Ta sama trasa tylko że z małą przyczepką lekko załadowaną (kosiarka, podkaszarka i trochę narzędzi). W drugą stronę była bardziej załadowana ale nie zrobiłem sobie zdjęcia... a spalanie było mniej więcej o 1.2l większe.

Ta sama trasa tylko że z małą przyczepką lekko załadowaną (kosiarka, podkaszarka i trochę narzędzi). W drugą stronę była bardziej załadowana ale nie zrobiłem sobie zdjęcia... a spalanie było mniej więcej o 1.2l większe.

A pokrywa Ci się to spalanie z obliczeniami spod dystrybutora? Pytam, bo mój komputer pokazywał bardziej optymistycznie, niż wynikało to z obliczeń zużytego paliwa. Zaniżał o 0,5 l/100km. Zrobiłem małą kalibrację i teraz jest OK!
Jest to wartość fabrycznie nie kalibrowana, więc wszystkie auta opuszczają fabrykę z wartością 100%. Producent umożliwia jednak kalibrację do 15% na + lub -.Oczywiście potrzebne do tego jest jakieś urządzenie diagnostyczne np: OBD Eleven, VCDS... Po podłączeniu urządzenia wybieramy po kolei STEROWNIK 17 (zestaw wskaźników)> ADAPTACJE > KOREKTA WSKAZAŃ ZUŻYCIA PALIWA > Zmieniamy wartość wedle uznania (domyślnie 100%) zakres 85%-115%. U mnie drogą prób i błędów stanęło na 108%.
Statystyk ani dziennika nie prowadzę ale tak pi razy drzwi spalanie sie pokrywa. Może są odchylenia 0,1 czy 0,2 ale nie więcej. Przy tankowaniu na szybko porównuję i odchyleń rzędu 0,5 litra nie miałem.
Jakis slaby ten poranny szczyt w stolicy macie skoro srednia 31. Po Krk mam srednia 21 z jazdy w porannych/popoludniowych korkach.