Czas oczekiwania na Atekę
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
- l3niwi3c
- Samochód: Ateca 1.4 TSI 150 KM XC
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Re: Czas oczekiwania na Atekę
Cennik chyba wychodzi dopiero we wrześniu, więc wątpię, żeby ktoś już go widział.
Co do zmian, to chyba tylko z informacji od sprzedawców.
Silnik 1.5, filtr cząstek stałych i brak trybów jazdy w wersji FWD (gdzieś na forum było)
Ateca XCELLENCE | 1.4 TSI 150KM FWD | DSG | Samoa Orange | Felgi 18 cali - PERFORMANCE 36/1| Alcantara Brown | Pakiet Comfort+ | COMFORT ASSISTANT | Podgrzewana przednia szyba | Alarm | Elektrycznie i Bezdotykowo otwierane drzwi bagażnika | Wirtualny kokpit
-
Felix
- Samochód: Seat Leon FR
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Tryby jazdy w FWD zniknęły już z cennika wydanego 1 maja. Pytanie czy to prawda, czy błąd w cenniku.
Ze zmian na pewno w wersji Xcellence standardowo będzie Navi System zamiast Media System Plus, a w pakiecie Comfort dla tejże wersji Navi zostanie zastąpiona VC.
Będą też jakieś zmiany w palecie kolorów. Cappucino Beige będzie produkowany tylko do 47 tygodnia, potem znika.
Ma wejść jakaś nowa wersja wyposażenia, Full LED.
Nie wiem jak to będzie wyglądało w oficjalnym cenniku, ale według obecnej informacji dla dealerów, samochody zamówione z 1.4, które przyjadą już z 1.5 mają być ok 5000 PLN droższe. Informacja wygląda tak, że importer raczej nie weźmie tej dopłaty na klatę (jak to czasami bywało przy zmianie rocznika modelowego).
Najgorsze w tym jest to, że 1.5 jeździ gorzej niż 1.4, a podobno i pali nieco więcej (choć tu opinie już są różne).
Ze zmian na pewno w wersji Xcellence standardowo będzie Navi System zamiast Media System Plus, a w pakiecie Comfort dla tejże wersji Navi zostanie zastąpiona VC.
Będą też jakieś zmiany w palecie kolorów. Cappucino Beige będzie produkowany tylko do 47 tygodnia, potem znika.
Ma wejść jakaś nowa wersja wyposażenia, Full LED.
Nie wiem jak to będzie wyglądało w oficjalnym cenniku, ale według obecnej informacji dla dealerów, samochody zamówione z 1.4, które przyjadą już z 1.5 mają być ok 5000 PLN droższe. Informacja wygląda tak, że importer raczej nie weźmie tej dopłaty na klatę (jak to czasami bywało przy zmianie rocznika modelowego).
Najgorsze w tym jest to, że 1.5 jeździ gorzej niż 1.4, a podobno i pali nieco więcej (choć tu opinie już są różne).
-
Piorek
- Samochód: Seat Ateca FR
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Ale to juz w takim razie bedzie 2.0 TSI z GPF...
Seat Ateca FR 1.4 Eco/Tsi 150KM DSG 7
-
dario37
- Samochód: Seat Ateca 1.4TSI /KIA SPORTAGE MHEV 2022 BL
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ciekaw jestem jak to bedzie jeżdziło z tym filtrem cz.s....Tzn.jak to będzie sie wypalało. 
Seat Ateca 1.4 TSI DSG7 /KIA SPORTAGE MHEV 2022 BL
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Filtry cząstek stałych do silników benzynowych, określane czasami skrótem GPF (Gasoline Particle Filter), różnią się od tych stosowanych w dieslach. Mniejsze wielkości cząsteczek sadzy wymagają stosowania gęstszego sita. Jednocześnie wyższe temperatury spalania znacznie upraszczają proces wypalania sadzy. Nie ma konieczności stosowania żadnych dodatkowych elementów wyposażenia, typu piątego wtryskiwacza czy układu dawkowania płynów wspomagających wypalanie. W przypadku jednostek benzynowych nie powinno więc być żadnych problemów z pracą układu chociażby w jeździe miejskiej.
Czytaj więcej na https://magazynauto.interia.pl/porady/e ... ign=chrome
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
Amadeusz
- Samochód: Ateca 1.5TSI Style
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Witam wszystkich klubowiczów.
Zamówiłem model 1.5 TSI (1.4 mi już nie pozwolili) manual w wersji Style z róznymi dodatkami 26.06.2018 z pierwotnym terminem odbioru do 31.12.2018 Dzisiaj dzwonili z Salonu, że będzie wyprodukowany w 37tyg (10.09-14.09) i do odbioru w salonie najprawdopodobniej na koniec września. Rewelacja! Cieszę się że sie nie dałem zniechecić bo straszyli mnie w salonie jak mogli tym przestojem,zmianą silnika, homolagacją itp. Jakaś kretyńska polityka marketingowa...
Zamówiłem model 1.5 TSI (1.4 mi już nie pozwolili) manual w wersji Style z róznymi dodatkami 26.06.2018 z pierwotnym terminem odbioru do 31.12.2018 Dzisiaj dzwonili z Salonu, że będzie wyprodukowany w 37tyg (10.09-14.09) i do odbioru w salonie najprawdopodobniej na koniec września. Rewelacja! Cieszę się że sie nie dałem zniechecić bo straszyli mnie w salonie jak mogli tym przestojem,zmianą silnika, homolagacją itp. Jakaś kretyńska polityka marketingowa...
-
dario37
- Samochód: Seat Ateca 1.4TSI /KIA SPORTAGE MHEV 2022 BL
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
No widzisz-super.Pochwal się jeszcze u jakiego Dealera zamawiałeś.Amadeusz pisze: ↑04 sie 2018, 11:14Witam wszystkich klubowiczów.
Seat Ateca 1.4 TSI DSG7 /KIA SPORTAGE MHEV 2022 BL
-
Amadeusz
- Samochód: Ateca 1.5TSI Style
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Najbliższego. Z tego co się zorientowałem to raczej nie ma to znaczenia, oni nie mają na te terminy wpływu przynajmniej w przypadku pojedynczych sztuk. Wrzucają zamówienie do systemu i czekaja tygodniami bezczynnie na informację zwrotną.