Ateca reference 1.0 110KM???

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy

Re: Ateca reference 1.0 110KM???

Post autor: rybsko »

kapelusznik pisze:
30 sie 2024, 10:25
Łatwiej vs trudniej nie oznacza że uda się zawsze vs nie uda się nigdy.
Niektórzy chcą sprzedać, inni wolą sprzedawać. Wolnoć Tomku.
kapelusznik pisze:
30 sie 2024, 10:25
A pomysł że dla aut starszych niż 3 lata nie ma sensu liczyć TCO uważam za zabawny. (Oprócz utraty wartości auta są jeszcze koszty serwisów, paliwa itp).
Nigdzie nie pisałem o TCO. Pomysł, że warto polemizować ze zdaniem rozmówców, którego nie wyrazili, uważam za zasługujący na diagnostykę ;)

Pozdrawiam :)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Coran
Samochód: Seat Ateca 1.0 TSI/ Seat Altea 1.6 TDI
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Coran »

Jan Janek pisze:
27 sie 2024, 20:56
Jak uważacie, czy na obecne czasy Ateca 1.0 115 Reference Graphite Grey + dojazdowa + podparcie lędźwiowe + pakiet reference (obecnie w standardzie) dostępna od reki za 98300 to w miarę dobry deal?
1. Mam od maja taką konfigurację i jest ok (7 tys. km zrobione)
2. Natomiast przed zakupem warto sprawdzić czy samochód który Cię interesuje ma dodatkowe wyposażenie, które powinno być w 2024, od 13 tygodnia produkcji - rozpoznawanie znaków, asystent pasa ruchu, lusterko prawe obniżające się przy cofaniu, czujnik deszczu, automatyczne światła. O ile jest to dla Ciebie istotne. Nie każdy samochód z rocznika 2024, który jest sprzedawany to ma :D
3. ten kolor się kobietom podoba :) i jest uznawany za praktyczny hehe

maselko
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 / Seat Arona Style 1.0
Podziękował: 1 raz

Post autor: maselko »

Pytanie do osób, które maja wersję Reference i może sprawdzały temat.

1. Dołożenie kamery cofania? Mi ASO mówi, że niemożliwe.
2. Programowanie automatyczne światła, wycieraczki czy coming home - są czujniki, pytanie tylko czy atrapa? czy ktoś aktywował i obeszło się bez zmiany pokręteł?
3. Czy ktoś zmieniał lusterko wsteczne na fotochromatyczne?
4. Lusterka boczne - czy ktoś wymieniał na grzane? jak tak to jaki koszt? czy jest to na zasadzie plug and play? czy może jakimś fartem maja cały mechanizm grzania ale jest zablokowany?

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowań: 426 razy

Post autor: sailor 88 »

maselko pisze:
03 wrz 2024, 21:29
Pytanie do osób, które maja wersję Reference i może sprawdzały temat.

1. Dołożenie kamery cofania? Mi ASO mówi, że niemożliwe.
2. Programowanie automatyczne światła, wycieraczki czy coming home - są czujniki, pytanie tylko czy atrapa? czy ktoś aktywował i obeszło się bez zmiany pokręteł?
3. Czy ktoś zmieniał lusterko wsteczne na fotochromatyczne?
4. Lusterka boczne - czy ktoś wymieniał na grzane? jak tak to jaki koszt? czy jest to na zasadzie plug and play? czy może jakimś fartem maja cały mechanizm grzania ale jest zablokowany?
Tutaj Ci zrobią wszystko co chcesz...
https://eldar-sklep.pl/dodatkowe-wyposazenie/seat/ateca
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Coran
Samochód: Seat Ateca 1.0 TSI/ Seat Altea 1.6 TDI
Podziękował: 9 razy

Post autor: Coran »

Też bym się chętnie dowiedział :)
Moje skromne doświadczenia:
1. Przed zakupem w jednym ASO tłumaczyli mi, że tak właściwie to wersja Style jest głównie po to, żeby można było dokupić dodatkowe pakiety...
2. Tam gdzie kupiłem samochód, to pytałem o dodatkowe głośniki - nie można, tyle że VIN mi rozkodowali.
3. Lusterko fotochromatyczne mam (chociaż nie powinienem)
4. Coś mam na szybie, co ktoś z forum rozpoznał jako czujnik deszczu - ale Panie z ASO, gdzie kupiłem Atecę twierdzą nie ma tego w specyfikacji, mam przyjechać do serwisu. W lokalnym ASO fachowiec w serwisie stwierdził że to "przygotowanie pod czujnik deszczu". Chyba w końcu wybiorę się tam gdzie kupiłem samochód. Niestety to wycieczka do innego miasta.
5.W ASO powiedzieli "świateł automatycznych ten samochód nie ma", ale w opcjach komputera jest coś nt. "coming home", tyle że nieaktywne.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 959 razy
Otrzymał podziękowań: 1522 razy

