Wycofali Xperienca, coś się dzieje?
-
- Samochód: Seat Ibiza
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Wycofali Xperienca, coś się dzieje?
Jak w temacie w cenniku na model 2026 r wycofali wersję wyposażenia Xperience (najbardziej udaną moim zdaniem) ale za to dadali jakiś pakiet Urban który można dorzucić do Style za 5 tyś i mieć coś w rodzaju ubogiego Xperienca bez kilku dodatków. Wyglad też trochę słabszy z tego co wnioskuje (grill, słupki bez czerni, brak listwy srebrnej na drzwiach). W automacie z 1.5 wychodzi wtedy ok 126 tyś. z tym nowym pakietem plus ew. lakier 3.5tyś.
Generalnie cena około 10 tyś niższa względem Xperienca za ten nowy twór ale uboższy.
Trochę to wygląda jak pseudo obniżka bo w rezultacie dostajemy mniej.
Generalnie cena około 10 tyś niższa względem Xperienca za ten nowy twór ale uboższy.
Trochę to wygląda jak pseudo obniżka bo w rezultacie dostajemy mniej.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r
-
- Samochód: Seat Ibiza 6FL
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Wycofali Xperienca, coś się dzieje?
Niestety... W połowie kwietnia zamówiłem xperience, a na początku czerwca dostałem telefon, że termin nie jest jeszcze klepniety przez fabrykę. Tydzień później dostałem telefon, że xperience nie zostanie wyprodukowany i został już wycofany pomimo wielu zamówień, a szkoda bo to była najlepsza wersja pod względem cena/jakość. Salon zaproponował zamówienie wersji FR z analogiczna konfiguracją przy pozostawieniu ceny xperience. Jednakże nadal nie wiadomo ile to jeszcze potrwa.
Oczekuję na model Seat Ateca FR, Obecnie Seat Ibiza 6FL
-
- Samochód: Seat Ateca 2.0 tsi
A tymczasem z Cupra Ateca mogła by stwierdzić jak Mark Twain, że "pogłoski o mojej śmierci są stanowczo przesadzone".
Niby wycofano z rynku w Polsce pod koniec zeszłego roku, potem z końcem zimy pojawiło się trochę w ofercie i niby to miały być naprawdę ostatnie sztuki, a kilka dni temu przy okazji u dealera spytałem czy można zamawiać Cupra Ateca i dostałem odpowiedź, że oczywiście, nawet dostałem przykładową konfigurację z informacją, że również mogę sobie swoją wybrać.
Ma się wrażenie, że kierownictwo Seat/Cupra nie ma jasnej strategii albo też te strategie się często zmieniają. 
Seat Ateca 2.0 TSI
-
- Samochód: Seat Ibiza 6FL
Jak cenowo wychodzi teraz cupra ateca względem Seata, o ile wycena dotyczyła 1.5tsi?
Oczekuję na model Seat Ateca FR, Obecnie Seat Ibiza 6FL
-
Akurat ta oferta którą dostałem to jest jakaś wystrzelona w kosmos - 177 084 zł za 1.5 tsi gdzie z dodatków jest tylko lakier dark forest i pakiet wspomagania L. Jak pytałem pod koniec marca to wtedy mogłem za 170 500 zamówić 2:0 TSI 4x4 z długą listą dodatków, ale wtedy naliczali rabat do 35 tyś (to był najwyższy rabat jakie dostałem, napisałem do kilku dealerów, a różnica między najniższą a najwyższą ofertą wynosiła prawie 5 000 zł). Nie wiem czy teraz nie dają rabatów czy może raczej pewno handlowiec w pośpiechu zapomniał go kliknąć, ale nie drążyłem dalej tematu bo i tak w tym momencie nie kupuję samochodu, a pytałem tylko z ciekawości żeby sprawdzić czy rzeczywiście Cupra Ateca, jak mówią Hiszpanie, "żyje i kopie".

Seat Ateca 2.0 TSI
- S3ker
- Samochód: ATECA MY19 1.5 TSI DSG XC BLACK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Ceny startują od 169,600
Seat Ateca Black Magic 1.5 TSI DSG7 150KM Xcellence
-
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 90 razy
W Białymstoku w zeszłym roku wyremontowali salon Seata i podzielili na pół z Cuprą, a teraz widzę, że logo Seata na fasadzie budynku już nie ma... 

-
Niestety, jakiś czas temu zapowiedziano wygaszanie sprzedaży samochodów pod marką Seat do 2030 roku wraz ze stopniowym końcem produkcji obecnych modeli.

Seat Ateca 2.0 TSI
-
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1036 razy
- Otrzymał podziękowań: 1769 razy
A do tego ostatnio spotkałem reklamę, że dostali autoryzację VW i zapraszają, czyli można powiedzieć, że wymienili się obsługiwanymi markami.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie