Pomoc w wyborze doposażenia - Czy opłaca się domówić pakiet Comfort+ ze względu na Lane Assist i przednie czujniki?
-
raf89
- Samochód: Ford Focus 1.6 hatchback 2017
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Pomoc w wyborze doposażenia - Czy opłaca się domówić pakiet Comfort+ ze względu na Lane Assist i przednie czujniki?
Kecaj co masz dokładnie na myśli z tym MJ 2023?
Jaki jest numer skrzyni DSG aktualnie produkowanej w Ateca? z tego co się dowiedziałęm jest to niestety ta wersja "sucha", zgadza się?
Rafiner - pełna zgoda, dlatego ja nie umiem kupić samochodu. Nie ma wyboru. Paradoksalnie Dacia robi w mojej ocenie najmniej problematyczny ale znowuż jakość wykończeniowa plastików w środku nie jest górnych lotów - a cena też już niemała 95 k za silnik 1.3 mi wyszło jak teraz patrzyłem w ich konfigurator.
Tuscon 1.6 wyszedł mi 142k - dużo i brak podgrzewanej szyby
Sportage 1.6 - wyszedł mi 150k - za dużo zdecydowanie jak dla mnie (szyby też brak)
Ateca w manualu wyszła by mi 129k z webasto, w automacie 135k bez webasto.
Na Skody już nawet nie patrzę - bo tam jest ta sama przypadłość co w Atece jeśli chodzi o skrzynie.
Reszta to juz hybrydy jakieś wynalazki...
Chyba że coś pominąłem jeśli chodzi o miejski SUV i cenę do 140 k max?
Jaki jest numer skrzyni DSG aktualnie produkowanej w Ateca? z tego co się dowiedziałęm jest to niestety ta wersja "sucha", zgadza się?
Rafiner - pełna zgoda, dlatego ja nie umiem kupić samochodu. Nie ma wyboru. Paradoksalnie Dacia robi w mojej ocenie najmniej problematyczny ale znowuż jakość wykończeniowa plastików w środku nie jest górnych lotów - a cena też już niemała 95 k za silnik 1.3 mi wyszło jak teraz patrzyłem w ich konfigurator.
Tuscon 1.6 wyszedł mi 142k - dużo i brak podgrzewanej szyby
Sportage 1.6 - wyszedł mi 150k - za dużo zdecydowanie jak dla mnie (szyby też brak)
Ateca w manualu wyszła by mi 129k z webasto, w automacie 135k bez webasto.
Na Skody już nawet nie patrzę - bo tam jest ta sama przypadłość co w Atece jeśli chodzi o skrzynie.
Reszta to juz hybrydy jakieś wynalazki...
Chyba że coś pominąłem jeśli chodzi o miejski SUV i cenę do 140 k max?
-
Bonifacy
- Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 65 razy
Re: Pomoc w wyborze doposażenia - Czy opłaca się domówić pakiet Comfort+ ze względu na Lane Assist i przednie czujniki?
A patrzyłeś na Opla Grandlanda, czy jakoś tak? Mnie się nawet zewnętrznie podoba.
-
OnlineEndrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
Niestety ale cena też wyższa niż 140 sprawdzałem jakiś czas temu.
- Orłoś
- Samochód: Ateca Xcellence 2.0 TSI
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
raf89 nie wiem skąd jesteś, ale znalazłem Ci tego Grandlanda w Gorzowie, w manualu i z ogrzewaną szybą i to jeszcze poniżej Twojego budżetu 
https://www.opel-sklad.pl/grandland-skl ... eId=182992
https://www.opel-sklad.pl/grandland-skl ... eId=182992
Ateca Xcellence | 2.0 TSI 190KM | DSG7 | 4Drive | Magnetic Brown | Felgi 18" PERFORMANCE 36/2 MACHINED | Felgi 17" ABRERA II | Alcantara Black | Panorama | Comfort Assistant Plus | Podgrzewana przednia szyba | Navi | Elektryczna klapa bagażnika | Widok 360 | Ładowanie Qi | VC
-
raf89
Wygląd/wyposażenie/cena na pierwszy rzut oka wydala się być ok ale po pierwsze 3 cylindry a po drugie jego wymiar go raczej dyskwalifikuje w moim przypadku - 210 cm z lusterkami? to znaczie więcej niż Ateca i inne modele. Mam niestety wąsko na parkingu.
-
raf89
Ps gdyby 3 cylindry wchodzily w gre juz dawno jezdzil bym Kuga.
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Opel to francuska technika. Z opla tylko znaczek został.