Post autor: Misiek »

Coran pisze:
03 wrz 2024, 23:12
...
4. Coś mam na szybie, co ktoś z forum rozpoznał jako czujnik deszczu - ale Panie z ASO, gdzie kupiłem Atecę twierdzą nie ma tego w specyfikacji, mam przyjechać do serwisu. W lokalnym ASO fachowiec w serwisie stwierdził że to "przygotowanie pod czujnik deszczu". Chyba w końcu wybiorę się tam gdzie kupiłem samochód. Niestety to wycieczka do innego miasta.
...
A sprawdź to tak, że przy włączonym silniku, prawdopodobnie zapłonie także, psiknij jakimś psikaczem w okolice tego czujnika i jeżeli wycieraczki same "przelecą szybę", to powinien być i działać. Ja ostatnio tak się właśnie zdziwiłem, że jak psiknąłem ("ślady" po jakimś ptaszysku), to wycieraczki ruszyły. A poza tym jeżeli podczas deszczu wycieraczki same reagują na intensywność opadów lub ochlapanie szyby przez samochód przejeżdżający obok, to musi być.
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
Coran (14 wrz 2024, 9:26)
Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Post autor: flash »

Misiek pisze:
04 wrz 2024, 1:35
Coran pisze:
...
...
A sprawdź to tak, że przy włączonym silniku, prawdopodobnie zapłonie także, psiknij jakimś psikaczem w okolice tego czujnika i jeżeli wycieraczki same "przelecą szybę", to powinien być i działać. Ja ostatnio tak się właśnie zdziwiłem, że jak psiknąłem ("ślady" po jakimś ptaszysku), to wycieraczki ruszyły. A poza tym jeżeli podczas deszczu wycieraczki same reagują na intensywność opadów lub ochlapanie szyby przez samochód przejeżdżający obok, to musi być.
Pod warunkiem, że manetka wycieraczek (prawa) jest w pierwszym położeniu włączenia (jeden skok do góry), czyli w trybie automatycznym. :)
Za ten post autor flash otrzymał podziękowanie:
Coran (14 wrz 2024, 9:26)
Ocena: 4.76%

Misiek

flash pisze:
04 wrz 2024, 9:59
Misiek pisze:
Coran pisze:
...
...
Pod warunkiem, że manetka wycieraczek (prawa) jest w pierwszym położeniu włączenia (jeden skok do góry), czyli w trybie automatycznym. :)
Chyba niekoniecznie, bo jak się zdziwiłem, że samo, automatycznie, uruchomiło wycieraczki po psiknięciu, to manetka wycieraczek NA PEWNO była ustawiona normalnie, na zero, neutralnie, czyli nieaktywne, ale jeszcze raz to sprawdzę.

Dariusz Polski
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Dariusz Polski »

Niedawno sprzedawałem swojego Leona którego miałem od nowości w wersji Reference z najsłabszym silnikiem 1,2 86 km. Sprzedał mi się w kilka dni za 44 000 zł a kupiłem go w 2018 roku za 52400 ale fakt był bezwypadkowy i z przebiegiem 75 000 i dla ludzi to było najważniejsze. Swoją drogą świetnie się sprawował, żadnej awarii, był dynamiczny i oszczędny spalanie 5,1. Teraz mam Atekę też w wersji Reference i sprawuje się super. Auto od pierwszego właściciela sprzeda się zawsze o ile nie jest zajeżdżone lub rozbite a twierdzenie że się nie sprzeda w taniej wersji to bzdury. Z doświadczenia wolę podstawowe wersje bo się nie psują taki jest fakt no i mała utrata wartości.

Misiek

Misiek pisze:
04 wrz 2024, 10:23
flash pisze:
04 wrz 2024, 9:59
Misiek pisze:

Chyba niekoniecznie, bo jak się zdziwiłem, że samo, automatycznie, uruchomiło wycieraczki po psiknięciu, to manetka wycieraczek NA PEWNO była ustawiona normalnie, na zero, neutralnie, czyli nieaktywne, ale jeszcze raz to sprawdzę.
No więc sprawdziłem i jednak niekoniecznie to było "na pewno" i jednak było na automacie, czyli jeden skok w górę, a że słabo to widać, to nie zauważyłem. Prawdopodobnie kiedyś zahaczyłem ręką o manetkę i tak zostało, a że przez ten czas nie było deszczu, więc nie zadziałało. Także teraz wszystko jasne i automat działa.

ODPOWIEDZ