Ateca reference 1.0 110KM???

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Coran
Samochód: Seat Ateca 1.0 TSI/ Seat Altea 1.6 TDI
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Ateca reference 1.0 110KM???

Post autor: Coran »

Akcja Reference i mityczny czujnik deszczu. Dzięki wszystkim za pomoc :)
Niestety - nie działa. Dodatkowo:
1. byłem w serwisie (bo kuna przegryzła przewody od Start/Stop) i stwierdzili, że generalnie to brak czyjnika ale doradca stwierdził,że się zorientuje bo może można coś domówić i będzie działać. Zobaczymy.
2. generalnie stwierdził, że czasym że w samochodach było wszystko, tylko zablokowane softowo, się zmieniły - wiadomo pandemia i brak elektroniki
3. odnośnie konfiguracji auta ważne może być obejrzenie daty produkcji na szybach. Ja kupiłem samochód z datą produkcji 2024, a na szybach jest 2023 i to wyjaśnia brak paru drobiazgów - typu czujnik deszczu, że prawe lusterko nie obniża się itp. Niestety to jest trochę efekt kupowania na odległość.
4.Inna sprawa, że to wyżej to są raczej "kombinacje facetów", bo podsumowując to, jak ktoś jak ja, potrzebuje samochód z wysokim siedzeniem (problemy z kręgosłupem), spora buda, rozsądny poziom ergonomii i estetyki, cena nie wywalona w kosmos, mocny silnik nie jest priorytetem to po tych 8 tys. km i dłuższych objazdowych wakacjach stwierdzam że to był całkiem niezły wybór :)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

kapelusznik
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 TSI
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: kapelusznik »

Coran pisze:
14 wrz 2024, 9:25
4.Inna sprawa, że to wyżej to są raczej "kombinacje facetów", bo podsumowując to, jak ktoś jak ja, potrzebuje samochód z wysokim siedzeniem (problemy z kręgosłupem), spora buda, rozsądny poziom ergonomii i estetyki, cena nie wywalona w kosmos, mocny silnik nie jest priorytetem to po tych 8 tys. km i dłuższych objazdowych wakacjach stwierdzam że to był całkiem niezły wybór :)
Widzę że mamy podobny sposób myślenia i potrzeby.

Co do spadkowych czujników itp. Są to miłe rzeczy gdyby były (w szczególności że dodane za darmo), ale bez nich też się da żyć.

Coran
Samochód: Seat Ateca 1.0 TSI/ Seat Altea 1.6 TDI
Podziękował: 9 razy

Post autor: Coran »

kapelusznik pisze:
14 wrz 2024, 10:07
Coran pisze:
14 wrz 2024, 9:25
Widzę że mamy podobny sposób myślenia i potrzeby.

Co do spadkowych czujników itp. Są to miłe rzeczy gdyby były (w szczególności że dodane za darmo), ale bez nich też się da żyć.
Coś w tym jest :) Inna sprawa, że niektórych systemów naprawdę trzeba się nauczyć, nie zawsze działają tak jakbyśmy chcieli, są upierdliwe (przynajmniej niektóre). Nawet w tak prostej wersji Reference jest zabawa z radiem, Car Play, tempomat troszkę inaczej działa niż w poprzednich seatach, doszedł auto hold i i tzw. elektroniczny "ręczny". Znam takich co pojeździli sobie samochodem z auto holdem, a potem gdy wsiedli do starszego samochodu bez tego, zapominali że ręczny sam się nie włączy i samochód się staczał :(

maselko
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 / Seat Arona Style 1.0
Podziękował: 1 raz

Post autor: maselko »

Powiedzcie proszę jak sobie radzicie bez grzanych lusterek?

Skrobaczka czy plyn czy jakies futerko na lusterko ? :)

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 959 razy
Otrzymał podziękowań: 1528 razy

Post autor: Misiek »

maselko pisze:
06 paź 2024, 21:00
Powiedzcie proszę jak sobie radzicie bez grzanych lusterek?

Skrobaczka czy plyn czy jakies futerko na lusterko ? :)
Jeżeli chodzi tylko o same lusterka (mała powierzchnia szkła), to ja bym używał jakiegoś sprawdzonego psikacza. Psik, psik i po maksymalnie minucie (oczywiście po usunięciu nadmiaru śniegu) nic nie powinno być lub przynajmniej powinno zejść po przetarciu czymkolwiek. Ale jest jeszcze jedno rozwiązanie, które może się sprawdzić w większości przypadków opadów : "daszek" nad lusterko, jest to taki kawałeczek odpowiednio przyciętej grubszej, sztywniejszej folii, czarnej lub przezroczystej, do wyboru, przyklejany na górze, na krawędzi obudowy lusterka. Kiedyś widziałem coś takiego na Ali, ale nie zapisywałem linku, a znaleźć cokolwiek u nich graniczy z niemożliwością. Można coś takiego zrobić samemu, tylko koniecznie z twardszej, sztywniejszej folii (na przykład od oprawy dokumentów), żeby nie opadała, no i oczywiście solidna taśma dwustronna i suszarka do włosów do ogrzania taśmy i powierzchni obudowy, bo przy aktualnych temperaturach może szybko odpaść, jak się solidnie nie przyklei. A to "futerko", bo wcale nie musi grzać, można byłoby zastąpić jakimiś elastycznymi "woreczkami" lub ze ściągaczami na gumce, ale to rozwiązanie ma ten minus, że trzeba o zakładaniu codziennie lub przy każdym wyjściu na dłuższe zakupy pamiętać lub codziennie śledzić prognozy pogody, które niestety są zawodne i wystarczy mała mżawka w okolicy zera stopni i na lusterkach masz mgłę.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

kapelusznik

Jak już muszę, to skrobaczka.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Post autor: Skylla »

Skoro skrobie się boczne szyby to co za problem te dwa małe lusterka? Czy miałem je ogrzewane, czy też nie w poprzednich autach to i tak się je przy okazji czyściło.
Ogrzewana przednia szyba to jest dla mnie must have, ale te lusterka? W jednym Focusie miałem je grzane, w drugim nie (mimo grzanek przedniej szyby w każdym!) i prawdę mówiąc większej różnicy nie odczuwałem.

kapelusznik

Ja ogólnie to może z 2x do roku skrobię lusterka, ale ja mam garaż w domu i pod pracą ;-)

Misiek

Skylla pisze:
07 paź 2024, 13:33
Skoro skrobie się boczne szyby to co za problem te dwa małe lusterka? Czy miałem je ogrzewane, czy też nie w poprzednich autach to i tak się je przy okazji czyściło.
Ogrzewana przednia szyba to jest dla mnie must have, ale te lusterka? W jednym Focusie miałem je grzane, w drugim nie (mimo grzanek przedniej szyby w każdym!) i prawdę mówiąc większej różnicy nie odczuwałem.
Wielkiego problemu oczywiście nie ma, ale szyba przednia i boczne są "stałe", nieruchome, a lusterka są delikatne i łatwo je przestawić podczas skrobania. Nie wiem jak u Was, ale u mnie już samo składanie i rozkładanie przed / po wjazdem do garażu oraz czasami na parkingu powoduje, że od czasu do czasu muszę je lekko korygować. Więc po co się bawić przestawianiem, jak za kilka, kilkanaście zł (odmrażacz) można mieć spokój, a przede wszystkim pewność, że się ich nie porysuje.

Misiek

Dzisiaj znalazłem te osłonki, do wyboru, do koloru :
https://www.google.pl/search?q=os%C5%82 ... nt=gws-wiz

ODPOWIEDZ