Czas oczekiwania na Atekę

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Re: Czas oczekiwania na Atekę

Post autor: Luk4as »

marcin89 prawidłowe podejście !

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

marcin89 pisze:
13 cze 2022, 9:15
Ja twardo czekam.
Nie po to konfigurowalem nowy samochod, zeby teraz isc na ustepstwa. Zdecydowalem sie na lakier dark coumlage, na czarna podsufitke... takze nie bede teraz z istotnych w mojej ocenie systemow rezygnowal. Mam komfortowa sytuacje, ze na razie jest czym jezdzic, tak wiec moge czekac. Najwyzej dostane auto z rocznika 2023 w cenie z 2021r. :D
Przepraszam, ale chciałbym uściślić dwie kwestie, żeby ktoś sobie tego źle nie utrwalił.

Rocznik i rok modelowy, to dwie zupełnie inne kwestie. Rocznik, to rok w którym auto zostało wyprodukowane, bez względu na wersję, czy "rok modelowy", czyli to co jest dokumentach. W Polsce jest to nadal bardzo istotne, ponieważ od tego zależy cena.

Natomiast rok modelowy, to coś czysto teoretycznego, "rok umowny", od niego bardzo często zależy zestaw dostępnych dla danego modelu kolorów, rodzaj podstawowego silnika, czy wyposażenie standardowe. W przeciwieństwie do roku produkcji RM najczęściej nie ma większego znaczenia przy ustalaniu ceny.

Kwestia ceny z roku 2021 - nawet jeżeli "w papierach" masz klauzulę, że nie mogą Ci podnieść ceny z powodu innego niż podwyżka VAT i / lub akcyza, to jeżeli zapłaciłeś zaliczkę, a nie zadatek, to obie strony bez żadnych dotkliwych konsekwencji finansowych mogą w dowolnej chwili zerwać (wypowiedzieć) umowę. Oczywiście wraz ze zwrotem zaliczki w zapłaconej kwocie. Jeżeli więc aktualna cena będzie dla dealera bardzo mocno niekorzystna, to istnieje możliwość, że oświadczy Ci, iż nie może zrealizować Twojego zamówienia, nawet bez podania przyczyny.

Jeżeli się mylę i ktoś jest bardziej kompetentny w tym temacie lub nawet przez to już przechodził, to bardzo chętnie przeczytam sprostowanie, czy wyjaśnienie.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

marcin89
Samochód: Ateca 1.5, DSG, EXP
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: marcin89 »

Jasne, ze dealer moze sie wycofac, ale czy w praktyce mielismy takie przypadki na forum?

kecaj
Samochód: Ateca 1,5 DSG MJ 2023
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: kecaj »

coulomb pisze:
10 cze 2022, 15:58
kecaj pisze:Wiele osób pyta co z pakietami XL i L - wszystkie zamówienia, które mały te pakiety nadal je mają i zostaną wyprodukowane zgodnie z zamówieniem. Patrząc na inne kraje tam te opcje nadal są. Zmiana MJ 2023 od (25 tygodnia produkcyjnego) wprowadziła do NAV+ Full Link (nie trzeba osobno zamawiać), zmiana silnika 1,5 TSI (jak zamawialiście było w modelu "O" na piątej pozycji będzie "N").
Problem w tym, że wiele osób z tymi pakietami jeszcze w ogóle nie ma zaplanowanego terminu produkcji. Np. ja zamawiałem (1.5 DSG, XL, hak) na początku 12/2021 i sprzedawca nie ma pojęcia kiedy to trafi do produkcji.
Ktoś ma informacje na ile np. rezygnacja z Side Assist może przyspieszyć termin produkcji? Rozważacie taki ruch, czy twardo czekacie?

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Nie rezygnuj... Jaką wersję X?

