Ateca reference 1.0 110KM???

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Jan Janek
Samochód: Ateca 1.0 Reference 2024
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Ateca reference 1.0 110KM???

Post autor: Jan Janek »

Jak uważacie, czy na obecne czasy Ateca 1.0 115 Reference Graphite Grey + dojazdowa + podparcie lędźwiowe + pakiet reference (obecnie w standardzie) dostępna od reki za 98300 to w miarę dobry deal?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

maselko
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 / Seat Arona Style 1.0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: maselko »

Jan Janek pisze:
27 sie 2024, 20:56
Jak uważacie, czy na obecne czasy Ateca 1.0 115 Reference Graphite Grey + dojazdowa + podparcie lędźwiowe + pakiet reference (obecnie w standardzie) dostępna od reki za 98300 to w miarę dobry deal?
Ciężko powiedzieć, bo Cupra Ateca 1.5TSI DSG według cennika jest za 133k. Zatem obecnie dołożyłbym do Cupry.

Gdyby nie ta promocja to bym rozważał bardzo mocno. Jedyny brak obecnie w Reference to podgrzewana lusterka. W zimie będzie boleć.

Ja swoja Atece w styczeniu tego roku na wyprzedaży kupiłem za 92k i to była genialna kwota.

kapelusznik
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 TSI
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: kapelusznik »

Zakładasz dołożenie 35k.
Jakbyś dołożył jeszcze dodatkowe 35k to bys kupił jeszcze lepsze auto.

Taki sens tej porady.

maselko
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 / Seat Arona Style 1.0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: maselko »

kapelusznik pisze:
28 sie 2024, 14:12
Zakładasz dołożenie 35k.

Taki sens tej porady.
Szczerze wywalanie blisko 100k za Reference, gdzie za 33k więcej masz Cupre z prawie maksymalnym wyposażeniem, skrzynią automat i 150 koni to wybór jest jasny.
Za ten post autor maselko otrzymał podziękowanie:
Misiek (29 sie 2024, 1:53)
Ocena: 4.76%

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

maselko pisze:
28 sie 2024, 22:30
kapelusznik pisze:
28 sie 2024, 14:12
Zakładasz dołożenie 35k.

Taki sens tej porady.
Szczerze wywalanie blisko 100k za Reference, gdzie za 33k więcej masz Cupre z prawie maksymalnym wyposażeniem, skrzynią automat i 150 koni to wybór jest jasny.
... a jak brak zasobów finansowych, to w takiej sytuacji ZDECYDOWANIE WARTO na różnicę wziąć kredyt lub pożyczkę od rodziny. To są jakby zupełnie inne dwie klasy sprzętu, no i w zasadzie inna, bardziej prestiżowa marka.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Piszesz teraz jak rasowy sprzedawca Cupry ;-). Tylko że obie Ateci są tak bliźniacze, że doprawdy nie wiem o jakim prestiżu tutaj mowa...

kapelusznik

xD
Jasne, weź kredyt, zmień pracę.

Mózgi niektórym wyparują jak napisze że 1.0 Reference był moim świadomym wyborem, mimo możliwości zakupu dowolnej wersji Seata czy Cupry.

Nie dla każdego ważne są dodatkowe konie. Jak ktoś lubi wywalać pieniądze w błoto na cechy których nigdy nie użyje, jego prawo, ale kategoryczne stwierdzenie że zawsze warto wydać 1/3 więcej na auto (czy dowolną inną rzecz) jest po prostu śmieszne.

Nie każdego grzeją dodatkowe konie, zbędne elementy wyposażenia. Czasami potrzebne jest proste auto do prostych zadań. Nie widzę powodu dla którego miałbym przepłacać tylko dlatego "bo mnie stać".

Aha, "prestiżowa marka" wogole do mnie nie przemawia. To jest dalej Seat, klon Skody, gorszy brat popularnego Volkswagena.
Tzn żeby nie było. Żadna prestiżowa marka do mnie nie przemawia. Przemawiają do mnie konkretne cechy narzędzia vs jego cel, a nie wykreowana pseudo rzeczywistość czy chromowana obudowa kluczyka.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

kapelusznik pisze:
29 sie 2024, 9:17
...
1.0 Reference był moim świadomym wyborem, mimo możliwości zakupu dowolnej wersji Seata czy Cupry.
...
Jeżeli tak piszesz, to ja także miałem możliwość kupna Audi Q-ileś tam lub Mercedesa GL-ileś tam, ale także całkowicie świadomie wybrałem Atekę, bo po pierwsze nie lubię przepłacać tylko za markę, szczególnie jeżeli za marką tak na prawdę nie kryje się nic szczególnego, wyraźnie odróżniającego od innych. Koszt serwisu także brałem pod uwagę. Tym bardziej, że nie jestem "turystyczny" i w zasadzie samochód miał służyć wyłącznie do dojazdów do pracy i na zakupy. Wiem, że i te ponad 100 za samochód na dojazdy do pracy i zakupy, to także bezsens, ale ze względu na moje wymiary i inne ograniczenia wchodził w grę tylko SUV. Poza tym gdyby w momencie zamawiania (około trzy lata temu) był już dostępny silnik 1,5 l, a przede wszystkim taka cena jak obecnie, to bym się nawet sekundy nie zastanawiał, bo przede wszystkim wizualnie Cupra Ateca podoba mi się zdecydowanie bardziej. Od dawna do tych marek zraziły mnie ich sławne pakiety, które zmuszają do wydania czasami niebotycznych, a wręcz absurdalnych pieniędzy tylko dlatego, że chce się mieć lub podoba się coś, co normalnie kosztuje kilkaset lub 1000-kilkaset zł, ale nie da się tego zamówić bez pakietu za przykładowo kilkanaście tys, mimo braku jakiegokolwiek logicznego związku pakietu z pożądanym elementem.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

kapelusznik

No widzisz. Każdy ma gdzieś swój rozsądek po prostu ;-)

Nie lubię kupowania aut na pokaz, na zapas, na "co sąsiad powie".
Za ten post autor kapelusznik otrzymał podziękowanie:
Misiek (29 sie 2024, 12:03)
Ocena: 4.76%

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Oczywiście każdy ma swoje racje i tak powinno być, pozostaje jeszcze kwestia sprzedaży. Dzisiaj nikt nie chce kupować używanego auta tzw. ,muła roboczego czyli kupionego jako nowy po taniości. Strasznie ciężko odsprzedać takie auto.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

ODPOWIEDZ