konrut96 pisze: ↑09 gru 2022, 20:53
Misiek pisze: ↑09 gru 2022, 10:34
konrut96 pisze: ↑09 gru 2022, 5:42
...
pozostał tylko dźwięk rozgrzewania GPF
...
A ja przepraszam, jak byś określił ten dźwięk ?
Wiesz co... jak dla mnie to jest dudnienie i buczenie. Bardzo nie lubię tego dźwięku, ale ogólnie silnik po tym rozgrzewaniu GPF brzmi dość dobrze. Miałem już kilka razy sytuację, że odpaliłem go rano po nocy i potrafił nie rozgrzewać tego filtra, tylko od razu była taka praca jak po rozgrzaniu, czyli cichutka.
Dzięki wielkie, tak też podejrzewałem, właśnie o to mi chodziło ! Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, ale kiedyś o tym szeroko pisałem i pytałem, właśnie o to buczenie i dudnienie i inni użytkownicy nie mieli tego buczenia. Mam więc nadzieję, że tak jak piszesz, po rozgrzaniu się GPF'a już tego nie będzie słychać, bo ja także jestem bardzo na to czuły, a wręcz przeczulony (mimo, że w muzyce niski, tłusty basik uwielbiam - basik, ale nie buczenie, czy dudnienie), i po pierwszej jeździe (co prawda FR'em, a nie Xpeciernce'm) byłem tym odgłosem po prostu przerażony, załamany, bo BAAAAAAAAAAAAAAARDZO mi to przeszkadzało, a było bardzo wyraźnie słyszalne i jak sobie teraz przypominam, to chyba później, podczas dalszej jazdy, faktycznie już tego odgłosu chyba nie było. Właśnie to było głównym powodem kilkumiesięcznego wstrzymania się od podjęcia decyzji o kupnie, do momentu jak już doszedłem do siebie po lekkiej traumie i dowiedziałem się, że mój lokalny dealer właśnie dostał nowego Xperience'a do jazd testowych. Ten egzemplarz od razu, zaraz po odpaleniu, i to w chłodny dzień, po całodziennym i całonocnym staniu na parkingu, odpalił i działał OD POCZĄTKU bardzo cicho, całkowicie bez tego nieszczęsnego buczenia. Dlatego wtedy od razu zdecydowałem się na zakup myśląc, że to była jakaś wada tego FR'a i niestety pierwszy zamówiony, ten bez grzanej szyby, i następny, aktualny, już kompletny i całkowicie zgodny z zamówieniem, także zaraz po odpaleniu trochę bardzo podobnie buczały. Mam więc nadzieję, że tak będzie (cisza po rozgrzaniu) i u mnie, bo nie miałem możliwości doczekania się do rozgrzania, poza tym nie miałem pojęcia, że to może być właśnie to.
A tak dla pewności mam jeszcze jedno pytanie : czy u Ciebie także to buczenie występuje TYLKO w chyba najbardziej użytecznym zakresie około 1000 - 2000 obrotów ? No i ewentualnie ile mniej więcej czasu u Ciebie potrzeba na to rozgrzanie się i zanik buczenia ?
Dzięki serdeczne za Twoją opinię, bardzo mi pomogłeś ! Jeżeli to będzie to i wraz z rozgrzaniem się będzie cisza, to już masz u mnie "dowód wdzięczności"