No jak nie jak tak ? Proszę jechać do dilera u którego Pan kupił samochód a nie u którego Pan montował hak. Jakby kupił samochód u lokalnego dilera i wstawił hak w firmie X nikt by go nie odsyłał do dilera gdzie kupił tylko zweryfikowaliby problem jako gwarant
Ateca AWD vs FWD
-
Luk4as
- Samochód: Skoda
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Re: Ateca AWD vs FWD
-
Luk4as
Wszędzie pracują ludzie, mi w Octavii rok po gwarancji wymienili pompę klimatyzacji również dobra wola VW, ale żeby była dobra wola musi człowiek chcieć to obrobićRafiner pisze: ↑29 wrz 2024, 23:37Odmowic, nie odmowia, bo to tez pieniadz. Ja odnioslem wrazenie przy Skodzie poprzedniej i teraz przy Seacie, ze jakos lepiej sie odnosza do mnie. Latwiej mi dostac do telefonu mechanika czy elektryka jak mialem pytanie. Potrafili oddzwonic, albo nie robili problemow z wejsciem na hale do mechanika, gdzie innego goscia, ktory widzac co ja robie chcial wejsc koles z obslugi cofnal. Nawet termin jak mi sie nagle przesunal, bo wyladowalem w szpitalu dwa dni przed terminem przegladu i prosilem o przesuniecie, to dali mi do tygodnia, zebym z pakietu serwisowego skorzystal, bo sie konczyl. Wiedzac ze mi przepadnie termin dzwonilem do nich i babka powiedziala ze oddzwoni bo nic nie ma wolnego. Oddzwonila na drugi dzien. W innych serwisach, nie bylo szans, bo umawiamie 2 tygodnie przed minimum.
Moge sie mylic w tej materii, bo to moje subiektywne wrazenia.
Podpowiedzial mi to kolega, ktory mial Golfa z 1.4 tsi , ten co rozrzady na lancuchu tak padaly. Przez to ze kupil i serwisowal w jednym ASO, jako ich klient po gwarancji zaplacil za polowe serwisu, a rozrzad nowy dal VW z dobrej woli. Pisali o to do centrali bo auto mialo prawie 5 lat, a gwarancja tylko 2 lata byla.
Kazdy robi jak chce. Ja tak robie i tyle![]()
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Powodem był właśnie ten hak, a nie miejsce zakupu auta.Luk4as pisze: ↑30 wrz 2024, 10:14No jak nie jak tak ? Proszę jechać do dilera u którego Pan kupił samochód a nie u którego Pan montował hak. Jakby kupił samochód u lokalnego dilera i wstawił hak w firmie X nikt by go nie odsyłał do dilera gdzie kupił tylko zweryfikowaliby problem jako gwarant
-
Luk4as
Tak, tak. Żeby powodem był hak to odesłaliby do firmy montującej hak a nie dilera gdzie samochód został kupiony.Skylla pisze: ↑30 wrz 2024, 12:17Powodem był właśnie ten hak, a nie miejsce zakupu auta.
-
Pat147
- Samochód: Seat konfigurator: SGF7XAO4
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Decyzja padła na Atecę 2Wd, jeździłem w deszczu i rzeczywiście przednia oś traci przyczepność często. Może być nieciekawie w zimie, ale świadomie kupuję bo chcę i potrzebuję takiego auta. Być może będzie czekał mnie zakup drugiego auta i wtedy wybór padnie na małe 4x4 za o wiele mniejsze pieniądze.
- VIOLATOR
- Samochód: Opel Meriva B
- Podziękował: 2 razy
Odswieże temat bo akurat sam stoje przed wyborem auta. Hmm naprawde pomiedzy jedna oska a dwiema oskami jest róznica 1,5 l wieksze zuzycie paliwa.Tak bylo w starych napedach 4x4 obecnie raczej jest podobnie bo przeciez naped 4x4 załacza sie tylko wtedy gdy jest potrzebny a jak nie jest potrzebny to naped przekazywany jest na jedna oske. Czy ktos moze mi napisac jak jest z tym zuzyciem paliwa, czy jest taka róznica w silniku TSI 150 KM . Dziekuje za info.Rafiner pisze: ↑28 gru 2020, 0:22Jakby mnie było stać na Ateca 4x4 to bym kupił. Ale, że dopłata duża to mam FWD. Kwestia późniejszych kosztów to 1-1,5 litr na 100 km, co daje przy przebiegu do 20 tys km ok 200-300 litrów rocznie, czyli 1000-1500 zł na paliwo więcej rocznie + olej do haldexa. Wg. mnie koszty eksploatacyjne pomijalne przy zaletach 4x4.
Tylko, że drogie w zakupie. Jakby się dało dołożyć po roku, dwóch w tej samej cenie co przy konfiguracji to pewnie nie jeden by dołożył.
Artur .
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Spalanie zależy tylko od kierowcy

Miałem Suzuki AWD, i spalanie nieosiągalne poprzez wielu kierowców z FWD

- Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowanie:
- VIOLATOR (30 mar 2025, 17:52)
- Ocena: 4.76%
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2502 razy
Nie wiem ile to może dodatkowo zjadać paliwa, ale weź jeszcze pod uwagę to, że część nienapędzana jak nie potrzeba układu AWD (każdego) stawia swoje dodatkowe opory. Mimo że napęd jest włączany tymczasowo, to jednak i tylny dyferencjał i skrzynia rozdzielcza (czy jak tam to się nazywa) także stawiają swoje opory. Także litra raczej bym nie podejrzewał, ale na pewno co najmniej pół.VIOLATOR pisze: ↑30 mar 2025, 17:03Odswieże temat bo akurat sam stoje przed wyborem auta. Hmm naprawde pomiedzy jedna oska a dwiema oskami jest róznica 1,5 l wieksze zuzycie paliwa.Tak bylo w starych napedach 4x4 obecnie raczej jest podobnie bo przeciez naped 4x4 załacza sie tylko wtedy gdy jest potrzebny a jak nie jest potrzebny to naped przekazywany jest na jedna oske. Czy ktos moze mi napisac jak jest z tym zuzyciem paliwa, czy jest taka róznica w silniku TSI 150 KM . Dziekuje za info.Rafiner pisze: ↑28 gru 2020, 0:22Jakby mnie było stać na Ateca 4x4 to bym kupił. Ale, że dopłata duża to mam FWD. Kwestia późniejszych kosztów to 1-1,5 litr na 100 km, co daje przy przebiegu do 20 tys km ok 200-300 litrów rocznie, czyli 1000-1500 zł na paliwo więcej rocznie + olej do haldexa. Wg. mnie koszty eksploatacyjne pomijalne przy zaletach 4x4.
Tylko, że drogie w zakupie. Jakby się dało dołożyć po roku, dwóch w tej samej cenie co przy konfiguracji to pewnie nie jeden by dołożył.
- Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- VIOLATOR
Nie wiem ile to może dodatkowo zjadać paliwa, ale weź jeszcze pod uwagę to, że część nienapędzana jak nie potrzeba układu AWD (każdego) stawia swoje dodatkowe opory. Mimo że napęd jest włączany tymczasowo, to jednak i tylny dyferencjał i skrzynia rozdzielcza (czy jak tam to się nazywa) także stawiają swoje opory. Także litra raczej bym nie podejrzewał, ale na pewno co najmniej pół.
[/quote] To wiadomo i na tyle tez stawiam ze max z pół litra wiecej. Kiedys przy starych konstrukcjach gdzie naped 4x4 był staly to było 1,5-2 litrow a teraz to zuzycie juz jest do przezycia .
[/quote] To wiadomo i na tyle tez stawiam ze max z pół litra wiecej. Kiedys przy starych konstrukcjach gdzie naped 4x4 był staly to było 1,5-2 litrow a teraz to zuzycie juz jest do przezycia .
Artur .
- VIOLATOR
A jakie miales suzuki pytam bo rozwazam tez zakup suzuk sx4 s cross zamiast seata ateciBlues Brothers pisze: ↑30 mar 2025, 17:24Spalanie zależy tylko od kierowcy
Artur .