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

Misiek idąc Twoim tokiem rozumowania każdy sprzedawca od ponad roku powinien anulować klientom umowy i sprzedawać ludziom z ulicy samochody o 30 % drożej ... a niestety tak się nie dzieje.
Za ten post autor Luk4as otrzymał podziękowanie:
marcin89 (13 cze 2022, 13:31)
Ocena: 4.76%

kecaj
Samochód: Ateca 1,5 DSG MJ 2023
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: kecaj »

Misiek pisze:
13 cze 2022, 11:55
W przeciwieństwie do roku produkcji RM najczęściej nie ma większego znaczenia przy ustalaniu ceny.
Nie zgodzę się. Wraz z rokiem modelowym zmienia się często dość mocno wyposażenie i auto z jednego rocznika (rok modelowy zmienia się obecnie w 25 tygodniu) może być bardziej lub mniej wyposażone. dla przykładu 1,5 rocznik 2022 modelowy 2022 ma troszkę inny silnik niż ten z roku modelowego 2023 (pojemność, moc ta sama). Full link w MJ 2023 to standard dla nawigacji+.

Zgodnie z umową dealer musi udowodnić, ze nie jest w stanie dostarczyć zamówienia, co w zasadzie jest trudne... dlatego sprzedaje się w cenie z dnia zamówienia.
Za ten post autor kecaj otrzymał podziękowania (w sumie 2):
marcin89 (13 cze 2022, 13:31) • Misiek (14 cze 2022, 0:05)
Ocena: 9.52%

coulomb
Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: coulomb »

kecaj pisze:
coulomb pisze:
10 cze 2022, 15:58
Problem w tym, że wiele osób z tymi pakietami jeszcze w ogóle nie ma zaplanowanego terminu produkcji. Np. ja zamawiałem (1.5 DSG, XL, hak) na początku 12/2021 i sprzedawca nie ma pojęcia kiedy to trafi do produkcji.
Ktoś ma informacje na ile np. rezygnacja z Side Assist może przyspieszyć termin produkcji? Rozważacie taki ruch, czy twardo czekacie?
Nie rezygnuj... Jaką wersję X?
Style

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Misiek

Luk4as pisze:
13 cze 2022, 13:19
Misiek idąc Twoim tokiem rozumowania każdy sprzedawca od ponad roku powinien anulować klientom umowy i sprzedawać ludziom z ulicy samochody o 30 % drożej ... a niestety tak się nie dzieje.
Nie "niestety", tylko "na szczęście". Ja tylko przedstawiłem nie wykluczony najczarniejszy ze scenariuszy. Poza tym jak pokazują przykłady z forum, to jednak tego próbują, przynajmniej do czasu jak takiego sprzedawcę postraszy się UOKIK'iem lub innym "prawnikiem" - parę miesięcy temu ktoś opisywał taką sytuację.

Misiek

kecaj pisze:
13 cze 2022, 13:25
Misiek pisze:
13 cze 2022, 11:55
W przeciwieństwie do roku produkcji RM najczęściej nie ma większego znaczenia przy ustalaniu ceny.
Nie zgodzę się. Wraz z rokiem modelowym zmienia się często dość mocno wyposażenie i auto z jednego rocznika (rok modelowy zmienia się obecnie w 25 tygodniu) może być bardziej lub mniej wyposażone. dla przykładu 1,5 rocznik 2022 modelowy 2022 ma troszkę inny silnik niż ten z roku modelowego 2023 (pojemność, moc ta sama). Full link w MJ 2023 to standard dla nawigacji+.

Zgodnie z umową dealer musi udowodnić, ze nie jest w stanie dostarczyć zamówienia, co w zasadzie jest trudne... dlatego sprzedaje się w cenie z dnia zamówienia.
Właśnie o tym pisałem - zmiana wyposażenia, małe, ale nie generalne, zmiany w silniku. A pisząc o "ustalaniu ceny" miałem oczywiście na myśli cenę późniejszej sprzedaży używanego, przepraszam za brak tego dopisku.
U mnie zapisu o dowodzeniu czegokolwiek przez sprzedawcę nie ma.

MiguelSedinum
Samochód: Ateca FR 2.0 2022
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: MiguelSedinum »

Ja też ciągle czekam, zamówienie z Października 2021.
Fr 2.0 z pakietem XL, szklanym dachem, kamerami 360, hakiem
Na tą chwile mam termin produkcji na 28tydzień juz jako RM23.

ODPOWIEDZ