Ateca - kiedy nowy model, lifting?
-
rafikowicz
- Samochód: Ateca MY21 Xperience 1.5 TSI MT6 Rodium
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Re: Ateca - kiedy nowy model, lifting?
Ja czekam na dogranie predykcyjnego tempomatu przez serwis w ramach rekompensaty jako że miałem go w konfiguracji, a auto wyprodukowało się przed 48 tygodniem. Status jest taki, że salon czeka na pierwsze egzemplarze z predykcyjnym tempomatem i będą porównywać czy jest to kwestia innego hardware'u czy kodowania. Z tego co się wstępnie dowiedziałem od serwisu, jest gdzieś w kodowaniu furtka na odblokowanie tej opcji
- Eleonor
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
Jeszcze nie .. ale kto wie ..
Oszczędzają na wszystkim a ceny z roku na rok coraz wyższe
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020
-
mczelny2401
- Samochód: LEON FR 2.0 TSI 190
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 37 razy
Troszkę się zapędziłeśvioox pisze: ↑12 gru 2020, 19:58Trochę stane w obronie 1.5 tsi bo tak cos czuje ze jak ktoś ma 2.0 to juz to jest naj silnik i wogole 1.5 to zlo... nie zapominajcie ze 2.0 jest cięższa...
I tak z moich obliczeń jak wsadzimy do 1.5tsi głupiego chipa który nam zrobi minimum 290Nm a robia i 300 to juz mamy lepszy stosunek masy do momentu w porównaniu do 2.0... a mamy 18kzl w kieszeni...
I nie jeden potem może niespac w nocy ze odjechała mu ateca bez 4 na tylnej klapie...
Tak wiem ze 2.0 tez mozna chipować ale nie każdy to robi...
- Grz_Bo
- Samochód: Seat Leon
- Podziękował: 413 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
Właśnie mam problem. Sprawdziłem w ofercie jest predykcyjny tempomat z dostosowaniem pededkości. Problem taki, że odbierałem auto było późno, zakup na odległość: ja Wrocław, auto w Gdyni. Przy odbiorze nie było możliwości sprawdzić. Odbierając podsunięto mi zamówienie do podpisania, bo wcześniej tego nie zrobiłem. Oczywiście nie przeczytałem go, nawet nie mam kopii. Auto nie ma tego co obiecali. Co teraz?rafikowicz pisze:Ja czekam na dogranie predykcyjnego tempomatu przez serwis w ramach rekompensaty jako że miałem go w konfiguracji, a auto wyprodukowało się przed 48 tygodniem. Status jest taki, że salon czeka na pierwsze egzemplarze z predykcyjnym tempomatem i będą porównywać czy jest to kwestia innego hardware'u czy kodowania. Z tego co się wstępnie dowiedziałem od serwisu, jest gdzieś w kodowaniu furtka na odblokowanie tej opcji
Pozdrawiam,
Grzegorz
-
Grzadq
- Samochód: Seat Ateca 2.0 TSI
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
^^
Panie Grzegorzu, taki mały off-topic, pozwolę sobie wtrącić, my tutaj jak taka Atekowa rodzina, nie ma większej potrzeby pozdrawiać w każdym poście i się podpisywać, mimo że jest to bardzo, bardzo kulturalne ...
Wracając do tematu, ja bym na ten temat rozmawiał z serwisem, zwłaszcza jeśli dodanie byłoby możliwe poprzez odpowiednie kodowanie. Papier już podpisany więc chyba za bardzo możliwości robienia afery nie widzę...
Panie Grzegorzu, taki mały off-topic, pozwolę sobie wtrącić, my tutaj jak taka Atekowa rodzina, nie ma większej potrzeby pozdrawiać w każdym poście i się podpisywać, mimo że jest to bardzo, bardzo kulturalne ...
Wracając do tematu, ja bym na ten temat rozmawiał z serwisem, zwłaszcza jeśli dodanie byłoby możliwe poprzez odpowiednie kodowanie. Papier już podpisany więc chyba za bardzo możliwości robienia afery nie widzę...
