Pomoc w konfiguracji nowej Ateci

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 902 razy
Otrzymał podziękowań: 1428 razy

Re: Pomoc w konfiguracji nowej Ateci

Post autor: Misiek »

Rafiner pisze:
02 kwie 2023, 23:32
Misiek pisze:
02 kwie 2023, 23:01
Potwierdzam z całą stanowczością - tylne zdecydowanie nie pasują, mimo że według katalogu powinny - sprawdzone przez serwis na samochodzie.
To dlaczego u mnie są i spoko pasują ? Coś wymyślacie albo po fl coś zmienili.
Oczywiście, że chodzi tylko o wersję po FL.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski

kecaj
Samochód: Ateca 1,5 DSG MJ 2023
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: kecaj »

Misiek pisze:
Potwierdzam z całą stanowczością - tylne zdecydowanie nie pasują, mimo że według katalogu powinny - sprawdzone przez serwis na samochodzie.
Do wersji X należy zamontować od FR. Jest błąd w akcesoriach i nie te przypisują się do auta. W przypadku Twojego oczywiście....
Za ten post autor kecaj otrzymał podziękowanie:
Misiek (05 kwie 2023, 21:34)
Ocena: 5%

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 902 razy
Otrzymał podziękowań: 1428 razy

Post autor: Misiek »

kecaj pisze:
05 kwie 2023, 11:58
Misiek pisze:
Do wersji X należy zamontować od FR. Jest błąd w akcesoriach i nie te przypisują się do auta. W przypadku Twojego oczywiście....
Chciałbym się jeszcze przed zamówieniem upewnić : tak jak pozostałe Twoje informacje, na których jeszcze się dotychczas nie zawiodłem, to jest pewne na 100 % ? Sprawdzone przez kogoś ? Od FR'a pasują do XP'ka ? A tak z ciekawości : dlaczego piszesz "W przypadku Twojego oczywiście...." ?
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2023, 23:13 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

jabaraks
Samochód: Ateca 1,5 DSG, xperience, Magic Black
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: jabaraks »

W ASO sprawdzali wszystkie dostępne chlapacze i żaden nie pasował na tył...

kecaj
Samochód: Ateca 1,5 DSG MJ 2023
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: kecaj »

Misiek pisze:
05 kwie 2023, 21:39
kecaj pisze:
05 kwie 2023, 11:58
Misiek pisze:
Chciałbym się jeszcze przed zamówieniem upewnić : tak jak pozostałe Twoje informacje, na których jeszcze się dotychczas nie zawiodłem, to jest pewne na 100 % ? Sprawdzone przez kogoś ? Od FR'a pasują do XP'ka ? A tak z ciekawości : dlaczego piszesz "W przypadku Twojego oczywiście...." ?
Bo Ty masz rok modelowy 2023... o od tego roku pojawiły się braki w aktualizacji przy akcesoriach...
W tym przypadku, jeśli chodzi o tył musiałbym sprawdzić rysunki techniczne. Przód na 100% jest od FR.... sam mam założone.

Awatar użytkownika
DarekWa
Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI 190 KM 4Drive DSG7 (RM20)
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: DarekWa »

ładowanie indukcyjne, mam i rzadko w sumie korzystam. Nowy telefon się tam nie mieści :)
Poza tym bardzo wolno ładuje.
Asystent cofania i kamery 360 to bajka parkowania, bezpiecznego wyjeżdżania tyłem a auto krótkie nie jest i nieraz kuper uratowało.

Lu_83
Samochód: Seat Ibiza
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Lu_83 »

Też chciałem się podzielić konfiguracją którą się interesuję i zapytać użytkowników co się przydaje a co jest zbędne.

Seat Ateca 1.5 DSG
Wersja Style kolor szary grafit
Dodatkowo:
Pakiet Comfort +
- pakiet M
- czujniki przód tył z asystentem
- kamera cofania
Navi System+ (m.in dlatego bo w pełni działa pakiet M)
Wirtualny kokpit 10,25 " (aby w pełni użytkować Navi)
Dynamiczne kierunki z tyłu
Pakiet chrom
Przyciemniane szyby
Łatwe składanie siedzeń

Przewidywana cena ok ~127tyś zł

Z czego zrezygnowałem chociaż bym chciał - budżet.
- Siedzenia alcantara z ecoskórą - 2400zł
- kamery 360° - 3800zł
- oświetlenie pod lusterkami zew. (nie da się dołożyć do Style)
- pakiet diodowego oświetlenia 900zł

Czego świadomie nie chciałem:
-Pakiet zimowy 2500zł (garaż w domu, parking podziemny w pracy)
-Bezkluczykowy dostęp 1920zł (może odrobne mniejsze ryzyko kradzieży i złe doświadczenia z Renualt)

Co myślicie?

