Drzwi

Czyli jak dbać o nasze samochody
Dziadek
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Drzwi

Post autor: Dziadek »

Witam.Może ktoś podpowie jak uszczelnić tylne drzwi przed dostawaniem się piachu i dziadostwa.

Sponsor

Kalinski

Drzwi

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Drzwi

Sponsor

AUTO-PAK

sewek372
Samochód: SEAT Ateca 1.5TSI manual; Skoda Octavia 1.6MPI

Re: Drzwi

Post autor: sewek372 »

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Mam dwa lata, działa. W tym roku miałem demontować na próbę, bo kilka osób tu pisało, że zbiera się tam syf, który może przyspieszać korozję.
Może tylko odkręcę, sprawdzę ilt tego syfu tam jest, wyczyszczę i założę z powrotem.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
YoursTruly (19 mar 2026, 7:07)
Ocena: 4.76%

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

kmw pisze:
17 mar 2026, 15:46
Mam dwa lata, działa. W tym roku miałem demontować na próbę, bo kilka osób tu pisało, że zbiera się tam syf, który może przyspieszać korozję.
Może tylko odkręcę, sprawdzę ilt tego syfu tam jest, wyczyszczę i założę z powrotem.
Grubo, dwa lata bez kontroli. U mnie po pierwszym sezonie zimowym (2023/2024) usunąłem te plastiki, masa betonu na nich leżała. Bez tego z syfem na drzwiach tragedii nie ma (łatwo przepłukać, jeżeli trzeba), szmaciane tylne nadkola szybko schną. To co się zbiera na drzwiach, to nic w porównaniu z tym co leży od wewnątrz na tych plastikach i długo trzyma wodę z solą, a to dotyka blach błotnika. Moje doświadczenie jest takie, że zakup plastików był błędem, tylko mi teraz w garażu miejsce zabierają.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2501 razy

Post autor: Misiek »

krowka1978 pisze:
17 mar 2026, 16:20
...
tylko mi teraz w garażu miejsce zabierają.
To zaproponuj Dziadkowi - jak jest zainteresowany i o to pyta, to pewnie i chętnie je kupi. Ja tak zrobiłem z moimi, nawet nieużywanymi, w sensie, że zaproponowałem jednemu z poszukujących.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2501 razy

Post autor: Misiek »

Dziadek pisze:
17 mar 2026, 12:53
Witam.Może ktoś podpowie jak uszczelnić tylne drzwi przed dostawaniem się piachu i dziadostwa.
Najtańszym i najszybszym sposobem jest przyklejenie dodatkowej, odpowiednio grubej zwykłej uszczelki samochodowej. Albo wymiana istniejącej na odpowiednio grubszą, albo dodatkowa w zasadzie jakakolwiek.

A propos : już o tym kiedyś pisałem i publikowałem zdjęcia, że u mnie (wersja Xperience z 2022 roku) nie wiem dlaczego, ale dosłownie nic się nie brudzi, a nawet jest tam czyściej niż na przykład aktualnie z tyłu. Może to kwestia prędkości jazdy i rodzaju dróg, ale fakt jest faktem.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
rgoliat
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI 150 KM
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: rgoliat »

Dziś z ciekawości zajrzałem pod te plastiki, które zamontowałem ponad 3,5 roku temu. Powiem tak, nie ma czym się przejmować, bo nie nagromadziło się pod nim (sprawdzałem po prawej stronie) wiele. Tak więc bynajmniej ja nie będę się w ogóle zastanawiał nad ich definitywnym demontażem. Jak dla mnie to spełniają swoją rolę. Są elementy, które producent sam ochrania przez założenie dodatkowej osłony (plastikowa druga podłoga), a pod którą też zbiera się błoto. Przy okazji , że ładna dziś była pogoda, a od dłuższego czasu ciekawiło mnie co tak dudni po stukaniu w tą podłogę, jakby coś było pod nią nie tak. Po odkręceniu, a jest to dosłownie kilka minut, zobaczyłem nagromadzony zapewne od 6 lat piasek i żwir który się tam dostał.
Odnośnie osłon nadkoli, to wystarczy opalarka, podgrzać i podginać miejsce, które zaznaczyłem aby dolegało do nadkola, a przez które to może gromadzić się błoto. Na niebiesko zaznaczyłem miejsce w nadkolu gdzie jest największa szczelina i tam osadza się błoto.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Za ten post autor rgoliat otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Skylla (18 mar 2026, 22:46) • kmw (19 mar 2026, 9:01)
Ocena: 9.52%

Dziadek
Samochód: Seat Ateca

Post autor: Dziadek »

Dziekuję Wszystkim za rzetelne odpowiedzi.

ODPOWIEDZ