Witam.
Czy ktoś z Was wie czym zabezpieczony jest lakier w nowych autach? Mam nową Atecę i ewidentnie lakier ma jakąś powłokę ochronną, bo woda mocno na nim kroplekuje.
Szyby też mam wrażenie, ze coś mają.
Może to tylko efekt nowego auta i tak jest na początku. Jeśli ktoś ma potwierdzoną, konkretną wiedze, to będę wdzięczny za informację.
Pozdrawiam!
fabryczne zabezpieczenie lakieru i szyb?
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 72 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Re: fabryczne zabezpieczenie lakieru i szyb?
Fabrycznie raczej nic nie jest nakładane. Mój przyjechał brudny z transportu, oglądałem go od razu jak miał jeszcze zabezpieczone panele nadwozia białą folią. Przed wydawką nawet nie postarali się, żeby go dokładnie umyć, bo w zakamarkach nadal był brud, później przy samodzielnym myciu nie zauważyłem takiego efektu jaki opisujesz.
Co innego auta brane "z placu", które miały szanse być wystawione na ekspozycję w salonie, te są czyściutkie i codziennie polerowane oraz psiknięte tzw. quick detailerem. On daje taki efekt oraz może nadawać lepszy połysk, czy wyciągać głębię koloru.
Sam używam czegoś takiego i jest spoko na kilka myć/tygodni.

Co innego auta brane "z placu", które miały szanse być wystawione na ekspozycję w salonie, te są czyściutkie i codziennie polerowane oraz psiknięte tzw. quick detailerem. On daje taki efekt oraz może nadawać lepszy połysk, czy wyciągać głębię koloru.

- Ocena: 9.52%
-
- Samochód: Seat
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Większość nowych aut ma nałożony tymczasowy wosk ochronny (czasem już w fabryce, czasem u dealera), który nadaje lakierowi hydrofobowe właściwości. Nie jest to jednak powłoka trwała – zwykle zmywa się po kilku myciach.
- YoursTruly
- Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Nakładasz po prostu na umyty samochód czy przygotowujesz jakoś powierzchnię?kmw pisze: ↑23 sty 2025, 18:57Fabrycznie raczej nic nie jest nakładane. Mój przyjechał brudny z transportu, oglądałem go od razu jak miał jeszcze zabezpieczone panele nadwozia białą folią. Przed wydawką nawet nie postarali się, żeby go dokładnie umyć, bo w zakamarkach nadal był brud, później przy samodzielnym myciu nie zauważyłem takiego efektu jaki opisujesz.
![]()
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 72 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Jak młody i gładki lakier, to nakładam po prostu na umyty i wysuszony, w starszych (kilkuletnich) autach dużą różnicę robiło glinkowanie auta przed nałożeniem preparatu. Glinka wyciąga niedomyty brud, również z porów w lakierze i bez polerowania auta często daje to mocno odczuwalny efekt gładkości lakieru.YoursTruly pisze: ↑06 cze 2025, 17:20Nakładasz po prostu na umyty samochód czy przygotowujesz jakoś powierzchnię?kmw pisze: ↑23 sty 2025, 18:57Fabrycznie raczej nic nie jest nakładane. Mój przyjechał brudny z transportu, oglądałem go od razu jak miał jeszcze zabezpieczone panele nadwozia białą folią. Przed wydawką nawet nie postarali się, żeby go dokładnie umyć, bo w zakamarkach nadal był brud, później przy samodzielnym myciu nie zauważyłem takiego efektu jaki opisujesz.
![]()
Ostatnio używałem takiej glinki na 13 letnim lakierze auta parkującego pod chmurką + wspomniany wyżej Sapphire i nowy właściciel nawet po kilku myciach był zdumiony stanem lakieru, gładkością i hydrofobowością.
Glinka średnia - Moje Auto

uploaded links