Hmm 3 cylindry to 3 cylindry. Ja odrzuciłem.
Poza tym trzeba sobie coś powiedziec. Ideału nie ma. Więc pytanie, jakie braki jest ktoś w stanie zaakceptować, co bedzie nas wkur.... każdego dnia, a co nas cieszyć ?
Im bardziej bedziemy zgodni z własnym sumieniem, a nie bedziemy kupować oczami czy portfelem na siłę, to tym przyjemniej bedzie nam sie jeździło. No i to nie jest zakup na chwile i za półdarmo. Jak przysępimy, to se ne wrati. A im bardziej, tym szybcij bedziemy mysleć o tym by kupić cos innego, a to niestety nie takie proste, no chyba że ktoś w totka wygra
Hmm 3 cylindry to 3 cylindry. Ja odrzuciłem.
Poza tym trzeba sobie coś powiedziec. Ideału nie ma. Więc pytanie, jakie braki jest ktoś w stanie zaakceptować, co bedzie nas wkur.... każdego dnia, a co nas cieszyć ?
Im bardziej bedziemy zgodni z własnym sumieniem, a nie bedziemy kupować oczami czy portfelem na siłę, to tym przyjemniej bedzie nam sie jeździło. No i to nie jest zakup na chwile i za półdarmo. Jak przysępimy, to se ne wrati. A im bardziej, tym szybcij bedziemy mysleć o tym by kupić cos innego, a to niestety nie takie proste, no chyba że ktoś w totka wygra
- Ocena: 4.76%
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
raf89
Ale ja mam tylko 3 wymagania
- normalny (jak najprostszy) silnik 4 cylindrowy - może być nawet wolnossący bez turbiny i słaby i wolny jak muł
- podgrzewanie szyby
- parowanie obrazu z telefonu (najlepiej bezprzewodowo)
No i oczywiście samochód ma działać, jedździć bezproblemowo - ale to chyba oczywiste
Czy to aż tak dużo że żaden nowy SUV/Crossover na rynku tego nie spełnia?
Nie rozumiem producentów samochodów - robią jak jeden mąż wszystko tak samo, podobnie jak producenci smarfonów nagle zaczęli robić >5 calowe ekrany w pewym momenci i każdy przestał się mieścić w 1 dłoni - potrzeba dwóch do obsługi patelni
Był czas na rynku że oprócz jednego iphona nie było ani jednego telefonu z mniejszym ekranem. Czy oni nie widzą że jest nisza do wypełnienia?
- normalny (jak najprostszy) silnik 4 cylindrowy - może być nawet wolnossący bez turbiny i słaby i wolny jak muł
- podgrzewanie szyby
- parowanie obrazu z telefonu (najlepiej bezprzewodowo)
No i oczywiście samochód ma działać, jedździć bezproblemowo - ale to chyba oczywiste
Czy to aż tak dużo że żaden nowy SUV/Crossover na rynku tego nie spełnia?
Nie rozumiem producentów samochodów - robią jak jeden mąż wszystko tak samo, podobnie jak producenci smarfonów nagle zaczęli robić >5 calowe ekrany w pewym momenci i każdy przestał się mieścić w 1 dłoni - potrzeba dwóch do obsługi patelni
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Najnowsze normy są w stanie spełnić tylko silniki uturbione, pewnie też z GPF, więc wolnossak to tylko Mazda lub hybrydy Toyoty. Ale one znowu mają inne wady, więc jesteś skazany na silnik uturbiony.
Parowanie telefonu, generalnie AA najwcześniej i najstabilniej realizował VAG. Inni chyba też nadrobili, ale nie wszyscy. Stąd chcesz mieć pewność że chodzi to VAG albo sprawdzaj.
Co do reszty, to jest różnie, ale ja osobiście wolę naprawiać mechanicznie auto w razie wpadki niż mieć gnijącą budę.
Parowanie telefonu, generalnie AA najwcześniej i najstabilniej realizował VAG. Inni chyba też nadrobili, ale nie wszyscy. Stąd chcesz mieć pewność że chodzi to VAG albo sprawdzaj.
Co do reszty, to jest różnie, ale ja osobiście wolę naprawiać mechanicznie auto w razie wpadki niż mieć gnijącą budę.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Bonifacy
- Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 65 razy
Mnie się wprawdzie nie podoba, ale tu jest Kia Sportage z tym, co chcesz, za 137 800 zł (do negocjacji).
https://www.otomoto.pl/oferta/kia-sport ... ELr2L.html
https://www.otomoto.pl/oferta/kia-sport ... ELr2L.html