Silnik 1.5TSI

Dyskusje techniczne na temat silników benzynowych
Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Re: Silnik 1.5TSI

Post autor: Rafiner »

Ja mam pytanie z innej beczki. Czy ktos z Was wylaczal ACT ? Czy to samo, czy w ramach chiptuningu.
Ciekawi mnie jak wrazenia (wzrost spalania) i ile kosztowalo ? Ja w jednej z firm pytalem sie to mi gosc powiedzial, ze nie oplaca sie bo dam 6 stowek za ACT, a caly chiptuning to 1600 zl i zeby to zrobic w ramach chiptuningu.
To by znaczylo, ze musza zgrywac program i zmieniac w nim, czy tylko podpina sie i prosto to robia jak np. zmiany z obd11 itp. Wiecie moze jak to jest ?

Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

Rafiner pisze:
28 paź 2024, 9:16
To by znaczylo, ze musza zgrywac program i zmieniac w nim, czy tylko podpina sie i prosto to robia jak np. zmiany z obd11 itp. Wiecie moze jak to jest ?
Wyłączenie tylko poprzez modyfikację oprogramowania ECU. Osobiście nie wiem jak jest przed i po, bo sam nie miałem takiego silnika, ale tu masz kilka informacji od użytkowników: https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=12626
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowanie:
Rafiner (28 paź 2024, 17:39)
Ocena: 4.76%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Rafiner

sailor 88 pisze:
28 paź 2024, 9:59
Rafiner pisze:
Wyłączenie tylko poprzez modyfikację oprogramowania ECU. Osobiście nie wiem jak jest przed i po, bo sam nie miałem takiego silnika, ale tu masz kilka informacji od użytkowników: https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=12626
Dzieki za info. Niestety potwierdziles moje obawy, ze tylko tuner silnika to zrobi. Czyli tylko w ramach chiptuningu to ma sens. Bez tego samo ACT za 600 zl troche boli.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

Rafiner pisze:
28 paź 2024, 20:46
Dzieki za info. Niestety potwierdziles moje obawy, ze tylko tuner silnika to zrobi. Czyli tylko w ramach chiptuningu to ma sens. Bez tego samo ACT za 600 zl troche boli.
Ja gdybym miał TSI z DSG, zoptymalizowałbym przede wszystkim program skrzyni, bo to w/g mnie największa bolączka tego tandemu, choć różne programy były w poszczególnych modelach...
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Rafiner pisze:
sailor 88 pisze:
28 paź 2024, 9:59
Rafiner pisze:
A co ci przeszkadza w tym systemie odczuwasz jakieś drgania, czy coś innego się dzieje?
Pytam, bo mam to i wcale mi to nie przeszkadza mój tuner pytał się, czy mi to wyłączyć jak robił mi program do skrzyni, ale nie chciałem, bo wcale mi to nie przeszkadza i gdyby nie informacja na wskaźnikach, to nie wiedziałbym, kiedy to się włącza.
Za ten post autor patryk7133 otrzymał podziękowania (w sumie 3):
Skylla (29 paź 2024, 7:40) • kmw (29 paź 2024, 9:39) • Misiek (30 paź 2024, 1:37)
Ocena: 14.29%

Rafiner

sailor 88 pisze:
28 paź 2024, 22:50
Rafiner pisze:
Ja gdybym miał TSI z DSG, zoptymalizowałbym przede wszystkim program skrzyni, bo to w/g mnie największa bolączka tego tandemu, choć różne programy były w poszczególnych modelach...
Skrzynie mam zrobiona, nie to auto.

