Dodatkowa wymiana oleju 1.5 TSI
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Re: Dodatkowa wymiana oleju 1.5 TSI
Nie widzę problemu, żeby zrobić oba przeglądy w terminie wystąpienia wcześniejszego. W moim przypadku tym bardziej nie widzę problemu, bo na pierwszy przegląd po 2 latach/30tyś.km nie pojadę do ASO, mam ich dość po ich poczynaniach, zrobię sam w swoim garażu. Biorę pod uwagę utratę gwarancji, ale myślę, że ewentualne usterki nie będą droższe niż władowanie kasy w przeglądy ASO, które to dokręci świece, śruby itd. na pałę i co tam jeszcze im wpadnie z pomysłów... Problem zaczyna już się podczas podnoszenia samochodu na podnośniku, bo potrafią źle łapy podłożyć 
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Jedź do Bosha, wymiana oleju 81 zł, gwarancja utrzymana. Oczywiście z własnymi materiałami VW
-
maselko
- Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 / Seat Arona Style 1.0
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
ta, a jak coś padnie to odmówią naprawy gwarancyjnej, bo będą chcieli dokładnie opisana procedurę z Boscha.Blues Brothers pisze: ↑13 lut 2025, 20:52Jedź do Bosha, wymiana oleju 81 zł, gwarancja utrzymana. Oczywiście z własnymi materiałami VW
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Gwarancja = ASO. Dyrektywy UE mozna sobie w d… wsadzic. W USA by dzialalo, tu nie.
W 1.5 tsi z DSG sa z tego co czytam dwie usterki ostatnio, pierwsza to DSG, a druga to intercooler przeciekajacy.
Pierwsza to 2500 zl sprzegla lub mechatronika 3500 zl. Druga to ok 1200 zl nowy intercooler. Lampy przestaly pekac, oprogramowanie navi/infoentertainment szwankowalo, ale nic z tym nie robia, kangur wyleczony.
Stad te typowe usterki teoretycznie zalatwiamy kazda jedna jednym lub prawie jednym serwisem na 4 lata, gdzie jest dodatkowo wymiana swiec. Kiedys pisalem, ze serwis w 4 lata to ok 6 tys zl sumarycznie.
Najsensowniej wyglada nic nieruszac do 2 roku. W 1 roku samaemu wykiejic olej z filtrem na ori, zeby sie nie kapli w razie czego, a jak nic sie nie dzieje to olac ASO, bo jak nic sie nie zepsulo, to wad fabrycznych nie ma. Za to zrobic program skrzyni DSG dla zdrowia sprzegiel i dwumasy, do tego w sterowniku silnika wylaczyc S/S, ACT i mamy normalny samochod.
Ja serwisowalem do 4 roku, bo tuz przed serwisem w 2 roku kupilem na black friday pakiet na 2 lata, jeszcze po starych zasadach za 999 zl. Bez tego bylaby porazka w serwisowaniu. W 5 roku juz nie pojechalem do ASO. Po serwisie w 4 roku zrobilem program skrzynii, a przed 5 rokiem wylaczylem ACT.
Jak ktos mysli o sensownosci serwisowania i potencjalnych modyfikacjach, to moj wpis moze mu pomoze.
W 1.5 tsi z DSG sa z tego co czytam dwie usterki ostatnio, pierwsza to DSG, a druga to intercooler przeciekajacy.
Pierwsza to 2500 zl sprzegla lub mechatronika 3500 zl. Druga to ok 1200 zl nowy intercooler. Lampy przestaly pekac, oprogramowanie navi/infoentertainment szwankowalo, ale nic z tym nie robia, kangur wyleczony.
Stad te typowe usterki teoretycznie zalatwiamy kazda jedna jednym lub prawie jednym serwisem na 4 lata, gdzie jest dodatkowo wymiana swiec. Kiedys pisalem, ze serwis w 4 lata to ok 6 tys zl sumarycznie.
Najsensowniej wyglada nic nieruszac do 2 roku. W 1 roku samaemu wykiejic olej z filtrem na ori, zeby sie nie kapli w razie czego, a jak nic sie nie dzieje to olac ASO, bo jak nic sie nie zepsulo, to wad fabrycznych nie ma. Za to zrobic program skrzyni DSG dla zdrowia sprzegiel i dwumasy, do tego w sterowniku silnika wylaczyc S/S, ACT i mamy normalny samochod.
