Czas oczekiwania na Atekę

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Madhad
Samochód: Seat Ateca X 2.0 TSI 190 KM DSG
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Czas oczekiwania na Atekę

Post autor: Madhad »

rybsko pisze:
17 maja 2022, 9:32

Wiesz, rzeczy mechaniczne się psują. Natomiast ile musieli poczarować żeby te wozy wyprodukować, to się dopiero okaże :lol:

Ja jednak wolę tak (ew. naprawiać gwarancyjnie), niż jak coraz więcej osób, łazić po sądach. Również dotyczy marek premium. Samochody przyjeżdżają bez grama opcjonalnej elektroniki, asystentów, czujników itp.. To dopiero jest przygoda :D
No tak, zobaczymy jak to będzie później. Mój Fiacik nie idzie na sprzedaż, na razie korzystam z niego jak z psem gdzieś jadę. Jedno trzepanko po spacerze i po pięknym, nowym i przede wszystkim czystym samochodzie. W Sedici mam błoto nawet na podsufitce :)
Powiem szczerze, nigdy nie miałam samochodu, który by tyle do mnie gadał, że na pewno bym się bez tego obeszła. Zostawiłabym tylko automat, i Audio beats, a telefon mogłabym podłączać kablem. Wiadomo, klima i elektryczne okienka to must have, ale to od lat już nie jest luksusem. Reszta w śmieci. Nie potrafię z tego korzystać, ba, nie czuję potrzeby wręcz i obchodziłam się bez tego do tej pory. Nie miałam tez czasu porządnie się z tym zapoznać, może jak się oswoi potwora, to da się go zaakceptować? Pożyjemy, zobaczymy, a to, że bardziej luksusowe marki produkują również gnioty nie jest dla mnie żadnym pocieszeniem. Spotkałam się również z sytuacją, że znajomej z forum samochód przyjechał w kwietniu, zapłacili, zarejestrowali, ubezpieczyli i do dzisiaj nie mają samochodu, bo miał w transporcie uszkodzone jakieś elementy plastikowe i do dzisiaj ich nie wymienili. Swoją drogą do draństwo wiedząc o tym kazać ludziom opłacać to wszystko wiedząc o tym, że prędko nie wyjadą. Szkoda, że ubezpieczenie już leci, a samochód stoi. Takie kwiatki.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Madhad pisze:
17 maja 2022, 11:00
Pożyjemy, zobaczymy, a to, że bardziej luksusowe marki produkują również gnioty nie jest dla mnie żadnym pocieszeniem.
Oczywiście nie chodziło mi o pocieszenie, tylko o wybór z dwojga złego. Jak już ktoś pisał na tym forum - jak się zepsuło, to się naprawi. Gorzej jak brakuje. :D
Madhad pisze:
17 maja 2022, 11:00
Spotkałam się również z sytuacją, że znajomej z forum samochód przyjechał w kwietniu, zapłacili, zarejestrowali, ubezpieczyli i do dzisiaj nie mają samochodu, bo miał w transporcie uszkodzone jakieś elementy plastikowe i do dzisiaj ich nie wymienili. Swoją drogą do draństwo wiedząc o tym kazać ludziom opłacać to wszystko wiedząc o tym, że prędko nie wyjadą. Szkoda, że ubezpieczenie już leci, a samochód stoi. Takie kwiatki.
Właśnie dlatego psychicznie byłem przygotowany przy odbiorze, że jak coś nie będzie grało, to wpisuję w protokół, ale auto biorę. No chyba, że by mi ze względu na skalę problemu nie dali.

stanek
Samochód: Ateca FL XP 1.5 DSG
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: stanek »

Hej. Jestem nowy. Odebrałem swoją 13 maja w piątek 😁. Dla mnie dzień szczęśliwy i oby tak zostało. Zamówiona koniec sierpnia. Jak już był zatwierdzony tydzień produkcji to poszło z terminami książkowo. Przy czym moja to 1.5 dsg XP tylko z pakietem C+ więc bez dodatków. Po tygodniu wszystko ok, dla mnie skrojona na wymiar. A przy 192 wzrostu to się trochę naszukalem zanim padło na Ateca. Raz się zwiesil seat connect. I aa mam po kablu /dziala ok/, jeszcze bez drutów nie sprawdzałem. Oczekującym cierpliwości życzę bo wiem że można osiwieć z tej niepewności 😉

