Ochrona powłoki lakierniczej.
-
- Samochód: Berlin
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Ochrona powłoki lakierniczej.
Odradzam salon, chyba że płatność przez salon i doliczenie kwoty powłoki do ceny auta i robicie w raty.
Ja wybrałem http://opti-coat.pl/oferta/?39,opti-coat-pro-plus, cena 2500 netto.
Ja wybrałem http://opti-coat.pl/oferta/?39,opti-coat-pro-plus, cena 2500 netto.
-
- Samochód: Ateca xcl 2.0TSI DSG 4drive Cappuccino Baige
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ja robiłem po wyjeździe z salonu bo salon 200km od miejsca zamiekszania, ale gość sam mi zapoponował najpierw że zrobi powłoke w salonie bo tak robi np w audi w Lublinie. Mysle zatem, że mozna zrobić powłokę przed wyjazdem z salonu na zasadzie uzgodnienia tej usługi z salonem. Pewnie ine każdy salon sie zgodzi.
- thecichy
- Samochód: Seat Ateca FR 2.0 TSI
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Pozwolę się przyłączyć
Od jakiegoś już czasu zastanawiam się czy oddać samochód do firmy, która położy powłokę zabezpieczającą lakier czy zrobić to samemu. Trochę zacząłem drążyć temat pod kątem rodzaju ochrony i ewentualnego kosztu. Z moich wstępnych ustaleń wynika, że to koszt minimum 1,5K (za bardzo podstawową wersję), 2,2K-2,5K za troszkę lepszą, 4K-5K za "premium". Czytając ten temat potwierdza się tylko, że w przypadku Ateci ciężko zejść poniżej 3K... O ile zdaję sobie sprawę z tego, że firma wykona to profesjonalnie i wytrzymałość oraz efekt będą bezdyskusyjne, o tyle dla mnie osobiście 3K, 4K to bardzo duże pieniążki... Wcześniej kilka razy położyłem na swój poprzedni samochód wosk Sonax, taki podstawowy (twardy) i efekt był rewelacyjny, przez 3 miesiące spłukanie auta wystarczyło do (wspomnianej już) "pupci niemowlęcia" Biorąc pod uwagę to, że dysponuję garażem (dość dobre warunki do tego typu prac), zastanawiam się nad położeniem takiej nano ochrony:
https://www.sonax.pl/Produkty/Elementy- ... ny-lakieru
Koszt ok. 250zł +plus moja własnoręczna praca (do której należy się dobrze pyrzogotować) więc praktycznie "żaden" i spokojnie można taki zabieg powtórzyć co pół roku (wg producenta ochorna jest na 9 mies.). Czy ktoś Was może nakładał taką ochronę? Albo zna kogoś, kto taki właśnie produkt nałożył? Napiszcie, co o tym myślicie.
Od jakiegoś już czasu zastanawiam się czy oddać samochód do firmy, która położy powłokę zabezpieczającą lakier czy zrobić to samemu. Trochę zacząłem drążyć temat pod kątem rodzaju ochrony i ewentualnego kosztu. Z moich wstępnych ustaleń wynika, że to koszt minimum 1,5K (za bardzo podstawową wersję), 2,2K-2,5K za troszkę lepszą, 4K-5K za "premium". Czytając ten temat potwierdza się tylko, że w przypadku Ateci ciężko zejść poniżej 3K... O ile zdaję sobie sprawę z tego, że firma wykona to profesjonalnie i wytrzymałość oraz efekt będą bezdyskusyjne, o tyle dla mnie osobiście 3K, 4K to bardzo duże pieniążki... Wcześniej kilka razy położyłem na swój poprzedni samochód wosk Sonax, taki podstawowy (twardy) i efekt był rewelacyjny, przez 3 miesiące spłukanie auta wystarczyło do (wspomnianej już) "pupci niemowlęcia" Biorąc pod uwagę to, że dysponuję garażem (dość dobre warunki do tego typu prac), zastanawiam się nad położeniem takiej nano ochrony:
https://www.sonax.pl/Produkty/Elementy- ... ny-lakieru
Koszt ok. 250zł +plus moja własnoręczna praca (do której należy się dobrze pyrzogotować) więc praktycznie "żaden" i spokojnie można taki zabieg powtórzyć co pół roku (wg producenta ochorna jest na 9 mies.). Czy ktoś Was może nakładał taką ochronę? Albo zna kogoś, kto taki właśnie produkt nałożył? Napiszcie, co o tym myślicie.
-
- Samochód: Seat Ateca Fr 1.5 TSI
- Podziękował: 0
Zbadalem dzisiaj sprawę ceramiki. Jutro będę się umawial na konkretny termin i tak, położenie ceramiki na auto, na szyby oraz felgi koszt 2900 zł. Dla auta bez korekty lakieru które niedawno wyjechało z salonu.
-
- Samochód: Ateca
Co do ceramiki dziś dostałem wycenę na samą powłokę gtechniq/fireball w zależności od wersji 1800-2000zl netto.
Co do trwałość to jak rok wytrzyma do serwisowania to jest wow, pytanie jakie są koszty serwisowania i uzupełniania. Czy to jest kwestia nowej powłoki hydrofobowej (500-700zl netto) czy coś więcej.
Niestety to nie jest tak, że zakładamy powłokę i zapominamy o niej na lata.
Edit:
Do tego dochodzi jeszcze pielęgnacja, o ile ktoś sam nie zamierza myć "na dwa wiadra" to wypada podjechać co 3-4 miechy na mycie do profesjonalnej myjni ręcznej. Samo mycie na bezdotykowej może nie wystarczyć. Automatyczne myjnie odpadają całkowicie.
Co do trwałość to jak rok wytrzyma do serwisowania to jest wow, pytanie jakie są koszty serwisowania i uzupełniania. Czy to jest kwestia nowej powłoki hydrofobowej (500-700zl netto) czy coś więcej.
Niestety to nie jest tak, że zakładamy powłokę i zapominamy o niej na lata.
Edit:
Do tego dochodzi jeszcze pielęgnacja, o ile ktoś sam nie zamierza myć "na dwa wiadra" to wypada podjechać co 3-4 miechy na mycie do profesjonalnej myjni ręcznej. Samo mycie na bezdotykowej może nie wystarczyć. Automatyczne myjnie odpadają całkowicie.
-
- Samochód: Ateca
Sam jest bardzo niezdecydowany i szukam materiałów na ten temat.
Tu jest bardzo wiele informacji o ceramice
https://kosmetykaaut.pl/topic/12459-cer ... i-przeciw/
Tu jest bardzo wiele informacji o ceramice
https://kosmetykaaut.pl/topic/12459-cer ... i-przeciw/
- TomeL
- Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 31 razy
Cześć. Ostatnio znalazłem na szybce taką naklejeczkę. Jeszcze nie googlowalem czy mam się cieszyć czy nie.
Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka