[PROŚBA] do manuali TSI: 1.0, 1.4 i 1.5 TSI

Dyskusje techniczne na temat silników benzynowych
AtecaWW
Samochód: ATECA 2016, 1.4 TSI, Xcellence, manual
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: [PROŚBA] do manuali TSI: 1.0, 1.4 i 1.5 TSI

Post autor: AtecaWW »

Teo pisze:
01 maja 2019, 0:54
root pisze:
30 kwie 2019, 19:04
Teo pisze:
30 kwie 2019, 15:24
Po prostu jadac 1.0 Aroną nie bylem w stanie zgasic silnika niezaleznie od tego co robilem ze sprzeglem na jedynce.
Chcesz powiedzieć, że jak samochód stoi i gwałtownie puścisz sprzęgło, to nie zgaśnie? Dawno nie jeździłem manualem, ale trochę mnie to dziwi…
Tak. W przypadku Arony 1.0 TSI tak wlasnie bylo. Cokolwiek, podkreslam: COKOLWIEK bym nie robil, auto nie bylo w stanie zgasnac. Nawet agresywne puszczenie sprzegla kiedy gaz nie byl wcisniety powodowalo, ze auto ruszalo i to bez zadnej czkawki. Nawet na dwojce wygladalo ze ruszy (ale jednak zgaslo). Wiecej - w przypadku mojej Ateki auto tez rusza BEZ gazu, ale trzeba jednak troche delikatniej puszczac sprzeglo. Problem natomiast jest kiedy gaz sie dodaje, ale sprzeglo puszczam zbyt szybko, albo przy zbyt malych obrotach - dla mnie zachowanie silnika 1.5 TSI jest dziwne, niespotykane patrzac na inne auta i niezwykle trudne do przyzwyczajenia. A dziwne, takze dlatego, ze nie gasnie bez dodawania gazu - a z gazem, tyle ze zbyt malym juz tak.
Jako ciekawostka moge dodac, ze jechalem tez T-Roc 1.5 TSI i tam ten silnik zachowuje sie podobnie "zle" - takze (subiektywnie) dziwnie latwo gasnie przy ruszaniu - co wskazuje mi na jakis klopot z tym silnikiem lub BARDZO dziwna jego charakterystyke.
...........

Ok, czyli poki co rozumiem, ze Ateca ma problem z tym gasnieciem, tyle, ze tak naprawde jest to po prostu "wrazenie", ze jest gorzej niz w innych modelach Seata... Ale poczekam jeszcze na kilka opinii. Im wiecej tym lepiej :) I dziekuje za te juz przekazane!
Jak się cieszę, że odkopałem ten wątek. Jeżdżę Atecą 1.4 manual już ponad pół roku i dalej zdarza mi się sporadycznie zdławić silnik przy ruszaniu. Jest dokładnie tak jak pisze Teo. Powolne ruszanie samym puszczaniem sprzęgła ok, ale spróbuj dodać trochę gazu to już zaczyna dławić. Wcześniej u mnie też był leon 1.4 122 km i tam było o niebo lepiej, a jeszcze wcześniej toyota w dieslu to już w ogóle bajka. Natomiast jazda Atecą w korku to masakra, ciągle trzeba się skupiać na ruszaniu. Mam prawo jazdy 16 lat a za jej kierownicą czasami zastanawiam się czy nie robiłem go wczoraj.

Nie mniej u mnie są jeszcze dwa dodatkowe objawy, które mnie martwią.

Czasami w korku gdy chcę normalnie ruszyć, bo widzę że auto przede mną się rozpędza ale zaraz potem jednak nagle hamuje, puszczam gaz i wciskam sprzęgło oraz hamulec, a o obroty które były powiedzmy w okolicach 1500 nie spadają tylko samoczynnie podnoszą się do około 2000-2500 i dopiero potem opadają. Nie dzieję się tak zawsze, tylko sporadycznie.

Druga rzecz, to zapinając nieraz wcześnie 2 bieg, zanim auto porządnie się rozpędzi, czasami zdarzają się dziwne dźwięki z okolic skrzyni i ogólne szarpanie autem. Generalnie przyzwyczajam się że 2 w tym aucie to pomyłka i przy każdym większym hamowaniu, nawet jeśli auto jeszcze się toczy, trzeba startować od 1. Zastanawiam się tylko czy to również taki urok czy może jest jakiś problem ze sprzęgłem albo jego dociskiem? Co wydaje mi się dziwne zważywszy że auto ma 82 tyś przebiegu, a na pedale brak wibracji. Może czujnik sprzęgła?

Ma ktoś może podobne doświadczenia?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

AtecaWW pisze:
14 lut 2025, 12:07
Druga rzecz, to zapinając nieraz wcześnie 2 bieg, zanim auto porządnie się rozpędzi, czasami zdarzają się dziwne dźwięki z okolic skrzyni i ogólne szarpanie autem. Generalnie przyzwyczajam się że 2 w tym aucie to pomyłka i przy każdym większym hamowaniu, nawet jeśli auto jeszcze się toczy, trzeba startować od 1. Zastanawiam się tylko czy to również taki urok czy może jest jakiś problem ze sprzęgłem albo jego dociskiem? Co wydaje mi się dziwne zważywszy że auto ma 82 tyś przebiegu, a na pedale brak wibracji. Może czujnik sprzęgła?
Takie są uroki samochodów ze skrzynią z krótką jedynką. Chcąc nie chcąc trzeba 2. zapinać przy wyższych obrotach/gdy prędkość wynosi około 20km/h. Niżej to męka dla silnika i skrzyni.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

AtecaWW
Samochód: ATECA 2016, 1.4 TSI, Xcellence, manual
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: AtecaWW »

Faktycznie 1 nie jest zbyt długa, więc na logikę wydawało mi się właśnie ta 2 powinna być bardziej elastyczna, a tutaj lipa. Szkoda że ktoś zepsuł tak fajne auto kiepski softem silnika i słabo zestopniowaną skrzynią. Wczoraj przestawiłem atece na tryb individual. Silnik i układ kierowniczy na sport, reszta na eco i wreszcie można trochę przyjemniej podróżować w ruchu miejskim.

Pozostaje mi jeszcze kwestia rosnących obrotów. Wczoraj pod marketem miałem kolejny taki przypadek. Musiałem podjechać kawałek żeby ustawić się do parkowania. Dodaję gazu, ruszam, po czym muszę się zatrzymać żeby wycofać, więc odpuszczam gaz i wciskam sprzęgło, a obroty rosną ponad 2000, utrzymują się 2-3 sekundy i spadają. Ostatni raz takiego zjawiska doświadczyłem 15 lat temu w polonezie i była to wina serwa :/

ODPOWIEDZ