Ja serwisowalem do 4 roku, bo tuz przed serwisem w 2 roku kupilem na black friday pakiet na 2 lata, jeszcze po starych zasadach za 999 zl. Bez tego bylaby porazka w serwisowaniu. W 5 roku juz nie pojechalem do ASO. Po serwisie w 4 roku zrobilem program skrzynii, a przed 5 rokiem wylaczylem ACT.
Jak ktos mysli o sensownosci serwisowania i potencjalnych modyfikacjach, to moj wpis moze mu pomoze.
- Za ten post autor Rafiner otrzymał podziękowanie:
- Blues Brothers (14 lut 2025, 21:18)
- Ocena: 4.76%
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Lu_83
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
A ile u Was kosztuje ten wypasiony serwis na 2 lata/30 tyś z wymianą oleju?
Co do Bosha o którym tu wspomniano wyżej dzwoniłem i dostałem wycenę wymiany oleju w widełkach 800-900zł (podobno nawet do książki mają dostęp i mogą zrobić wpis). Z racji że ASO 950zł więc wybrałem jednak ASO.
Co do Bosha o którym tu wspomniano wyżej dzwoniłem i dostałem wycenę wymiany oleju w widełkach 800-900zł (podobno nawet do książki mają dostęp i mogą zrobić wpis). Z racji że ASO 950zł więc wybrałem jednak ASO.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24
-
Rafiner
Serwis z olejem w granicach 1500-1600 zl.Lu_83 pisze: ↑14 lut 2025, 0:38A ile u Was kosztuje ten wypasiony serwis na 2 lata/30 tyś z wymianą oleju?
Bez oleju w 3 roku ok 900 zl bo wymiana plynu hamulcowego wchodzi.
Potem znowu duzy serwis w 4 roku ok 2300 zl, bo do serwisu olejowego 1500/1600 dochodza swiece za ok 700 zl bo wymieniaja.
I znowu w 5 roku ok 900 zl, bo plyn hamulcowy jest.
Itd. Tylko na 60 tys km dochodzi filtr powietrza extra.
Generalnie jak masz jechac tylko na sam olej, bo jezdzisz co roku to sie w ogole nie oplaca ani ASO, ani Bosch. Ja tylko raz zaplacilem w 1 roku, bo nie obczajony bylem. Potem kupowalem ori filtr i olej za 260-270 zl 0W30 w ASO Luzar Wieliczka i wymienialem u mechanika za 30, a ostatnio za 50 zl. Nie wyznaja sie ze to nie od nich.
Wazniejszy jest serwis bo przedluza gwarancje, a co 2/4 lata i tak musisz u nich olej zrobic.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Blues Brothers
-
Rafiner
Pewnie. Masz racje. Normalnie jest problem z wyegzekwowaniem gwarancji, a ty przyjezdzasz do ASO i mowisz ze ci padlo DSG mokre, ale olej wymieniles
w Boschu i oni oczywiscie wymieniaja ci skrzynie bez gadania.
-
Blues Brothers
Kręcisz. Mówimy tylko o dodatkowej wymianie oleju silnikowego. Olej i akcesoria fabryczne zakupione w ASO, wymienione w profesjonalnym zakładzie. Pan serwisant w ASO może ściemniać, ale do czasu gdy poprosisz o to na piśmie, jako dowód w sprawie sądowej.
-
Rafiner
Dodatkowa wymiane oleju warto zrobic samemu, bo czy to ASO czy Bosch jest za drogo. Poza tym jak ci wymieni Bosch, a silnik padnie to zobaczysz jak ci centrala seata przyzna racje i wymieni silnik. Albo placisz duzo i robisz na legalu, albo po partyzancku i tanio. Poza tym stacje Bosch to gorszy wybor niz zwykly mechanik. One tylko nazwe maja szumna i ceny.Blues Brothers pisze: ↑15 lut 2025, 12:00Kręcisz. Mówimy tylko o dodatkowej wymianie oleju silnikowego. Olej i akcesoria fabryczne zakupione w ASO, wymienione w profesjonalnym zakładzie. Pan serwisant w ASO może ściemniać, ale do czasu gdy poprosisz o to na piśmie, jako dowód w sprawie sądowej.