Ateca reference 1.0 110KM???
-
- Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 TSI
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Re: Ateca reference 1.0 110KM???
Uważasz że różnica w cenie między tymi autami po X latach będzie większa niż różnica w zakupie?
Jeżeli nie, to ten argument jest niepoprawny.
- S3ker
- Samochód: ATECA MY19 1.5 TSI DSG XC BLACK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Tak czy inaczej powodzenia w ewentualnej sprzedaży auta w minimalnym wyposażeniu gdzie do okoła dużo używanych Xcellence, xperience, fr i to nie kosztujących miliony bo poniżej 90 już dostaniesz fr/xc a za parę lat to już i w kolicy 60k może się bez problemu trafią, to taka wersja reference to za 40k może się sprzeda jako auto do jazdy praca dom
Seat Ateca Black Magic 1.5 TSI DSG7 150KM Xcellence
-
Nawet jeżeli to będzie 20k różnicy między Reference a droższymi z tego samego rocznika, to dalej mniej niż różnica w zakupie, wiec argument jest inwalidą.
Policz utratę wartości a nie cenę odsprzedaży.
Po przejrzeniu po pobieżnie OtoMoto różnice w cenach między Reference a style to ok 20k, różnica w cenie zakupu 30k.
Nijak mi się to nie klei że przy odsprzedaży będę stratny w porównaniu gdybym kupił droższa wersję która jest mi do niczego niepotrzebna.
Ale nikt nie broni mieć odmienne zdanie, prosiłbym jednak o używanie zdrowego rozsądku a nie argumentowanie że auto w podstawowej wersji będzie nic nie warte za X lat.
Spokojnie znajdzie się kupiec. Obiecuję. No ale nie taki co przedkłada prestiż nad auto z rozsądnym wyposażeniem.
Policz utratę wartości a nie cenę odsprzedaży.
Po przejrzeniu po pobieżnie OtoMoto różnice w cenach między Reference a style to ok 20k, różnica w cenie zakupu 30k.
Nijak mi się to nie klei że przy odsprzedaży będę stratny w porównaniu gdybym kupił droższa wersję która jest mi do niczego niepotrzebna.
Ale nikt nie broni mieć odmienne zdanie, prosiłbym jednak o używanie zdrowego rozsądku a nie argumentowanie że auto w podstawowej wersji będzie nic nie warte za X lat.
Spokojnie znajdzie się kupiec. Obiecuję. No ale nie taki co przedkłada prestiż nad auto z rozsądnym wyposażeniem.
- Za ten post autor kapelusznik otrzymał podziękowanie:
- Dariusz Polski (13 wrz 2024, 13:28)
- Ocena: 4.76%
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 98 razy
- Otrzymał podziękowań: 175 razy
Może nie wzrośnie ale i nie spadnie, no i najważniejsze że musisz znaleźć osobę która nie potrzebuje dodatkowego wyposażenia a z tym jest dzisiaj mega trudno. Zobaczcie na forum kilka sztuk refrrence reszta to XC/ FR. Myślicie że przy używkach będzie odwrotnie? Oczywiście nie mówię że jak ktoś zamawia niższa wersję to jest inny, nie każdemu potrzeba tych bajerów ale przy odsprzedaży musi trafić takiego samego gościa.kapelusznik pisze: ↑29 sie 2024, 12:30Uważasz że różnica w cenie między tymi autami po X latach będzie większa niż różnica w zakupie?
-
Nigdy nie miałem problemu z odsprzedażą aut w niskich wersjach.
Ale spoko.
Najlepsze jest to, że to ty się martwisz o mój TCO, a ja mam wywalone na to całkowicie.
Co do obecności właścicieli Reference na forum. To jest typowy błąd przeżycia. Weź pod uwagę że właściciele tych wersji mogą nie mieć potrzeby rejestrowania się na forach bo nie są "pasjonatami".
Ja też nie jestem a zarejestrowałem się bo znalazłem tu opinie że nikt Reference nie kupuje.
Kupują. Zawsze jak jestem w ASO Seata to spotykam jakiegoś właściciela ateci 1.0 (nie tego samego).
Q.E.D.
Ale spoko.
Najlepsze jest to, że to ty się martwisz o mój TCO, a ja mam wywalone na to całkowicie.
Co do obecności właścicieli Reference na forum. To jest typowy błąd przeżycia. Weź pod uwagę że właściciele tych wersji mogą nie mieć potrzeby rejestrowania się na forach bo nie są "pasjonatami".
Ja też nie jestem a zarejestrowałem się bo znalazłem tu opinie że nikt Reference nie kupuje.
Kupują. Zawsze jak jestem w ASO Seata to spotykam jakiegoś właściciela ateci 1.0 (nie tego samego).
Q.E.D.
-
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
Po co ty się tłumaczysz, każdy wydaje na auto ile chce i bierze takie wyposażenie jakie chce
. Jeżeli ktoś pyta co wybrać to można radzić, ale poza tym, to bez sensu.

