Czas oczekiwania na Atekę

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Gloryman
Samochód: Ateca 2.0 150KM 7DSG
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Czas oczekiwania na Atekę

Post autor: Gloryman »

artuz pisze:
11 mar 2022, 13:47
A kiedy dostałeś info o terminie produkcji? Mi właśnie minęło pół roku oczekiwania i nic nie wiadomo. Też zamówiłem z hakiem. Jak się zapytałem sprzedawcy, czy jakaś zamówiona przeze mnie opcja jest blokerem, to po kontakcie z importerem, dostałem informację, że tylko hak jest obecnie na liście restrykcji i może to wydłużyć oczekiwanie ...
Dla mnie podawali co miesiąc inny termin - serio, niby kilkukrotnie była już na lakierni, ale potem magicznie jednak nie wystartowała.
Dealer tłumaczył to systemem i tym, że vv wpisywało daty i informację od czapy i że nic z tym zrobić nie mogą. Być może było tak, że rzeczywiście ją produkowali, ale przez jakiś brak sprzedawali komuś innemu ze względu na to, że do innej wersji wszystko było? :roll:
Co do gwarantowanej ceny miałem takie same zapisy z vatem, więc jak chcą Ci podnieść o 10k to na razie zamiast włączać w to prawnika zapytałbym, czy chcą pogadać przed UOKiK

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

x4er0 pisze:
18 mar 2022, 15:42
Misiek pisze:
17 mar 2022, 23:38
A ja właśnie dzisiaj podpisałem zamówienie i u mnie w warunkach sprzedaży jest napisane, że dealer może podnieść cenę WYŁĄCZNIE z powodu zmiany stawki VAT lub akcyzy i ani grosza więcej, z jakiegokolwiek innego powodu i o żadnej gwarancji ceny nie było mowy, w przeciwieństwie do końca zeszłego roku. Czas oczekiwania, to niestety aż koniec listopada, więc aż 8 miesięcy, ale pocieszył mnie, że pewnie będzie szybciej, bo wczoraj rodzinka odbierała i zamówili w październiku, wiec tylko 5 miesięcy, a mają jeszcze wiele terminów, "mocy produkcyjnych" na ten rok. Dodał równocześnie, że na mojej liście opcji nie ma żadnej pozycji z aktualnie pięcioelementowej listy znacznie przedłużającej czas produkcji.
Szkoda, tylko, że diler Cię nie pocieszył tym, że cała grupa VAG wstrzymała produkcję samochodów ze względu na brak wiązek elektrycznych które były produkowane na Ukrainie. Więc teraz czasy oczekiwania samochodów obstawiam, wydłużą się do 2lat...
No to żeś mnie pocieszył, nie ma co. Chociaż z drugiej strony jak decydowałem się przez ostatnie 3 lata z przerwami na wypadki losowe, to mogę poczekać, co nie zmienia postaci rzeczy, że faktycznie mógł o tym wspomnieć, jeżeli to prawda. Najważniejsze, że mnie ten nowy tak bardzo nie ciśnie, bo jeździć czym mam.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Pablo1990
Samochód: Audi A3 8v
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Pablo1990 »

Ja byłem tydzień temu w salonie to sprzedawca u którego zamówiłem auto (04.01.2022) powiedziała ze dostali informacje od Seata żeby przekazywać klienta informacje ze dostarcza auto w pół roku, czyli w czerwcu lub lipcu powinienem mieć atece 🤔ale czy tak będzie 😕 dobre pytanie 🤔

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Zamówienie marzec/kwiecień 2021. Parę dni temu wysłałem pierwszego bardziej stanowczego maila. Dostałem informację że auto zaplanowane do produkcji na środek kwietnia. Dopytałem i oczywiście nie jest to gwarancją ani tego, że się wyprodukuje, ani że będzie kompletne... Tak więc jestem już obecnie dużo lepiej poinformowany o tym, że nie wiem na czym stoję :D

coulomb
Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: coulomb »

Pablo1990 pisze:Ja byłem tydzień temu w salonie to sprzedawca u którego zamówiłem auto (04.01.2022) powiedziała ze dostali informacje od Seata żeby przekazywać klienta informacje ze dostarcza auto w pół roku, czyli w czerwcu lub lipcu powinienem mieć atece Obrazekale czy tak będzie Obrazek dobre pytanie Obrazek
Mi się wydaje, że to po prostu marketingowa ściema, mająca na celu zatrzymanie klienta aby złożył zamówienie i nie odszedł do konkurencji.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Madhad
Samochód: Seat Ateca X 2.0 TSI 190 KM DSG
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Madhad »

A czy ktoś ma wiedzę na temat tego, co w sumie oznacza "termin zamknięty"? Czy to już oznacza, że nie ma siły, w końcu mi wyprodukują ten samochód? Paradoks polega na tym, że ja w sumie teraz to sama nie wiem, czy ja chcę ten samochód. Czasy się zmieniły, jakoś nie w głowie mi teraz takie zakupy. A tu proszę, takie informacje. Niby 15 tydzień - 17 miesięcy oczekiwania. Normalnie się wzruszyłam wręcz tą optymistyczną wiadomością :o

Pablo1990
Samochód: Audi A3 8v
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Pablo1990 »

Madhad pisze:
22 mar 2022, 14:39
A czy ktoś ma wiedzę na temat tego, co w sumie oznacza "termin zamknięty"? Czy to już oznacza, że nie ma siły, w końcu mi wyprodukują ten samochód? Paradoks polega na tym, że ja w sumie teraz to sama nie wiem, czy ja chcę ten samochód. Czasy się zmieniły, jakoś nie w głowie mi teraz takie zakupy. A tu proszę, takie informacje. Niby 15 tydzień - 17 miesięcy oczekiwania. Normalnie się wzruszyłam wręcz tą optymistyczną wiadomością :o
Ile ??? 17 miesięcy ??? A jaka opcje zamówiłeś ?

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

W ciagu ostatnich 2 lat zmienialem auto 5razy. Podziwiam ze ktos moze tyle czekac na jedno. Zmienilbym sprzedawce po pierwszych 2-3 miesiacach :)

Madhad
Samochód: Seat Ateca X 2.0 TSI 190 KM DSG
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Madhad »

Pablo1990 pisze:
22 mar 2022, 17:45
Madhad pisze:
Ile ??? 17 miesięcy ??? A jaka opcje zamówiłeś ?
Xperience 2.0 z ogrzewaniem postojowym, pakietem zimowym i systemem audio z dodatków, i tyle. Zamówienie z 28 listopada 2020 roku. Czekam, bo mi się nie pali. Mam czym jeździć. A dealer kiepski, istnieje prawdopodobieństwo, choć tylko przypuszczam, że tak mogło być, że mój samochód sprzedali komu innemu rok temu. Na to wskazuje historia zamówienia i jest sporo niejasności w datach. Nie chce mi się o to kłócić, a nie zrezygnuję chyba po złości, bo mam cenę z dnia zamówienia.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Madhad pisze:
Ja mam napisane "termin odbioru najpóźniej do ___", "termin zamknięty", to pewnie to samo, tylko inne słowa, bo prawdopodobnie jakiś termin w papierach musi być podany, a nie "będzie, jak się wyprodukuje". Oczywiście są pewnie odstępstwa, bo wypadki "losowe" niezależne od fabryki, ale wtedy w ramach rekompensaty potrafią nawet dać komplet kół zimowych, przynajmniej jakiś solidny, normalny dealer.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