Pomoc w konfiguracji Seata Ateca

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
John 27
Samochód: Seat Ateca 1,5 Xperience
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: John 27 »

Witam wszystkich.
Chcę zakupić nową Atecę 1,5 tsi 2025 r. Budżet ok 130000. Mam dwa warianty.
1 Automat + wersja style +pakiet comfort + + felgi nuclear grey+przyciemniane szyby+wirtualny kokpit 10,25" + koło dojazdowe
2 Manualna skrzynia + wersja Xperience +wirtualny kokpit 10,25" + koło dojazdowe + hak
Jeżdżę samochodami ponad 30 lat z manualnymi skrzyniami biegów i nie mam z tym problemów.
Co radzicie w wypadku Ateki

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Re: Pomoc w konfiguracji Seata Ateca

Post autor: Kubawojcik »

John 27 pisze:
04 mar 2025, 18:24
Witam wszystkich.
Chcę zakupić nową Atecę 1,5 tsi 2025 r. Budżet ok 130000. Mam dwa warianty.
1 Automat + wersja style +pakiet comfort + + felgi nuclear grey+przyciemniane szyby+wirtualny kokpit 10,25" + koło dojazdowe
2 Manualna skrzynia + wersja Xperience +wirtualny kokpit 10,25" + koło dojazdowe + hak
Jeżdżę samochodami ponad 30 lat z manualnymi skrzyniami biegów i nie mam z tym problemów.
Co radzicie w wypadku Ateki
Moj ojciec tez mowil ze jezdzi cale zycie manualem. Kupil manuala i jak czasem sie zamienimy to wkurwiony chodzi ze jednak nie kupil DSG. Ja bym radzil zaczekac na jakies promki i za 130 wyrwiesz pewnie xp z dsg. Ciemnych szyb nie warto. Lepiej przyciemnic w zajmujacej sie tym firmie.
Tylko w jednym wariancie masz hak. Potrzebujesz go czy to opcje z placu?
Za ten post autor Kubawojcik otrzymał podziękowanie:
John 27 (04 mar 2025, 19:40)
Ocena: 4.76%

John 27

Hak mi potrzebny na urlop (rowery) i na działkę. Samochód będę dopiero zamawiał.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

Nie polecam manuala w obecnym (nowym) wydaniu, to wytwór proekologiczny ze słabymi łożyskami i małą ilością oleju. Postawiono na niskie opory więc maksymalnie odchudzono konstrukcję i mamy to co mamy.
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowanie:
John 27 (04 mar 2025, 22:44)
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Łukasz5312
Samochód: SEAT ATECA STYLE 1.5 TSI 150 KM DSG
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Łukasz5312 »

Jestem od jakoś 3 tygodni użytkownikiem wersji style + personalizacją kilku rzeczy i jedno co mogę powiedzieć , to automat jest super !!!! (moje pierwsze auto w automacie), jest tryb sportowy w standardzie , więc można sobie go również wrzucić do bardziej dynamicznej jazdy , wyprzedzania itd. Alternatywnie jakby jakimś cudem Ci nie podszedł automat jest tryb manulany (manetki przy kierownicy) ,ale ja go jeszcze nie używałem. :) I w ogóle auto jest zajefajne, może bez "wodotrysków" ale mi ten praktyczny , klasyczny styl mega odpowiada. Powodzenia !
Za ten post autor Łukasz5312 otrzymał podziękowanie:
John 27 (05 mar 2025, 0:41)

John 27

Dzięki. Co z Twojej praktyki dobrać jeszcze do wyposażenia?

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Warto pakiet zimowy i tylne ledy.
Asystenci tez sie przydaja.
Zegary cyfrowe + navi z uwagi na duzy ekran.
Elektryczna klapa tez wygodna.

Łukasz5312
Samochód: SEAT ATECA STYLE 1.5 TSI 150 KM DSG
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Łukasz5312 »

no jeśli będzie więcej kierowców niż jeden to na pewno elektr. siedzenia z pamięcią. Nie wyobrażam sobie za każdym razem ustawiać siedzenie , w poprzednim samochodzie mnie to irytowąło. Oprócz tego masz funkcje odsuwania się siedzenia podczas wychodzenia do auta i dosuwania jak już jesteś w samochodzie, taki bajer w pakiecie :) szkopuł w tym, że przy doborze opcji, którą chcesz mieć jesteś często zmuszony dobrać inna którą już niekoniecznie chcesz mieć. :) i w tym przypadku musisz wziąć też pakiet zimowy i ja tak mam - na pocieszenie okazało się, że pakiet zimowy to akurat fajna rzecz ;)a jak już auto nie jest garażowane to już całkiem fajnie.

Warto przemyśleć hak elektr. ja wziąłem trochę na zasadzie przyda się lub nie, ale u mnie rodzina rowerowa więc zainwestowałem. Trzeba mieć na uwadze też, że ateki mają gwarancje 5 lat jakbyś chciał robić hak we własnym zakresie przed upływem gwarancji to Ci "leci" gwarancja.

kessy - mam - no fajne fajne , ale tu też konieczność zakupu opcji ładowarki indukcyjnej , która na dzień dzisiejszy jest niepotrzebna :)

oczywiście kamera cofania - jakbym miał budżet brałbym 360
asystenci - w standardzie jest front assist i lane assist, z obu jestem zadowolony , więc jak tak działa reszta asystentów to bym brał. Na pewno nie zaszkodzą, a mogą tyłek uratować.

z aspektów estetycznych - tapicerka alcantara , ładnie wygląda i przyjemnie się siedzi.

