Pielęgnacja skórzanego obszycia kierownicy
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 401 razy
Re: Pielęgnacja skórzanego obszycia kierownicy
Przerobiłem wiele preparatów, tańszych i droższych, ale ten jest dla mnie wystarczająco dobry i skuteczny. Stosuję do skóry (kierownica) jak i do skóropodobnych (mieszek lewarka, zagłówki, boczki foteli itp.).
https://allegro.pl/oferta/czyszczenie-s ... OoQAvD_BwE
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
- Samochód: Ford focus
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Miałam włąśnie o to samo zapytać. Ja tam robiłam takimi ściereczkami, tylko potem ta kierownica jest mega tłusta :/ Niestety ale ta skóre po jednej stronie na kierownicy i tak mi wyblakła :/
- Janisz
- Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM DSG 4drive
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Jak się dba od samego początku to zestaw Colourlock Soft jest bdb. Jak ktoś ma zapuszczoną kierownicę to już pozostaje mu wersja strong cleaner'a. Dobre są też zestawy Gliptone.
-
- Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Jak dużo tego środka nakładasz?sailor 88 pisze: ↑07 lis 2022, 11:17Przerobiłem wiele preparatów, tańszych i droższych, ale ten jest dla mnie wystarczająco dobry i skuteczny. Stosuję do skóry (kierownica) jak i do skóropodobnych (mieszek lewarka, zagłówki, boczki foteli itp.).
https://allegro.pl/oferta/czyszczenie-s ... OoQAvD_BwE
Nałożyłem podobnie jak na filmie i to chyba było zbyt dużo - kierownica straciła początkową miękkość, stała się bardziej śliska i przez to mniej przyjemna w dotyku i prowadzeniu. Jest to odwracalne?
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 401 razy
Nasączam microfibrę i przecieram...przez dzień, dwa rzeczywiście jest bardziej śliska, ale potem "normalnieje"...
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
- Samochód: Seat Ateca Xperience 2.0 TDI MT6
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Ja użyłem uniwersalnego kremu do pielęgnacji skór SAPHIR CREME UNIVERSELLE 150 ml. Jest to produkt bardzo dobrej, francuskiej firmy, która produkuje środki do skór, głównie do butów - używam też innych produktów od nich. Producent podaje, że nadaje się do:
- butów
- torebek
- portfeli i galanterii skórzanej
- odzieży skórzanej
- mebli tapicerowanych skórzanych
- tapicerki samochodowej (wprawdzie nie mówi wprost o obszyciach kierownicy)
Nałożyłem cienką warstwę na kierownicę, odczekałem kilka minut zgodnie z instrukcją i zebrałem nadmiar, zrobiłem lekką polerkę. Z mojego doświadczenia z tym środkiem (i z podobnymi też), to jak się da grubszą warstwę to lepiej poczekać dłużej przed polerką. Jedyne efekty uboczne jakie zaobserwowałem to przy pierwszej jeździe czułem że kierownica była minimalnie tłusta i po jeździe ładnie pachniały mi ręce tymi woskami i olejkami
Jest to środek delikatnie czyszący, odżywiający i nabłyszczający. Idealnie nadaje się też np. do szybkiego odświeżenia pantofelków przed weselem kiedy jest na nich dosyć kolorowej pasty, a chodzi delikatne wyczyszczenie i odświeżenie Ja lubię mieć jeden dobry środek do kilku rzeczy.
- butów
- torebek
- portfeli i galanterii skórzanej
- odzieży skórzanej
- mebli tapicerowanych skórzanych
- tapicerki samochodowej (wprawdzie nie mówi wprost o obszyciach kierownicy)
Nałożyłem cienką warstwę na kierownicę, odczekałem kilka minut zgodnie z instrukcją i zebrałem nadmiar, zrobiłem lekką polerkę. Z mojego doświadczenia z tym środkiem (i z podobnymi też), to jak się da grubszą warstwę to lepiej poczekać dłużej przed polerką. Jedyne efekty uboczne jakie zaobserwowałem to przy pierwszej jeździe czułem że kierownica była minimalnie tłusta i po jeździe ładnie pachniały mi ręce tymi woskami i olejkami
Jest to środek delikatnie czyszący, odżywiający i nabłyszczający. Idealnie nadaje się też np. do szybkiego odświeżenia pantofelków przed weselem kiedy jest na nich dosyć kolorowej pasty, a chodzi delikatne wyczyszczenie i odświeżenie Ja lubię mieć jeden dobry środek do kilku rzeczy.