Kilka pytań
1.Czy on sam parkuje z tym asystentem?
2.Czy ktoś wymieniał sobie żaróweczki we wnętrzu na Led (podsuftka, pod nogami, bagażnik)
3. Czy w takiej specyfikacji w podświetleniu rejestracji są żarówki tradycyjne? (nie ma mowy o tych żarówkach w pakiecie diodowego oświetlenia)
4. Czy lusterka składają się z pilota przy zamknięciu auta czy tylko pokrętłem na drzwiach?

jabaraks
Samochód: Ateca 1,5 DSG, xperience, Magic Black
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: jabaraks »

Lu_83 pisze:
25 lis 2024, 22:31
2.Czy ktoś wymieniał sobie żaróweczki we wnętrzu na Led (podsuftka, pod nogami, bagażnik)
3. Czy w takiej specyfikacji w podświetleniu rejestracji są żarówki tradycyjne? (nie ma mowy o tych żarówkach w pakiecie diodowego oświetlenia)
4. Czy lusterka składają się z pilota przy zamknięciu auta czy tylko pokrętłem na drzwiach?
Ad 1. Sam kręci kierownicą. Sprawdź filmy na YT.
Ad 2. Wymieniałem Ledy fabryczne na lepsze Ledy. Nic trudego.
Ad 3. Nie mam pojęcia.
Ad 4. U mnie z pilota.

Z czego by, zrezygnował?

Pakiet chrom - moim zdaniem zbędny dodatek. Ładniej wygląda bez i daje lepsze możliwości indywidualizacji późniejszej.

Przyciemniane szyby - zrobiłbym sam po zakupie (to koszt ok. 600 zł, a sam dobierzesz sobie stopień przyciemnienia.

Dynamiczne kierunki z tyłu - fajne, ale nie dla Ciebie, tylko dla tego co jedzie za Tobą ;)

Co wziąłbym w zamian? Elektryczną klapę bagażnika, jeżeli się da (nie mam i po czasie żałuję).

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Skylla »

Też uważam, że do graphie grey pakiet chrom nie wygląda dobrze więc jest zbędny, navi fabryczna także zbędna - pakiety wspomagania działają bez niej dostatecznie dobrze, reszta wg uznania.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: kmw »

Lu_83 pisze:
25 lis 2024, 22:31
Też chciałem się podzielić konfiguracją którą się interesuję i zapytać użytkowników co się przydaje a co jest zbędne.

Seat Ateca 1.5 DSG
Wersja Style kolor szary grafit
Dodatkowo:
Pakiet Comfort +
- pakiet M
- czujniki przód tył z asystentem
- kamera cofania
Navi System+ (m.in dlatego bo w pełni działa pakiet M)
Wirtualny kokpit 10,25 " (aby w pełni użytkować Navi)
Dynamiczne kierunki z tyłu
Pakiet chrom
Przyciemniane szyby
Łatwe składanie siedzeń

Przewidywana cena ok ~127tyś zł

Z czego zrezygnowałem chociaż bym chciał - budżet.
- Siedzenia alcantara z ecoskórą - 2400zł
- kamery 360° - 3800zł
- oświetlenie pod lusterkami zew. (nie da się dołożyć do Style)
- pakiet diodowego oświetlenia 900zł

Czego świadomie nie chciałem:
-Pakiet zimowy 2500zł (garaż w domu, parking podziemny w pracy)
-Bezkluczykowy dostęp 1920zł (może odrobne mniejsze ryzyko kradzieży i złe doświadczenia z Renualt)

Co myślicie?

Kilka pytań
Oznaczyłem wybrane opcje, które bym ponownie wziął i które mają sens, choć niektóre to zwykły bajer jak np. oświetlenie w lusterkach zewnętrznych, choć fajnie wygląda, to mogłoby być połączone albo zastąpione podświetleniem w klamkach.
-Kamera cofania, obowiązkowo, jakby się dało, to 360 też fajnie działa.
-Dynamiczne kierunkowskazy - bajer, ale fajny, trochę unowocześnia Atekę
-Łatwe składanie tylnych siedzeń, miałem w poprzednim aucie, bez tego nie chciałem Ateki, w praktyce - poprzednie auto miało długi bagażnik kombi, Ateka ma dość krótki i można łatwo sięgnąć do kanapy żeby ją złożyć bez tego, ale z drugiej strony kosztuje 95 złotych w konfiguratorze, więc...
-Przyciemniane szyby - lepiej mieć niż nie mieć, choć w Atece tylne są dość słabo przyciemnione w stosunku do innych aut, do tego zabarwione na zielono, więc jak masz gdzie przyciemnić sam dobrą folią i nie boisz się, że to folia, a nie fabryczna warstwa, to może lepiej nie wydawać 1200 zł na to wyposażenie.
-Zegary 10,25" kwestia gustu i podejścia, ale według mnie są fajniejsze i konfigurowalne w przeciwieństwie do standardowych, choć funkcjonalność nawigacji na nich jest dyskusyjna. Jeśli będziesz używał fabrycznej nawigacji, to owszem, ale jeśli będziesz używał map Googla, które są bardziej dopracowane i przyjemniejsze w obsłudze, to już na ekranie zegarów wyświetlać się będą tylko szczątkowe informacje typu dystans do celu i godzina przyjazdu oraz mapa, ale bez nawigacji.
-pakiet zimowy mimo wszystko bym rozważył, przyjemna rzecz, zwłaszcza, że nie zawsze będziesz startował z pracy, czy z domu gdzie masz garaż.
-dostęp bezkluczykowy też bym rozważył, choć nie jest tak funkcjonalny jak w Renault, bo przy zamknięciu trzeba dotknąć specjalnego miejsca na klamce, to jednak jest wygoda, zwłaszcza przy odpalaniu z kluczykiem w kieszeni