Rafiner

patryk7133 pisze:
29 paź 2024, 1:04
A co ci przeszkadza w tym systemie odczuwasz jakieś drgania, czy coś innego się dzieje?
Pytam, bo mam to i wcale mi to nie przeszkadza mój tuner pytał się, czy mi to wyłączyć jak robił mi program do skrzyni, ale nie chciałem, bo wcale mi to nie przeszkadza i gdyby nie informacja na wskaźnikach, to nie wiedziałbym, kiedy to się włącza.
Teoretycznie nic, a praktycznie jak dawniej skrzynia dazyla do jak najwyzszego biegu, stad zawsze silnik chodzil w zakresie 1400-1800, rzadko opieral sie o 2000. Dokladnie przy 1900-2000 jadac na ACT slychac buczenie silnika, inaczej chodzi. Poprzednio bylo to przez 1-2 sekundy przy zmianie biegow, bo skrzynia zaraz przy 2000 zmieniala bieg na wyzej i obroty spadaly.
Teraz zmiana na wyzej nastepuje przy 2150 przy spokojnej jezdzie lub wyzej, zaleznie od obciazenia. Stad jak jade spokojnie na 4 biegu i mam obroty 1900-2000, to wlacza sie ACT i moge na nim jechac dlugo, dopoki nie przyspiesze lub zwolnie, albo nie zacznie sie gorka i zmieni sie obciazenie.
Dodatkowo, poniewaz biegi sa tak jak powinny, to w zakresie tych 1900-2000 obr moge jechac dluzej na kazdym biegu, bo skrzynia juz nie zmienia na sile w gore. Generalnie na ACT teraz jezdze duzo i dlugo, dawniej to byla tylko chwila bo na za wysokich biegach silnik byl przeciazony. Teraz jest jak powinno, to silnik ma lzej i ACT jest duzo czesciej.

W zwiazku z powyzszymi zjawiskami zastanawiam sie czy jest to zdrowe dla silnika, bo to ACT dodali przez ekologie i by spelnic wymagania WLTP, a nie zeby silnik mial lzej i chodzil dluzej. W programie proekologicznym skrzyni ACT bylo szczatkowe, a teraz jest bardzo czesto.
Niby nic sie nie dzieje, ale mnie to zastanawia, czy wylaczenie na dluzsza mete nie bedzie dobre.

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

patryk7133 pisze:

No to ja mam zepsuty 🤔 mimo iż słuch już przytępiony, zawsze słyszę kiedy pracuje na 2 cylindrach - buczy jak by miał tłumik przepalony

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Ja też niczego nie odczuwam, gdyby nie informacja na zegarach nie miałbym pojęcia kiedy pracuje na 2 cylindrach.
Za ten post autor Skylla otrzymał podziękowanie:
Misiek (31 paź 2024, 2:17)
Ocena: 4.76%

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Rafiner pisze:
30 paź 2024, 19:09
patryk7133 pisze:
Teoretycznie nic, a praktycznie jak dawniej skrzynia dazyla do jak najwyzszego biegu, stad zawsze silnik chodzil w zakresie 1400-1800, rzadko opieral sie o 2000. Dokladnie przy 1900-2000 jadac na ACT slychac buczenie silnika, inaczej chodzi. Poprzednio bylo to przez 1-2 sekundy przy zmianie biegow, bo skrzynia zaraz przy 2000 zmieniala bieg na wyzej i obroty spadaly.
Teraz zmiana na wyzej nastepuje przy 2150 przy spokojnej jezdzie lub wyzej, zaleznie od obciazenia. Stad jak jade spokojnie na 4 biegu i mam obroty 1900-2000, to wlacza sie ACT i moge na nim jechac dlugo, dopoki nie przyspiesze lub zwolnie, albo nie zacznie sie gorka i zmieni sie obciazenie.
Dodatkowo, poniewaz biegi sa tak jak powinny, to w zakresie tych 1900-2000 obr moge jechac dluzej na kazdym biegu, bo skrzynia juz nie zmienia na sile w gore. Generalnie na ACT teraz jezdze duzo i dlugo, dawniej to byla tylko chwila bo na za wysokich biegach silnik byl przeciazony. Teraz jest jak powinno, to silnik ma lzej i ACT jest duzo czesciej.

W zwiazku z powyzszymi zjawiskami zastanawiam sie czy jest to zdrowe dla silnika, bo to ACT dodali przez ekologie i by spelnic wymagania WLTP, a nie zeby silnik mial lzej i chodzil dluzej. W programie proekologicznym skrzyni ACT bylo szczatkowe, a teraz jest bardzo czesto.
Niby nic sie nie dzieje, ale mnie to zastanawia, czy wylaczenie na dluzsza mete nie bedzie dobre.
U mnie po programie skrzyni też ACT jest jak u ciebie włącza się częściej, z tym że nie mam żadnych dodatkowych objawów, jak u ciebie.
Czy wpływa to na szybsze zużycie silnika? Dobre pytanie, ale nie znam odpowiedzi nigdy nie zagłębiałem się w ten temat, bo jak pisałem nie mam żadnych objawów.

ODPOWIEDZ