Pomoc w konfiguracji nowej Ateci

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 902 razy
Otrzymał podziękowań: 1428 razy

Re: Pomoc w konfiguracji nowej Ateci

Post autor: Misiek »

Lu_83 pisze:
27 lis 2024, 0:09
Dzięki za pomoc.
@kmw
@skylla
@jabaraks
Czy Seat Ateca jest autem do którego możemy bez obaw dokładać te wszystkie "bajery" typu elektryczna klapa otwierana nogą, bezkluczykowy dostęp, grzanie w fotelach, czujniki martwego pola czy podświetlenia w lusterkach itd... i nie będzie za chwile denerwowało że coś nie działa, coś się nie świeci, nie reaguje?
Jak to wygląda z doświadczenia?
Niestety z rzeczy, które wymieniłeś "dość awaryjna" jest elektryczna klapa bagażnika, jest o tym oddzielny wątek. Głównie chodzi o zbyt krótkie przewody, chyba z prawej, które po iluś tam otwarciach i zamknięciach przecierają się, czy łamią, ale da się to przedłużyć, zlutować. Innym problemem bywa korzystanie z niej, bo trzeba na przykład pamiętać o wyłączaniu (deaktywowaniu) podczas na przykład mycia, czy serwisu, bo potrafi "sama" się otworzyć. Także na przykład male zwierzęta domowe biegające po podwórku potrafią aktywować otwieranie, oczywiście jeżeli kluczyk Keyless jest w zasięgu czujników. Także niektórzy użytkownicy bez zrozumienia sposobu działania czujnika i małego wstępnego treningu mają początkowo problem ze zmuszeniem jej do działania.

Ja planowałem dołożenie jej do konfiguracji, ale po krótkim namyśle i pamiętaniu o rzadkim korzystaniu z bagażnika przez ostatnie lata pomyślałem, że lepiej tak zaoszczędzoną kwotę wydać na inny, bardziej praktyczny, użyteczny, dodatek lub akcesoria. Także jeżeli często robisz większe zakupy (podchodzisz do samochodu z kilkoma pakunkami), to z pewnością nie będzie to zbędny wydatek, czy tylko bajer do pochwalenia się przed kimkolwiek.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Post autor: krowka1978 »

jabaraks pisze:
27 lis 2024, 11:45
Lu_83 pisze:
27 lis 2024, 11:28
Tak automat. A mi tu brakuje większego ekranu, czy ten mniejszy praktycznie ma to samo?
Na plus mniejszego fizyczne przyciski. Na minus... mniejszy ekran. Funkcjonalności raczej te same.
Bez navi nie ma predykcyjnego tempomatu, w moim przypadku używam częściową funkcjonalność, konkretnie reagowanie na przebieg drogi, ale można też włączyć ograniczenia prędkości - tu się można trochę zdziwić, gdy 20t wyłapuje jako 20km/h :P Jak dobrze pamiętam, to predykcja jest zależna od obecności travel assist, a travel wymaga już automatu.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Awatar użytkownika
DarekWa
Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI 190 KM 4Drive DSG7 (RM20)
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: DarekWa »

a to kolega chce zamówić nową z fabryki? Bo z tego co mi wiadomo już nie przyjmują zamówień na ten model bo nie będzie więcej produkowany.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Skylla »

krowka1978 pisze:
27 lis 2024, 14:10
Bez navi nie ma predykcyjnego tempomatu
W 2024 jest już travel assistant, predykcyjny tempomat i rozpoznawanie znaków bez fabrycznego navi i bez dużego wyświetlacza. Jest też asystent parkowania, czujniki martwego pola z ostrzeganiem przed kolizjami przy wycofywaniu z parkingu. Mam Info małe 8,25 z gałkami i wszystko to mam i działa doskonale.

krowka1978

Skylla pisze:
27 lis 2024, 17:08
krowka1978 pisze:
27 lis 2024, 14:10
Bez navi nie ma predykcyjnego tempomatu
W 2024 jest już travel assistant, predykcyjny tempomat i rozpoznawanie znaków bez fabrycznego navi i bez dużego wyświetlacza. Jest też asystent parkowania, czujniki martwego pola z ostrzeganiem przed kolizjami przy wycofywaniu z parkingu. Mam Info małe 8,25 z gałkami i wszystko to mam i działa doskonale.
Bez navi zatem predykcyjny tempomat jest okrojony, tylko rozpoznawanie znaków. Bez map nie jest w stanie mieć informacji o zakrętach, a co za tym idzie odpowiednio zmniejszyć prędkość. Przy wyznaczonej trasie z navi uwzględnia przebieg drogi (skrzyżowania), jednak jak wiadomo, trzeba zachować ostrożność, znaki pierwszeństwa itd.

Lu_83
Samochód: Seat Ibiza
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Lu_83 »

DarekWa pisze:
27 lis 2024, 16:33
a to kolega chce zamówić nową z fabryki? Bo z tego co mi wiadomo już nie przyjmują zamówień na ten model bo nie będzie więcej produkowany.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka
Można, jest podwyżka 2.2% względem cennika obecnego.

Skylla

krowka1978 pisze:
27 lis 2024, 17:47
Bez navi zatem predykcyjny tempomat jest okrojony, tylko rozpoznawanie znaków. Bez map nie jest w stanie mieć informacji o zakrętach, a co za tym idzie odpowiednio zmniejszyć prędkość. Przy wyznaczonej trasie z navi uwzględnia przebieg drogi (skrzyżowania), jednak jak wiadomo, trzeba zachować ostrożność, znaki pierwszeństwa itd.
Prędkości przed zakrętami rzeczywiście sam nie zmniejsza, ale utrzymuje odległość od poprzedniego pojazdu (w sumie to ta funkcja jest kluczowa), sam się potrafi za nim zatrzymać i ruszyć.

krowka1978

Skylla pisze:
27 lis 2024, 18:12
krowka1978 pisze:
27 lis 2024, 17:47
Prędkości przed zakrętami rzeczywiście sam nie zmniejsza, ale utrzymuje odległość od poprzedniego pojazdu (w sumie to ta funkcja jest kluczowa), sam się potrafi za nim zatrzymać i ruszyć.
Utrzymywanie odległości za samochodem to nie predykcja, a funkcjonalność adaptacyjnego tempomatu. Zatrzymanie i ruszenie to funkcja Stop&Go, która jest częścią adaptacyjnego, ale w połączeniu z automatem z oczywistych względów.

Lu_83
Samochód: Seat Ibiza
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Lu_83 »

A jak się zapatrujecie na używane Ateca?
O jednej wyżej pisałem 1.5 dsg 2022r 50 tyś przebiegu (gwarancja zachowana) Serwis na 30 tyś i następny za niecałe 5 tyś km podobno.
Jakieś duże zagrożenia ze strony skrzyni lub silnika można zakładać lub nadchodzące koszty?

Skylla

Co do predykcyjnego tempomatu to faktycznie miałem na myśli adaptacyjny.
Co do zakupu auta używanego, to dziwne pytanie, jedni kupują tylko takie inni tylko nowe. Zależy ile się chce lub może wydać na auto i tyle. Jak tu można komuś coś radzić?

ODPOWIEDZ