Ateca 2.0 TSI 4Drive 190 HP, a będzie więcej 
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Grzegorzu - niech się wypowiedzą koledzy co to maja, ale ja jeździłem Fordem Focusem z tym tempomatem i fajnie to działa jak chcemy zamulać na drodze. Mnie drażniło, że auto zwalniało non stop, a to 40 na chwile, a to 50 km/h na dwu pasmówce przez 100m bo przystanek. Drażniło mnie to strasznie. Człowiek inaczej jedzie. Raz szybciej niż znaki mówią, raz wolniej bo dzieci przy szkole. No i szybciej te zwolnienia i przyśpieszenia robi. Wg. mnie nie masz co żałować.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
vioox
- Samochód: 308 SW --> ateca
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Trochę pogrzebałem na necie o skrzyniach dq200 pisza ze jest to najpopularniejsza skrzynia koncernu VAG... i pisza ze jest jej 22 wersje... na ile to sa prawdziwe informacje niewiem ale wydaje mi się logicznym ze dazy sie do wyeliminowania problemów... dziennie robia 2200sztuk skrzyn automatycznych wiec np. 10 gości opisuje na necie ze ma problem... 50 nie opisuje bo niemaja dostępu do netaFrodo pisze: ↑13 gru 2020, 14:19Poza tym o czym pisali Koledzy zwrócę tylko uwagę, że pod nazwą 2.0 TDI kryje się dużo różnych silników z innymi kodami, natomiast 1.5 TSI nadal korzysta z "DQ200", który na pewno został poprawiony m.in. w ramach akcji serwisowych (np. https://www.hjlautoparts.com/blogs/news ... ll-in-2019 i https://www.sgcarmart.com/news/events_f ... p?AID=2943 - w tym drugim piszą o wymianie mechatroniki, więc ostro!). Jednak nadal jest to zasadniczo ten sam model, a nie np. DQ201 i tuning wydaje się być co najmniej ryzykowny. Można spodziewać się negatywnego wpływu na trwałość.vioox pisze: ↑13 gru 2020, 9:08Frodo zastanawiam się czy opini tej skrzyni jako że jest awaryjna wynika z faktu ze w serwisach bujają się egzemplarze z poczatkow jej produkcji... produkowana jest od 2008 roku... i jestem przekonany ze dzisiejsza skrzynia dq200 jest inna skrzynia... pewnie zasada działania i podzespoły sa wspolne ale napewno wyeliminowane są pewne niedociągnięcia konstrukcyjne... to tak samo mozna powiedzieć że w 2.0 TDI peka glowica
-
rafikowicz
- Samochód: Ateca MY21 Xperience 1.5 TSI MT6 Rodium
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Ja dopilnowałem tematu i podczas odbioru auta dowiedziałem się, że nie ma on predykcyjnego tempomatu (tylko adaptacyjny). Zostało to wpisane do protokołu odbioru.Grz_Bo pisze: ↑13 gru 2020, 18:08Właśnie mam problem. Sprawdziłem w ofercie jest predykcyjny tempomat z dostosowaniem pededkości. Problem taki, że odbierałem auto było późno, zakup na odległość: ja Wrocław, auto w Gdyni. Przy odbiorze nie było możliwości sprawdzić. Odbierając podsunięto mi zamówienie do podpisania, bo wcześniej tego nie zrobiłem. Oczywiście nie przeczytałem go, nawet nie mam kopii. Auto nie ma tego co obiecali. Co teraz?rafikowicz pisze: Ja czekam na dogranie predykcyjnego tempomatu przez serwis w ramach rekompensaty jako że miałem go w konfiguracji, a auto wyprodukowało się przed 48 tygodniem. Status jest taki, że salon czeka na pierwsze egzemplarze z predykcyjnym tempomatem i będą porównywać czy jest to kwestia innego hardware'u czy kodowania. Z tego co się wstępnie dowiedziałem od serwisu, jest gdzieś w kodowaniu furtka na odblokowanie tej opcji
Pozdrawiam,
Grzegorz
Bardziej zależy mi na automatycznym dohamowywaniu na zakrętach, niż dostosowywaniu prędkości do znaków (w Polsce będzie działać słabo). Swoją drogą, z tego co wiem, predykcyjny tempomat można w każdym momencie wyłączyć i wrócić do adaptacyjnego
- Grz_Bo
- Samochód: Seat Leon
- Podziękował: 413 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
No właśnie mam kilka takich tras gdzie poza zamulaniem nic nie można zrobić. I prawdę powiedziawszy był to jeden z priorytetów zmiany auta. Będę dopytywał w seacie. Zobaczymy.Rafiner pisze:Grzegorzu - niech się wypowiedzą koledzy co to maja, ale ja jeździłem Fordem Focusem z tym tempomatem i fajnie to działa jak chcemy zamulać na drodze. Mnie drażniło, że auto zwalniało non stop, a to 40 na chwile, a to 50 km/h na dwu pasmówce przez 100m bo przystanek. Drażniło mnie to strasznie. Człowiek inaczej jedzie. Raz szybciej niż znaki mówią, raz wolniej bo dzieci przy szkole. No i szybciej te zwolnienia i przyśpieszenia robi. Wg. mnie nie masz co żałować.
Pozdrawiam,
Grzegorz