Na pewno przed wyborem danej opcji warto przejść konfigurator wtedy się dowiesz jak i czy zakup danej opcji wymusza zakup innej...
Za ten post autor Łukasz5312 otrzymał podziękowanie:
John 27 (05 mar 2025, 19:16)

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Z waszych podpowiedzi wynika, że najlepiej wziąć full opcję, no może bez dachu panoramicznego ;-)
A na poważnie, to sprawa indywidualna. Ja mocno doposażyłem Style, ale dlatego, że nie podobały mi się chromy do graphite grey oraz chciałem koła 17 z oponami wielosezonowymi. No i niepotrzebny mi był elektryczny fotel, bo jeżdżę sam. Wyszło i tak 145 tys - ale rok temu rabaty były mniejsze.
Za ten post autor Skylla otrzymał podziękowanie:
John 27 (19 mar 2025, 21:53)

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Kris_G »

Mam Golfa 7 gołego z manualem, kupiłem Cuprę Atecę 1.5 DSG.

Z rzeczy które (w moim przypadku) bardzo się sprawdzają
- DSG koniecznie. Łapię się na tym że zacząłem jeździć wolniej, jazda zrobiła się relaksująca. Całe życie z manualami spędziłem, i jakoś podświadomie bardziej dynamicznie w manualu jeżdżę. Zapoznanie się z działaniem i przyzwyczajenie do DSG chwilę u mnie trwało, ale teraz jest super. Po komentarzach w sieci o DQ200 myślałem że to będą problemy ale ona naprawdę łagodnie te biegi zmienia. To był największy "game changer" w dotychczasowych odczuciach motoryzacyjnych.
- nie mam elektrycznej klapy i tego bardzo żałuję. Czasem jakieś zakupy, czasem wózek rzucam, ręce zajęte a ja tą klapę muszę ciągać ręcznie.
- hak którego nie mam. Jestem rowerowy i ten chowany hak to super fajna opcja. Za jakiś czas będę chciał go dołożyć.
- tempomat adaptacyjny. W zestawie z automatyczną skrzynią biegów to jest coś ekstra. Znowu jazda mniej angażuje, można się skupić w trasie na muzyce, podcastach, widokach. Czasem nawet w mieście zdarza mi się korzystać z tempomatu adaptacyjnego. Polecam.
- kessy - ułatwia użytowanie auta kilka razy każdego dnia. Nawet u mnie w aucie bez elektrycznej klapy podchodzę do zamkniętego auta, łapię za klamkę klapy i zamek w klapie się odblokowuje. Żadnego dotykania pilota (gdy coś niosę ciężkego). Fajnie to w VAGu przemyśleli. Przydatne.
- progresywne wspomaganie układu kierowniczego - to akurat fanaberia, ale mi się podoba że układ kierowniczy jest "ciaśniejszy". Auto jest bardziej responsywne, ale dla niektórych osób ten bajer może to nie mieć kompletnie znaczenia.\
- Asystent świateł drogowych High Beam Assist - kolejna rzecz która zwalnia kierowcę z dodatkowej obsługi. Przydatne w trasie.
- Czujniki parkowanie + Kamera wsteczna. Musi być. Oczywista oczywistość.
- Podgrzewane fotele - koniecznie, nawet jeśli się ma garaż. Jeśli będzie podgrzewana kierownica to już w ogóle miło.

Co jest zbytkiem:
- wirtualne duże zegary. Po 5 miesiącach nie mam jakiegoś ulubionego trybu, jakby był jeden to tak samo te auto by jeździło.
- alcantarą się początkowo jarałem bo to coś nowego, ale prawdę mówiąc gdym miał fotele z materiału to w codziennej eksploatacji nie miałoby znaczenia.
- koło dojazdowe dla mnie niepotrzebne. Jest assistance (również ten z polisy ubezpieczeniowej) jakby co. Po co wozić balast? Jedynego kapcia w życiu złapałem w 2004 roku.
- Navi z ekranem 9 cali. Ekran płaski jest duży (jak na Atecę bo na ostatnie trendy to i tak mały) ale zawsze za niego była duża dopłata. Sam bym nie dopłacił tyle kasy do tego bajeru. Jeżeli Android Auto/Apple CarPlay jest w multimediach 8" to do 9,2" bym nie dopłacił tych ponad 4 tys zł.
- dynamiczne kierunki. Po 40'tce mam to gdzieś...

Obojętne:
- pamięć foteli. W Cuprze były seryjne ale w Golfie zmieniam się często z partnerką i ustawianie pod siebie jakoś łatwo mi przychodzi. Pamięci były, to były - sam bym za nie pewnie nie dopłacił.
- nie mam dachu szklanego. W sumie fajnie gdybym miał go w aucie, poprawia nastrój. Ale żyję też bez niego i nadal uważam Atecę za fajne auto.
Za ten post autor Kris_G otrzymał podziękowanie:
John 27 (19 mar 2025, 21:53)
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

ODPOWIEDZ