Madhad
Samochód: Seat Ateca X 2.0 TSI 190 KM DSG
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Madhad »

stanek pisze:
19 maja 2022, 21:37
Hej. Jestem nowy. Odebrałem swoją 13 maja w piątek 😁. Dla mnie dzień szczęśliwy i oby tak zostało. Zamówiona koniec sierpnia. Jak już był zatwierdzony tydzień produkcji to poszło z terminami książkowo. Przy czym moja to 1.5 dsg XP tylko z pakietem C+ więc bez dodatków. Po tygodniu wszystko ok, dla mnie skrojona na wymiar. A przy 192 wzrostu to się trochę naszukalem zanim padło na Ateca. Raz się zwiesil seat connect. I aa mam po kablu /dziala ok/, jeszcze bez drutów nie sprawdzałem. Oczekującym cierpliwości życzę bo wiem że można osiwieć z tej niepewności 😉
Tylko się cieszyć :) U mnie Seat Connect raz zaliczył zgon, natomiast AA średnio raz dziennie się resetuje. Raczej fajnie działa, jak działa. Od razu po wejściu do samochodu ładnie się łączy. Natomiast czasem się gubię co jest co, na razie dwa tygodnie zapoznawania się z tym ustrojstwem. Często pojawia mi się komunikat, że Full Link nie działa, ale w sumie nie wiem w jakim zakresie, bo telefon łączy się od razu. Czasem zgłupieć można od tego.

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Jak czytam o tym AA to ciesze ze nie mam Androida. :) o co chodzi z tym wygaszaniem ekranu? Do czego to wykorzystujecie? Co on robi?

Bartlomiej
Samochód: Seat
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Bartlomiej »

Zmienię trochę temat. Dostałem informację, że Ateki nie będą już produkowane z czujnikiem martwego pola. Ktoś potwierdzi?? ;)

kwil!cz
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4x4 FR
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kwil!cz »

Mój egzemplarz będzie produkowany pod koniec czerwca i ma być zgodnie z zamówieniem (mam opcję z full asystentami). Zobaczymy :D

coulomb
Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: coulomb »

marcin89 pisze:Dostalem dzis info od sprzedawcy, ze pakiet XL a konkretnie jego elementy: Side Assist, Exit Assist i Pre Crash Assist sa tzw elementami restrykcyjnymi wydłużającymi czas oczekiwania na produkcję. Salon nie dostal informacji o ile to wydluza czas oczekiwania.
Jako alternatywe proponuja pakiet XL Light bez wyzej wymienionych systemow, co ma gwarantowac dostawe w terminie z umowy (zamowienie grudzien 2021, odbior lipiec 2022).
Jestem w sytuacji, ze az tak mi sie nie spieszy, wiec raczej bede czekal...
Dostałem wczoraj dokładnie taką samą informacje. Niestety nie wiadomo, czy pozostawienie Side Assist spowoduje wydłużenie czasu o np. 2 miesiące czy o rok.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

coulomb
Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: coulomb »

kwil!cz pisze:Mój egzemplarz będzie produkowany pod koniec czerwca i ma być zgodnie z zamówieniem (mam opcję z full asystentami). Zobaczymy :D
Kiedy zamawiałeś?

kwil!cz
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4x4 FR
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kwil!cz »

coulomb pisze:
20 maja 2022, 17:33
kwil!cz pisze:Mój egzemplarz będzie produkowany pod koniec czerwca i ma być zgodnie z zamówieniem (mam opcję z full asystentami). Zobaczymy :D
Kiedy zamawiałeś?

październik 2021, FR 2.0 TSI 4x4 z bajerami. W papierach miałem dostawę na koniec kwietnia, będzie połowa lipca. Dużo szczęścia, patrząc na historie z forum (było nawet 1.5 roku czekania ostatnio). No i mam nadzieję, że jeszcze nie zapeszę :D

ODPOWIEDZ