Zastanowiłbym się nad:
-dopłatą do pakietu co najmniej do pakietu L, gdzie już są kontrolowane strefy martwego pola, co działa bardzo dobrze i sygnalizuje wyraźnie kiedy nas jakieś auto wyprzedza zanim zdążymy jeszcze spojrzeć w lusterko - według mnie bardzo przydatne, pomocne i zwiększające bezpieczeństwo
-fotelami z alcantary, chociaż jest z recyklingu, to wnętrze staje się bardziej przytulne, również boczki drzwi są wtedy inne (nie jestem pewien, czy w style, czy tylko w Xperience), według mnie alcantara jest też łatwiejsza w utrzymaniu czystości i nie tak łatwo ją zabrudzić
-elektrycznie otwierana klapa bagażnika - niby bajer, ale trochę ułatwia, zwłaszcza z otwieraniem gestem nogą (w połączeniu z bezkluczykowym dostępem) kiedy mamy zajęte obie ręce, dodaje też trochę nowoczesności Atece i jest dość satysfakcjonujące :)

co do Twoich pytań, to:
1. Asystent parkowania sam parkuje, musisz tylko zgodnie z jego wskazówkami wrzucać D lub R drążkiem zmiany biegów i lekko wcisnąć gaz, żeby ruszył, działa to bardzo dobrze, ale w praktyce pewnie niewiele osób z tego korzysta, przede wszystkim z reguły samemu zaparkuje się szybciej
2. Myślę, że jest to spokojnie do ogarnięcia, ludzie w innych autach wymieniają standardowe żarówki na ledowe odpowiedniki, trzeba tylko znaleźć te dobre, które świecą ładną barwą, dają dużo światła, nie mają efektu migotania, nie przepalają się zbyt często. Te wszystkie kwestie masz eliminowane w fabrycznej opcji za 900 zł, czy to dużo, czy mało za taki luksus to sprawa indywidualna, natomiast na same ledy pewnie też trzeba doliczyć 100-200 zł, co pomniejsza tę różnicę
3. Nie wiem.

Ogólnie, jeśli nie zależy Ci na tym, żeby rocznik produkcji był już z 2025 roku, to chyba najlepszą opcją teraz jest branie czegoś z placu, gdzie obecnie są dość duże rabaty, pewnie większe niż w autach z konfiguratora, a można wybrać coś fajnego w lepszej cenie albo fajniejszego w niewiele wyższej i jeszcze coś utargować.
Pewnie patrzyłeś itd. ale według mnie poza wersją Style, warto też zastanowić się nad wyższą Xperience, gdzie masz (moim zdaniem) ładniejszy wygląd zewnętrzny, wewnątrz też ładniejsze detale, tapicerka, fotel sterowany elektrycznie + lepsze inne wyposażenie w standardzie, tutaj masz jeszcze pakiet zimowy, elektryczą klapę i pakiet L za cenę +12 tys:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/s ... GSEAV.html

Warto też się zastanowić nad Cupra Ateca za 13 tys więcej od Twojej konfiguracji, gdzie samochód mimo, że niby taki sam, jest już znacząco inny w odbiorze zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz, a wyposażenie ma jeszcze bogatsze w standardzie (pakiet zimowy, alcantara, zegary 10,25", pakiet L, bezkluczykowy dostęp itd). Wadą może być twardsze zawieszenie, felgi 19" w standardzie i ewentualnie wygląd jeśli jednak chromy i spokojniejszy wygląd Seata bardziej trafia w Twój gust. Ta ma dodatkowo pakiet XL, elektryczną klapę:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/c ... GINj2.html
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
Misiek (26 lis 2024, 23:47)
Ocena: 5%

ODPOWIEDZ