Pakiet serwisowy - czy to się opłaca
-
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 903 razy
- Otrzymał podziękowań: 1428 razy
Re: Pakiet serwisowy - czy to się opłaca
Cztery lata, to cztery lata : od przykładowo 10-02-2023 do 9-02-2027, tak się od dawna chyba wszędzie stosuje. Musisz to dokładnie sprawdzić w dokumencie zakupu tego pakietu, tu nie może być dowolności, czy tym bardziej interpretacji serwisu, szczególnie jeżeli masz wyraźnie określoną datę rozpoczęcia obowiązywania, czy zakupu, zależy co masz napisane w dokumentach. A poza tym wiadomo o co chodzi - żeby na siłę urwać jeden przegląd, a może uda się nabrać niezorientowanego klienta. Ten dzień graniczny, do 9, czy do 10, to można dyskutować, ale nie dwa tygodnie.JACA pisze: ↑10 lut 2023, 20:31Mam wykupiony 4 letni pakiet serwisowy. Ale sytuacja jest taka, że samochód kupowałem... powiedzmy 10 kwietnia a mówią mi w ASO, że pakiet jest ważny do 25 marca. Dziwne trochę dlaczego kończy się ok. 2 tygodnie wcześniej
Powiedzcie, jak myślicie, powinienem się "kopać" z ASO o te 2 tyg., a w praktyce wyjdzie nawet 3-4 tygodnie, bo w tym czasie wyskakuje mi wyjazd i musiałbym przegląd zrobić przed wyjazdem, a wolałbym już po powrocie
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie
-
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 234 razy
- Otrzymał podziękowań: 73 razy
Nie mam tego na fakturze...
Nie umiem znaleźć żadnego dokumentu na którym byłby ten pakiet zapisany. Ale on jest, bo przecież miałem przeglądy.
-
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Pakiet jest wpisany na fakturze zakupu, ja mam pozycję z samochodem i pozycję z pakietem, więc data z faktury (lub jej opłacenia?) to chyba początek pakietu.
-
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
Moze to jakis pakiet aktywny od daty produkcji auta? Najlepiej chyba dowiedziec sie u dealera czemu taka data.
- Orłoś
- Samochód: Ateca Xcellence 2.0 TSI
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
JACA ja też nie mam na swój pakiet żadnego papieru (miała przyjść karta, coś jakby kredytowa, nic nie przyszło oczywiście), ale na szczęście mi wpisali datę kiedy odbierałem samochód z salonu. Podejrzewam, że jak byłeś wcześniej załatwiać w ASO jakieś szczegóły to wtedy Ci wpisali start pakietu. Moim zdaniem pakiet powinien być ważny od momentu odbioru auta z salonu, więc powinieneś się tego domagać. Zresztą wal do centrali Seata, bo to oni sprzedali, a nie ASO.
Ateca Xcellence | 2.0 TSI 190KM | DSG7 | 4Drive | Magnetic Brown | Felgi 18" PERFORMANCE 36/2 MACHINED | Felgi 17" ABRERA II | Alcantara Black | Panorama | Comfort Assistant Plus | Podgrzewana przednia szyba | Navi | Elektryczna klapa bagażnika | Widok 360 | Ładowanie Qi | VC
-
Dzięki za wpisy - motywujecie mnie do działania
Rozmawiałem już na ten temat w ASO, ale sprawa jest ponoć nie do przeskoczenia, tak mają w systemie i już. Nie da się tego przesunąć nawet o dzień Jest to dla mnie niezrozumiałe, bo termin powinien lecieć od dnia wyjazdu z salonu.
Ale faktycznie, uderzę do Centrali Seata.
Rozmawiałem już na ten temat w ASO, ale sprawa jest ponoć nie do przeskoczenia, tak mają w systemie i już. Nie da się tego przesunąć nawet o dzień Jest to dla mnie niezrozumiałe, bo termin powinien lecieć od dnia wyjazdu z salonu.
Ale faktycznie, uderzę do Centrali Seata.
-
- Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 43 razy
na kwicie z przeglądu jest data ważności pakietu tak samo jak gwarancja.
-
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Jeżeli kupuje się pakiet np na 4 lata, to obowiązuje on od dnia podpisania umowy zakupu. Ja kupilem 22 dnia listopada(podpisalem zamowienie, ktore diler przesłal do VW), zaczął obowiązywać od 25 listopada, bo wtedy był widoczny w systemie, a miałem go opłacić w 2 tygodnie.
W systemie jest bieg od 22 listopada, mimo aktywnosci od 25.
Natomiast pakiet serwisowy kupowany z autem, moze biegnie jak pojawia się VIN w systemie, jak auto zjezdza z taśmy, a jak dotrze do klienta po 2 tygodniach, to moze te brakujace tygodnie.
Pakiet jest przypisany do VIN, stąd można sprzedawac auto, a kazdy kolejny wlasciciel ma pakiet do czasu trwania.
W systemie jest bieg od 22 listopada, mimo aktywnosci od 25.
Natomiast pakiet serwisowy kupowany z autem, moze biegnie jak pojawia się VIN w systemie, jak auto zjezdza z taśmy, a jak dotrze do klienta po 2 tygodniach, to moze te brakujace tygodnie.
Pakiet jest przypisany do VIN, stąd można sprzedawac auto, a kazdy kolejny wlasciciel ma pakiet do czasu trwania.
- Ocena: 5%
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane.
-
Coś w ten deseńRafiner pisze: ↑13 lut 2023, 17:52Natomiast pakiet serwisowy kupowany z autem, moze biegnie jak pojawia się VIN w systemie, jak auto zjezdza z taśmy, a jak dotrze do klienta po 2 tygodniach, to moze te brakujace tygodnie.
Dzwoniłem dziś na infolinię Seata... Odesłali mnie do BOK Seat - o dziwo się dodzwoniłem za 1 razem
Niestety odesłali mnie do ASO, bo to nie w ich gestii. Skoro pakiet kupowałem w ASO to mam ustalić to w ASO
Dostałem jedynie taką informację, że pakiet serwisowy dla nowych samochodów uruchamiany jest razem z gwarancją czyli wnioskuję, że gwarancję też będę miał o te 2 tygodnie krócej
Na dokumencie z poprzedniego przeglądu znalazłem taką datę:
Dane samochodu - data wydania klientowi: 27.03.2019 - i zapewne jest to data startu 4 letniego pakietu, który kończy się 26.03.2023 roku.
I tak sobie myślę czy z uwagi na to, że samochód był leasingowany nie jest to data sprzedaży samochodu do leasingodawcy
I stąd wynikałby ten ok. 2 tygodniowy "poślizg"