Lane Assist - pamieta ostatnie ustawienie.
Sprawdziłem przed chwilą w aucie
Chyba pomyliłeś z Kodiaq, bo to właśnie on jest klasą nieco wyższą od Ateki (także cenowo - coś koło 200 +/-), a nie Karoq, bo to prawie to samo, także cenowo.
Nie wiem skąd masz taką informację, bo ja na swój drugi czekałem tylko niecałe dwa miesiące (na pierwszy także tylko sześć miesięcy) i to bez żadnego specjalnego priorytetu, czy VIP.
Faktycznie, pomyłka - pomyliłem z Kodiaqiem
Też wybrałem Style - jak dla mnie to rozsądny wybór między ceną a wyposażeniem. Jeśli miałbym coś sugerować, to zamiast dynamicznych kierunkowskazów (których i tak nie będziesz widział) sugerowałbym podwójną podłogę bagażnika - paradoksalnie na co dzień ułatwia zorganizować przestrzeń bagażową.raf89 pisze: ↑04 gru 2022, 14:09[...]
To co wybrałem to wersja Style w manualu silinik 1,5 kolor srebrny ze standardowymi 17 felgami a z dodatków:
- ogrzewanie postojowe ze względu ze parkuję pod blokiem (okolo 4500 zł) - z tego tez wzgledu nie potrzebuję już podgrzewanych foteli, szyby kierownicy
- otwieranie elektroniczne klapy bagażnika (około 1700 zł)
- przyciemniane szyby (około 1100 zł)
- kierunkowskazy tylne dynamiczne (około 500 zł)
- ściągnięcie napisu Ateca z tyłu(0 zł)
Opcja a) opłaca się tylko jeżeli masz spore przebiegi. Moim zdaniem c) nie jest warte swojej ceny, a zwykła tapicerka w style jest OK.raf89 pisze: ↑04 gru 2022, 14:09To nad czym się jeszcze zastanawiam bo mam 3 opcje w co doposażyć - i tu liczę na Wasze rady - mam do dyspozycji jeszcze około 4000 zł budżetu i mogę to wydać na:
a) albo pakiet serwisowy na 5 lat i ewentualnie jeszcze 1000 zł wyczarować na kamerę cofania
b) albo pakiet comfort + i w ktorym jest kamera cofania, czujniki parkowania z przodu lane assist i aktywny tempomat
c) kamerę cofania i pakiet dynamic czyli inna tapicerka
Mając te 3 opcje do wyboru którą z nich byście wzieli?
Czujniki parkowania działają tylko przy niskich prędkościach.raf89 pisze: ↑04 gru 2022, 14:09Miałbym też kilka pytań ktore być moze pomogą mi podjąć decyzję:
1) Czy czujniki parkowania z przodu działają zawsze nawet powyżej dużej prędkości np. 30 km na godzinę? Czy uaktywniają swoje działanie się tylko jak jezdzi sie powoli na parkingu? Czytałem ze ktos pisał o jakichś przykejonych insektach co byloby bezsenswne gdyby wlaczaly sie przy predkosci autostradowej.
Nie miałem nigdy wcześniej samochodu z czujnikami, ale te w Seacie wydają mi się prawie że są zbędne i irytujące - są bardzo czułe i reagują z dużych odległości. Kurcze - po prostu wiem, że za prawie metr mam przeszkodę. Natomiast jak wjeżdżam w swoje miejsce parkingowe w garażu podziemnym obok ściany, to słyszę jeden wielki pisk ze wszystkich stron. Bardziej cenię sobie kamerę cofania i jej linie pomocnicze - przy wyjeździe z miejsca parkingowego muszę dojechać tyłem w zasadzie tuż do ściany i te linie bardzo pomagają w dojechaniu "na styk".raf89 pisze: ↑04 gru 2022, 14:092) Mam na parkingu taką sytuację żę jak wyjezdzam to mam czesto mało miejsca z tyłu i wąsko bo obok stoi inne auto - byc moze bede miał tak ze przy cofaniu beda sie wlaczac zarowno przednie jak i tyne czujniki - nie wiem czy jest to wtedy do ogarniecia czy nie bedzie mi robić nadmiar informacji mętliku w głowie i czy w takiej sytuacji nie lepiej się sprawdzą tylko czujniki z tyłu
Wszystko ustawiasz w opcjach asystentów i ten wybór jest pamiętany. Ja mam domyślnie Lane Assist wyłączony i to ustawienie jest honorowane przez system po uruchomieniu samochodu. Czasami go jednak włączam. Wbrew pozorom Lane Assist jakoś bardziej mi działa w mieście. Przy jeździe w trasie przy szerszych pasach ruchu i częstych zakrętach jakoś nie dogadujemy się - moja wizja toru jazdy nie pokrywa się wizją asystenta i nieco siłujemy się kierownicą. Tryby jazdy "aktywny tempomat" lub "aktywny tempomat + Lane Assist" przełącza się jednym przyciskiem na kierownicy, więc często w krętych trasach używam tego przycisku.raf89 pisze: ↑04 gru 2022, 14:093) Czy lane assistant domyślnie jest wyłączony czy włączony? Jeżdże głownie po miejscie a chciałbym to uruchamiać tylko raz w roku jak jadę na wakcje. Nie chciałbym tego za każdym uruchomieniem auta wyłączać - wystarczy ze bede się musiał męczyć z wyłaczaniem start-stop
Aktywny tempomat ma pewną elastyczność i w ramach jednego biegu jest w stanie coś wykombinować. Ale wydaje mi się, że jeżeli myślisz o tempomacie w trasie (tak jak ja myślałem), to jednak lepiej wziąć skrzynię DSG.
Przejechałem prawie 5 miesięcy i 7kkm - wyjazd na wakacje z dziećmi (oboje poniżej 10 lat), coweekendowe wyjazdy z dziećmi i nie jest źle (tzn. wciąż wygląda jak nowa). Co prawda dzieciaki bardzo się starają, aby nie nie pobrudzićraf89 pisze: ↑04 gru 2022, 14:095) Jak wygląda kwestia tej szarej tapicerki materiałowej w praktyce - czy łatwo się brudzi? Zdziwiła mnie troszkę kolejność kolorów w tej tapicerce ze dominuje szary a mniej jest czarnego po bokach tylko - ja bym produkował odwrotnie ze wzgledów na to ze szary łatwiej zabrdzuić
7) Parowanie obrazu w nowych Atekach działa już bezprzewodowo (nawet w najprostszym Media System 8").raf89 pisze: ↑04 gru 2022, 14:097) Czy obecnie produkowane Atecki mają parowanie obrazu z telefonu przewodowo czy bezprzewodowo?
8) Czy bralibyście opony całoroczne za dopłątą 700 zł na 17 ?
9) Czy brak regulacji pasów na przednich siedzeniach jest uciążliwy dla niższych osób?
10) Czy to standardowe radio 8 cali jest ok - czy czasami się nie zawiesza? czy widoczność, obraz z kamery cofania jest ok?
Dla tak pełności obrazu - w nowych Atekach w podgrzewanych szybach nie ma już drucików (jest folia).