Ateca AWD vs FWD

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Re: Ateca AWD vs FWD

Post autor: Luk4as »

Skylla pisze:
29 wrz 2024, 15:54
Luk4as pisze:
29 wrz 2024, 15:36
Ostatnio ktos pisal na forum ze odmawiaja mu obslugi bo kupil auto na drugim koncu Polski, nie warto moim zdaniem kombinowac, mozesz sie z nimi przepychac, zglaszac do centrali ale czy masz na to czas i zdrowie ?
Tak się tworzą internetowe legendy. Nie dlatego odmówili, że kupił u innego dilera, więc nie wprowadzaj zamętu.
No jak nie jak tak ? Proszę jechać do dilera u którego Pan kupił samochód a nie u którego Pan montował hak. Jakby kupił samochód u lokalnego dilera i wstawił hak w firmie X nikt by go nie odsyłał do dilera gdzie kupił tylko zweryfikowaliby problem jako gwarant

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Luk4as

Rafiner pisze:
29 wrz 2024, 23:37
Luk4as pisze:
Ostatnio ktos pisal na forum ze odmawiaja mu obslugi bo kupil auto na drugim koncu Polski, nie warto moim zdaniem kombinowac, mozesz sie z nimi przepychac, zglaszac do centrali ale czy masz na to czas i zdrowie ?
Odmowic, nie odmowia, bo to tez pieniadz. Ja odnioslem wrazenie przy Skodzie poprzedniej i teraz przy Seacie, ze jakos lepiej sie odnosza do mnie. Latwiej mi dostac do telefonu mechanika czy elektryka jak mialem pytanie. Potrafili oddzwonic, albo nie robili problemow z wejsciem na hale do mechanika, gdzie innego goscia, ktory widzac co ja robie chcial wejsc koles z obslugi cofnal. Nawet termin jak mi sie nagle przesunal, bo wyladowalem w szpitalu dwa dni przed terminem przegladu i prosilem o przesuniecie, to dali mi do tygodnia, zebym z pakietu serwisowego skorzystal, bo sie konczyl. Wiedzac ze mi przepadnie termin dzwonilem do nich i babka powiedziala ze oddzwoni bo nic nie ma wolnego. Oddzwonila na drugi dzien. W innych serwisach, nie bylo szans, bo umawiamie 2 tygodnie przed minimum.
Moge sie mylic w tej materii, bo to moje subiektywne wrazenia.
Podpowiedzial mi to kolega, ktory mial Golfa z 1.4 tsi , ten co rozrzady na lancuchu tak padaly. Przez to ze kupil i serwisowal w jednym ASO, jako ich klient po gwarancji zaplacil za polowe serwisu, a rozrzad nowy dal VW z dobrej woli. Pisali o to do centrali bo auto mialo prawie 5 lat, a gwarancja tylko 2 lata byla.
Kazdy robi jak chce. Ja tak robie i tyle 🤪
Wszędzie pracują ludzie, mi w Octavii rok po gwarancji wymienili pompę klimatyzacji również dobra wola VW, ale żeby była dobra wola musi człowiek chcieć to obrobić

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Luk4as pisze:
30 wrz 2024, 10:14
Skylla pisze:
Luk4as pisze:
Tak się tworzą internetowe legendy. Nie dlatego odmówili, że kupił u innego dilera, więc nie wprowadzaj zamętu.
No jak nie jak tak ? Proszę jechać do dilera u którego Pan kupił samochód a nie u którego Pan montował hak. Jakby kupił samochód u lokalnego dilera i wstawił hak w firmie X nikt by go nie odsyłał do dilera gdzie kupił tylko zweryfikowaliby problem jako gwarant
Powodem był właśnie ten hak, a nie miejsce zakupu auta.

Luk4as

Skylla pisze:
30 wrz 2024, 12:17
Luk4as pisze:
30 wrz 2024, 10:14
Skylla pisze:

Powodem był właśnie ten hak, a nie miejsce zakupu auta.
Tak, tak. Żeby powodem był hak to odesłaliby do firmy montującej hak a nie dilera gdzie samochód został kupiony.

Pat147
Samochód: Seat konfigurator: SGF7XAO4
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Pat147 »

Decyzja padła na Atecę 2Wd, jeździłem w deszczu i rzeczywiście przednia oś traci przyczepność często. Może być nieciekawie w zimie, ale świadomie kupuję bo chcę i potrzebuję takiego auta. Być może będzie czekał mnie zakup drugiego auta i wtedy wybór padnie na małe 4x4 za o wiele mniejsze pieniądze.

Awatar użytkownika
VIOLATOR
Samochód: Opel Meriva B
Podziękował: 2 razy

Post autor: VIOLATOR »

Rafiner pisze:
28 gru 2020, 0:22
Jakby mnie było stać na Ateca 4x4 to bym kupił. Ale, że dopłata duża to mam FWD. Kwestia późniejszych kosztów to 1-1,5 litr na 100 km, co daje przy przebiegu do 20 tys km ok 200-300 litrów rocznie, czyli 1000-1500 zł na paliwo więcej rocznie + olej do haldexa. Wg. mnie koszty eksploatacyjne pomijalne przy zaletach 4x4.
Tylko, że drogie w zakupie. Jakby się dało dołożyć po roku, dwóch w tej samej cenie co przy konfiguracji to pewnie nie jeden by dołożył.
Odswieże temat bo akurat sam stoje przed wyborem auta. Hmm naprawde pomiedzy jedna oska a dwiema oskami jest róznica 1,5 l wieksze zuzycie paliwa.Tak bylo w starych napedach 4x4 obecnie raczej jest podobnie bo przeciez naped 4x4 załacza sie tylko wtedy gdy jest potrzebny a jak nie jest potrzebny to naped przekazywany jest na jedna oske. Czy ktos moze mi napisac jak jest z tym zuzyciem paliwa, czy jest taka róznica w silniku TSI 150 KM . Dziekuje za info.
Artur .

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Spalanie zależy tylko od kierowcy😁
Obrazek

Miałem Suzuki AWD, i spalanie nieosiągalne poprzez wielu kierowców z FWD
Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowanie:
VIOLATOR (30 mar 2025, 17:52)
Ocena: 4.76%

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

VIOLATOR pisze:
30 mar 2025, 17:03
Rafiner pisze:
28 gru 2020, 0:22
Jakby mnie było stać na Ateca 4x4 to bym kupił. Ale, że dopłata duża to mam FWD. Kwestia późniejszych kosztów to 1-1,5 litr na 100 km, co daje przy przebiegu do 20 tys km ok 200-300 litrów rocznie, czyli 1000-1500 zł na paliwo więcej rocznie + olej do haldexa. Wg. mnie koszty eksploatacyjne pomijalne przy zaletach 4x4.
Tylko, że drogie w zakupie. Jakby się dało dołożyć po roku, dwóch w tej samej cenie co przy konfiguracji to pewnie nie jeden by dołożył.
Odswieże temat bo akurat sam stoje przed wyborem auta. Hmm naprawde pomiedzy jedna oska a dwiema oskami jest róznica 1,5 l wieksze zuzycie paliwa.Tak bylo w starych napedach 4x4 obecnie raczej jest podobnie bo przeciez naped 4x4 załacza sie tylko wtedy gdy jest potrzebny a jak nie jest potrzebny to naped przekazywany jest na jedna oske. Czy ktos moze mi napisac jak jest z tym zuzyciem paliwa, czy jest taka róznica w silniku TSI 150 KM . Dziekuje za info.
Nie wiem ile to może dodatkowo zjadać paliwa, ale weź jeszcze pod uwagę to, że część nienapędzana jak nie potrzeba układu AWD (każdego) stawia swoje dodatkowe opory. Mimo że napęd jest włączany tymczasowo, to jednak i tylny dyferencjał i skrzynia rozdzielcza (czy jak tam to się nazywa) także stawiają swoje opory. Także litra raczej bym nie podejrzewał, ale na pewno co najmniej pół.
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
VIOLATOR (30 mar 2025, 17:51)
Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
VIOLATOR

Nie wiem ile to może dodatkowo zjadać paliwa, ale weź jeszcze pod uwagę to, że część nienapędzana jak nie potrzeba układu AWD (każdego) stawia swoje dodatkowe opory. Mimo że napęd jest włączany tymczasowo, to jednak i tylny dyferencjał i skrzynia rozdzielcza (czy jak tam to się nazywa) także stawiają swoje opory. Także litra raczej bym nie podejrzewał, ale na pewno co najmniej pół.
[/quote] To wiadomo i na tyle tez stawiam ze max z pół litra wiecej. Kiedys przy starych konstrukcjach gdzie naped 4x4 był staly to było 1,5-2 litrow a teraz to zuzycie juz jest do przezycia .
Artur .

Awatar użytkownika
VIOLATOR

Blues Brothers pisze:
30 mar 2025, 17:24
Spalanie zależy tylko od kierowcy😁
Obrazek

Miałem Suzuki AWD, i spalanie nieosiągalne poprzez wielu kierowców z FWD
A jakie miales suzuki pytam bo rozwazam tez zakup suzuk sx4 s cross zamiast seata ateci :). W zasadzie to co znnajde ciekawego w dobrym stanie pierwszego to kupie :)
Artur .

ODPOWIEDZ