Ateca AWD vs FWD

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Re: Ateca AWD vs FWD

Post autor: Rafiner »

VIOLATOR pisze:
30 mar 2025, 17:49
To wiadomo i na tyle tez stawiam ze max z pół litra wiecej. Kiedys przy starych konstrukcjach gdzie naped 4x4 był staly to było 1,5-2 litrow a teraz to zuzycie juz jest do przezycia .
Przyrost spalania jest bo:
FWD to 1.5 tsi
4x4 to 2.0 tsi
Dwa, jak masz oske to wyrabiasz w sobie wymuszona delikatnosc przy ruszaniu, bo wiekszy gaz i masz uslizg albo szarpanie, stad przeczekasz jedno/dwa auta zajim sie wpaczysz do ruchu.
Przy 4x4 nie masz tego wiec mozesz ruszac dynamiczniej i po czasie przyzwyczajasz sie, stad masz wyzsza srednia. Nawykow nie oszukasz, same przychodza.
Kwestie wiekszej masy pokijam.
I to 1,5 litra jest realne i spodziewane.

Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
VIOLATOR
Samochód: Opel Meriva B
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: VIOLATOR »

Rafiner pisze:
30 mar 2025, 18:11
VIOLATOR pisze:
30 mar 2025, 17:49
To wiadomo i na tyle tez stawiam ze max z pół litra wiecej. Kiedys przy starych konstrukcjach gdzie naped 4x4 był staly to było 1,5-2 litrow a teraz to zuzycie juz jest do przezycia .
Przyrost spalania jest bo:
FWD to 1.5 tsi
4x4 to 2.0 tsi
Dwa, jak masz oske to wyrabiasz w sobie wymuszona delikatnosc przy ruszaniu, bo wiekszy gaz i masz uslizg albo szarpanie, stad przeczekasz jedno/dwa auta zajim sie wpaczysz do ruchu.
Przy 4x4 nie masz tego wiec mozesz ruszac dynamiczniej i po czasie przyzwyczajasz sie, stad masz wyzsza srednia. Nawykow nie oszukasz, same przychodza.
Kwestie wiekszej masy pokijam.
I to 1,5 litra jest realne i spodziewane.
[/quot
Rozmawiamy o silniku w temacie czyli 1.5 TSI które sa albo z napedem na przod albo z napedem 4x4 . Nie interesuje mnie silnik 2.0 i o nim nie pisalem. Silnik 2.0 to i przy napedzie na przod wiecej pali ;)
Artur .

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

A to ty 1.5 chcesz kupic. No to bedzie troche mniej z racji pojemnosci, ale na 1 litr sie szykuj.
Zreszta wg. mnie albo ktos chce 4x4, albo mu oska wystarczy. Spalanie to rzecz wtorna i spodziewana w zakresie 1-2 litry dla roznych aut. Tu nie ma co rozwazac czy spali wiecej lub mniej, bo jak ktos potrzebuje 4x4 to jego zalety przewyzszaja przyrost spalania i drozsze serwisy.
Jezeli rozkminiasz wzrost spalania o 1 czy 1,5 litra tzn. ze jie potrzebujesz 4x4, a do tego koszty serwisu i potencjalne awarie przewyszaja kwestie spalania, wiec to tez trzeba wziac pod uwage.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

S-crossa 1,6 120KM , dziś już takich nie robią, tylko hybrydy. Wybrałem Atecę ze względu na klasyczne 4cylindry.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

VIOLATOR pisze:
30 mar 2025, 17:51
...
A jakie miales suzuki pytam bo rozwazam tez zakup suzuk sx4 s cross zamiast seata ateci :). W zasadzie to co znnajde ciekawego w dobrym stanie pierwszego to kupie :)
Nie wiem jak jest teraz, ale poprzedniej wersji Suzuki nie polecałbym, bo ciotka jak przyjeżdżała do nas na święta z Łodzi, to średnią z całej trasy jadąc w miarę przepisowo miała coś około 10,5 l/100 km, więc uważam że bardzo dużo. A poza tym zawsze narzekała na serwis, że drogi, mimo że korzystała z zaprzyjaźnionego "pana Kazia".
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Jaka poprzednia wersja ? Model silnik.
U mnie s-cross przekraczał 8 litrów jak leciałem 140km/h - skrzynia 5 biegowa. Średnio że 180 tys 6,7 l/100km

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

Blues Brothers pisze:
31 mar 2025, 9:25
Jaka poprzednia wersja ? Model silnik.
U mnie s-cross przekraczał 8 litrów jak leciałem 140km/h - skrzynia 5 biegowa. Średnio że 180 tys 6,7 l/100km
Wersja, to SX4 S-Cross, ale niestety więcej danych nie znam, ponieważ z tą rodziną kontakt urwał się około roku temu i nie mam możliwości dopytać, ale tyle pamiętam, że ma gdzieś z 7 - 8 lat, jeżeli to coś pomoże.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

Jeśli ja mam coś dodać

Mój Seat Ateca 2018 rok FWD 1.4 TSI bez GPF z DSG palił 6-10 l
Mój Cupra Ateca 2024 rok 2.0 190KM jak na razie 8-12 l - trasy jeszcze nie miałem okazji robić, przeważnie krótkie odcinki około 3-5km

ODPOWIEDZ