-
- Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 / Seat Arona Style 1.0
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Widzę, że nie którzy to dostali zapłon 
Ja jak pisałem jakbym miał wybór to wolałbym dopłacić 30k do Cupry. Biorąc Reference nie było takich promocji no i moja była za 92k tylko

Ja jak pisałem jakbym miał wybór to wolałbym dopłacić 30k do Cupry. Biorąc Reference nie było takich promocji no i moja była za 92k tylko

-
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 959 razy
- Otrzymał podziękowań: 1522 razy
Żeby było wszystko jasne do końca, to ja zdecydowanie też i jednocześnie mam w firmie bardzo dobitny tego przykład, jak jeden ze współpracowników OD ZAWSZE (około 30 lat) kupował WYŁĄCZNIE nowe auta i dodatkowo nie byle jakie tylko dlatego, że mieszka w otoczeniu prokuratorów, sędziów, komendantów policji, czy innej straży pożarnej, miejskiej, a przede wszystkim właścicieli bardzo znanych i wiodących Białostockich firm jeżdżących Ferrari, Lamborghini, czy innymi topowymi Teslami. Czyli typowo na pokaz, że on wcale nie jest gorszy, czytaj biedniejszy. Tylko jak on rozumie "pokazanie się" w aktualnej Kii Ceed (ale za to kombi !) za 70-parę tys przy samochodach za grube setki lub miliony, to już tylko on sam widzi i rozumie. Ale jeżeli to go uszczęśliwia i podnosi wśród sąsiadów "prestiż", to niech mu będzie na zdrowie.kapelusznik pisze: ↑29 sie 2024, 11:24...
Nie lubię kupowania aut na pokaz, na zapas, na "co sąsiad powie".
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 

- rybsko
- Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
- Podziękował: 54 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
Ale Twoja uwaga na temat niepoprawności argumentu również ma ograniczony czas przydatności. Może na przestrzeni max 3 lat można tak na to patrzeć (czyli na różnicę kwotową). Później to już wyłącznie różnica procentowa.kapelusznik pisze: ↑29 sie 2024, 12:30Uważasz że różnica w cenie między tymi autami po X latach będzie większa niż różnica w zakupie?
Wartość większości aut bez potencjału na auto kolekcjonerskie, kultowe lub w inny sposób wyjątkowe - uniwersalnie dąży do zera. 15 lat po zakupie auta z podobnym przebiegiem i stanem za 100kpln i za 300kpln będą warte zbliżoną kwotę, a w każdym razie kwotę niewspółmiernie małą do początkowej. Ale nadal istnieje duże prawdopodobieństwo, że to za 300kpln będzie procentowo droższe.
Dyskusja o tym co łatwiej sprzedać jest trochę schizofreniczna, bo nie tylko zależy w dużej mierze od tego jak wiele jest się gotowym stracić, szczególnie jak wyposażało się pod siebie, ale również zależy od sytuacji rynku. Ale zgadzam się intuicją większości osób, które mówią o tym, że dobrze wyposażone łatwiej sprzedać. Oczywiście przy odpowiedniej akceptacji utraty wartości.
-
Łatwiej vs trudniej nie oznacza że uda się zawsze vs nie uda się nigdy.
A pomysł że dla aut starszych niż 3 lata nie ma sensu liczyć TCO uważam za zabawny. (Oprócz utraty wartości auta są jeszcze koszty serwisów, paliwa itp).
A pomysł że dla aut starszych niż 3 lata nie ma sensu liczyć TCO uważam za zabawny. (Oprócz utraty wartości auta są jeszcze koszty serwisów, paliwa itp).