 19:33

Nie ma. U mnie też przedwczoraj nie mógł się połączyć, a wieczorem jakby nigdy nic, połączył się odrazu i bez zarzutu do dzisiaj.
Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Ramki klubowe chętnych proszę o wpisywanie się w temacie - https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... p=415#p415
Wlepki forumowe.https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... t=42
Obrazek

Awatar użytkownika
thecichy
Posty: 45
Rejestracja: 14 paź 2018, 18:38
Lokalizacja: Łódź
Samochód: VW Golf IV

Re: Android Auto

Post autor: thecichy » 03 lut 2019, 9:02

To są chyba ogólnoustrojowe problemy z szeroko rozumianą kompatybilnością hardware'owo - software'ową, jakich (na szczęście sporadycznie) doświadczamy w codziennym życiu przy: streamingu audio pomiędzy róznymi urządzeniami BT, streamingu FullHD przez miracast czy dekodowaniu sterowania zasilaniem przez HDMI itp. I również w tym przypadku problemy wynikają najprawdopodobniej z tego, że ta "droga do szczęścia" to:

1. Software w Radio/Navi
2. Sterownik interfejsu USB
3. Interfejs USB w Radio/Navi
4. Interfejs USB w telefonie
5. Sterownik interfejsu USB w Androidzie
6. Nakładka brand'owa w telefonie (uprawnienia, wyświetlanie "nad" innymi aplikacjami)
7. Aplikacja AndroidAuto
(a może jeszcze coś po drodzie)


I teraz wyobraźmy sobie, że każdy punkt (w niektórych rzypadkach może nie każdy) to inni producenci, projektanci, programiści (testerzy), którzy nie koniecznie sprawdzają/testują działanie wyprodukowanego podzespołu (napisanego softu) z chociażby jednym produktem wszystkich pozostałych producentów - mają być spełnione uniwersalne normy. Stety i niestety żyjemy w czasach, gdzie ile producentów tyle produktów danego typu, z jednej strony większy wybór jakościowy czy cenowy (w ogóle większę możliwości), z drugiej zaś - większa ilość kombinacji, którą najzwyczajniej ciężko "okiełznać" w aspekcie kompatybilności i większe prawdopodobieństwo "focha" :)

Amadeusz
Posty: 85
Rejestracja: 04 sie 2018, 10:59
Samochód: Ateca 1.5TSI Style

Re: Android Auto

Post autor: Amadeusz » 03 lut 2019, 12:21

Amadeusz pisze:
25 sty 2019, 20:22
Od pewnego czasu AA przestał mi wyświetlać zdarzenia z kalendarza ze zdefiniowaną lokalizacją. Wcześniej miałem tak, że jak danego dnia było jakieś wydarzenie w kalendarzu google z zapisanym adresem to automatycznie po podłączeniu telefonu do AA w aucie wyświetlało się na głównym ekranie i wystarczyło kliknąć i jechać. Było to bardzo wygodne. Jakieś sugestie jak to przywrócić?. Czyżby ta najnowsza aktualizacja to wykosiła? Aktualizuje te wersje-na bieżąco, ale nie zakodowałem w ktorym momencie dokładnie ta opcja zniknęła...
Doszedłem do tego...
Poza wszystkimi uprawnieniami, zaznaczeniem tej opcji w ustawieniach AA trzeba jeszcze w aplikacji
Mapy włączyć śledzenie aktywności w internecie:


Obrazek

aluminium nitrate nonahydrate

Amadeusz
Posty: 85
Rejestracja: 04 sie 2018, 10:59
Samochód: Ateca 1.5TSI Style

Re: Android Auto

Post autor: Amadeusz » 03 lut 2019, 13:29

zinger pisze:
02 lut 2019, 14:54
Kur... znowu mi sie nie laczy. Rozlaczyl sie w trakcie jazdy i mam komunikat jak wczesniej ze sie nie moze polaczyc bo cos tam.
Przeinstalowalem AA ale na nowsza wersje no i dupa. Zainstalowalem ta co hyla wczesniej i nie dziala.
Ma ktos S7 i uzywa AA? Jak tak to poprosze o inf ktorej wersji AA uzywacie.
Sciagacie z apkmirrorr czy jeszcze jakies inne str?
U mnie w takich sytuacjach pomaga wyłacznie i tylko restart telefonu. To najskuteczniejsza metoda przywrócenia łączności, żadne wyłaczanie zapłonu, podpinanie kabelka na nowo czy innego, odinstalowywanie aplikacji, tylko i wyłacznie zwykły restart telefonu. Nie wiem jaka jest przyczyna tych okresowych błędów w komunikacji, ale ten sposób działa u mnie w 100%

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość