1.5 TSI - Spalanie
-
Mar
- Samochód: Ateca Exc, 1.5tsi DSG, Velvet Red, 2020 przed lift
- Podziękował: 52 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Re: 1.5 TSI - Spalanie
Przejazd z Polski do Chorwacji ~1300km, spalanie ~7l
Po miescie, krotkie odcinki 6-10km = ~9-10l
Wyjazd za miasto, drogami bocznymi 5.9-6.5l
Autostrada, obciazenie pelne z rowerami 10l
Autostrada, predkosc 120km-~7l, 130km ~7.5l 140km 8l, wiec tak zauwazylem ze co 10km wiecej to okolo 0.5l spalania wiecej. Staram sie jezdzic tak ~130km
Po miescie, krotkie odcinki 6-10km = ~9-10l
Wyjazd za miasto, drogami bocznymi 5.9-6.5l
Autostrada, obciazenie pelne z rowerami 10l
Autostrada, predkosc 120km-~7l, 130km ~7.5l 140km 8l, wiec tak zauwazylem ze co 10km wiecej to okolo 0.5l spalania wiecej. Staram sie jezdzic tak ~130km
-
Bonifacy
- Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 65 razy
Kolega kupił Skodę Karoq z silnikiem 1,5 i jest bardzo zadowolony. Średnie spalanie ma nieco ponad 6 l/100km. Tymczasem moja Ateca ma długodystansowe spalanie prawie 8.
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
- YoursTruly
- Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
U mnie w mieście średnio 6.5 przy normalnej jeździe, ale w korku już 12-15l, co przy mojej niefajnej trasie dom-praca daje mi średnią długodystansową 8.5 
-
flash
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 96 razy
Jak tam wasze spalanie?
Pytam, bo zauważyłem u siebie już od dłuższego czasu zwiększone spalanie. Wiem, że to kwestia mocno dyskusyjna i niejednoznaczna w ocenie, bo trasy i warunki za każdym razem są różne, ale...
Wiosną jak jechałem nad morze z dwoma rowerami na dachu, to przy 130 km/h miałem spalanie ok. 11 l/100km. Ta podróż była zdecydowanie odczuwalna i zauważalna pod względem spalania, bo nawet na niewielkich podjazdach pod górkę na ekspresówce skrzynia (DSG) sama redukowała o 1 lub 2 biegi, żeby podołać oporom powietrza, stąd wzrost spalania był uzasadniony (zwykle było ok. 7 l/100km przy tej samej prędkości i bez bagażu na dachu). Natomiast teraz jadąc dość jednostajnie (brak częstych hamowań i ponownych przyspieszeń, i bez niczego na dachu), to mam jakieś 9-10 l/100km. Jadąc 90-100 km/h jestem w stanie zejść do 5-5.5 l/100km.
Z moich obserwacji z jazdy tą samą trasą z różnymi prędkościami (oraz raz zrobiłem pomiary zwiększając co 10 km prędkość o 10 km/h) wynika, że wzrost prędkości o każde 10 km/h wiąże się ze wzrostem spalania o jakiś 1 litr. Wychodzi na to, że mało ekonomiczny ten silnik 1.5 TSI z DSG7, bo o ile przy 90-100 spalanie jest ładne, to już przy prędkości autostradowej jest to praktycznie x2.
Na początku przygody z tym autem jeżdżąc +/- 140 km/h miałem spalanie nie większe niż 7.5 l/100km. A teraz to niemal dycha.
Coś się mogło zepsuć i przez to jest zwiększone spalanie?
Ten typ tak ma?
Da się coś z tym zrobić? Tj. jakiś program skrzyni czy silnika poprawi mułowatość auta i zmniejszy spalanie?
Nadmienię, że w ostatnich trasach zauważyłem też zamulenie auta, jakby ktoś mu dołożył kilkaset kg na pakę.
Ciśnienie w oponach sprawdziłem, bo trochę spadło wraz ze spadkiem temperatur, ale wciąż to nie to, co było.
Z innych objawów – nie wiem czy związanych z tym czy nie – to po zatrzymaniu auta, np. na światłach, często czuć na kierownicy (i fotelu, i jakby na całym aucie) jakby zwiększone wibracje (od silnika?), takie drgania, i coś jakby bulgotanie. Nie zawsze tak jest, ale częściej niż rzadziej.
Pytam, bo zauważyłem u siebie już od dłuższego czasu zwiększone spalanie. Wiem, że to kwestia mocno dyskusyjna i niejednoznaczna w ocenie, bo trasy i warunki za każdym razem są różne, ale...
Wiosną jak jechałem nad morze z dwoma rowerami na dachu, to przy 130 km/h miałem spalanie ok. 11 l/100km. Ta podróż była zdecydowanie odczuwalna i zauważalna pod względem spalania, bo nawet na niewielkich podjazdach pod górkę na ekspresówce skrzynia (DSG) sama redukowała o 1 lub 2 biegi, żeby podołać oporom powietrza, stąd wzrost spalania był uzasadniony (zwykle było ok. 7 l/100km przy tej samej prędkości i bez bagażu na dachu). Natomiast teraz jadąc dość jednostajnie (brak częstych hamowań i ponownych przyspieszeń, i bez niczego na dachu), to mam jakieś 9-10 l/100km. Jadąc 90-100 km/h jestem w stanie zejść do 5-5.5 l/100km.
Z moich obserwacji z jazdy tą samą trasą z różnymi prędkościami (oraz raz zrobiłem pomiary zwiększając co 10 km prędkość o 10 km/h) wynika, że wzrost prędkości o każde 10 km/h wiąże się ze wzrostem spalania o jakiś 1 litr. Wychodzi na to, że mało ekonomiczny ten silnik 1.5 TSI z DSG7, bo o ile przy 90-100 spalanie jest ładne, to już przy prędkości autostradowej jest to praktycznie x2.
Na początku przygody z tym autem jeżdżąc +/- 140 km/h miałem spalanie nie większe niż 7.5 l/100km. A teraz to niemal dycha.
Coś się mogło zepsuć i przez to jest zwiększone spalanie?
Ten typ tak ma?
Da się coś z tym zrobić? Tj. jakiś program skrzyni czy silnika poprawi mułowatość auta i zmniejszy spalanie?
Nadmienię, że w ostatnich trasach zauważyłem też zamulenie auta, jakby ktoś mu dołożył kilkaset kg na pakę.
Ciśnienie w oponach sprawdziłem, bo trochę spadło wraz ze spadkiem temperatur, ale wciąż to nie to, co było.
Z innych objawów – nie wiem czy związanych z tym czy nie – to po zatrzymaniu auta, np. na światłach, często czuć na kierownicy (i fotelu, i jakby na całym aucie) jakby zwiększone wibracje (od silnika?), takie drgania, i coś jakby bulgotanie. Nie zawsze tak jest, ale częściej niż rzadziej.
-
JACA
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 321 razy
- Otrzymał podziękowań: 100 razy
To nie do końca wina silnika tylko oporu powietrza, który rośnie z kwadratem prędkości a zależy również od powierzchni czołowej. Ateca to taki trochę kiosk ruchu na kołach więc nie ma co spodziewać się cudów
No ale to jest już zastanawiające
- Ocena: 4.76%
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2502 razy
No to rewelacja, aż trudno w to uwierzyć !
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie