Silnik 1.5TSI
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Re: Silnik 1.5TSI
Ja mam pytanie z innej beczki. Czy ktos z Was wylaczal ACT ? Czy to samo, czy w ramach chiptuningu.
Ciekawi mnie jak wrazenia (wzrost spalania) i ile kosztowalo ? Ja w jednej z firm pytalem sie to mi gosc powiedzial, ze nie oplaca sie bo dam 6 stowek za ACT, a caly chiptuning to 1600 zl i zeby to zrobic w ramach chiptuningu.
To by znaczylo, ze musza zgrywac program i zmieniac w nim, czy tylko podpina sie i prosto to robia jak np. zmiany z obd11 itp. Wiecie moze jak to jest ?
Ciekawi mnie jak wrazenia (wzrost spalania) i ile kosztowalo ? Ja w jednej z firm pytalem sie to mi gosc powiedzial, ze nie oplaca sie bo dam 6 stowek za ACT, a caly chiptuning to 1600 zl i zeby to zrobic w ramach chiptuningu.
To by znaczylo, ze musza zgrywac program i zmieniac w nim, czy tylko podpina sie i prosto to robia jak np. zmiany z obd11 itp. Wiecie moze jak to jest ?
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Wyłączenie tylko poprzez modyfikację oprogramowania ECU. Osobiście nie wiem jak jest przed i po, bo sam nie miałem takiego silnika, ale tu masz kilka informacji od użytkowników: https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=12626
- Ocena: 4.76%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
Rafiner
Dzieki za info. Niestety potwierdziles moje obawy, ze tylko tuner silnika to zrobi. Czyli tylko w ramach chiptuningu to ma sens. Bez tego samo ACT za 600 zl troche boli.sailor 88 pisze: ↑28 paź 2024, 9:59Wyłączenie tylko poprzez modyfikację oprogramowania ECU. Osobiście nie wiem jak jest przed i po, bo sam nie miałem takiego silnika, ale tu masz kilka informacji od użytkowników: https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=12626
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Ja gdybym miał TSI z DSG, zoptymalizowałbym przede wszystkim program skrzyni, bo to w/g mnie największa bolączka tego tandemu, choć różne programy były w poszczególnych modelach...
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
patryk7133
- Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 80 razy
A co ci przeszkadza w tym systemie odczuwasz jakieś drgania, czy coś innego się dzieje?Rafiner pisze: ↑28 paź 2024, 20:46Dzieki za info. Niestety potwierdziles moje obawy, ze tylko tuner silnika to zrobi. Czyli tylko w ramach chiptuningu to ma sens. Bez tego samo ACT za 600 zl troche boli.sailor 88 pisze: ↑28 paź 2024, 9:59Wyłączenie tylko poprzez modyfikację oprogramowania ECU. Osobiście nie wiem jak jest przed i po, bo sam nie miałem takiego silnika, ale tu masz kilka informacji od użytkowników: https://www.superbclub.pl/viewtopic.php?t=12626
Pytam, bo mam to i wcale mi to nie przeszkadza mój tuner pytał się, czy mi to wyłączyć jak robił mi program do skrzyni, ale nie chciałem, bo wcale mi to nie przeszkadza i gdyby nie informacja na wskaźnikach, to nie wiedziałbym, kiedy to się włącza.
- Za ten post autor patryk7133 otrzymał podziękowania (w sumie 3):
- Skylla (29 paź 2024, 7:40) • kmw (29 paź 2024, 9:39) • Misiek (30 paź 2024, 1:37)
- Ocena: 14.29%
-
Rafiner
Skrzynie mam zrobiona, nie to auto.
-
Rafiner
Teoretycznie nic, a praktycznie jak dawniej skrzynia dazyla do jak najwyzszego biegu, stad zawsze silnik chodzil w zakresie 1400-1800, rzadko opieral sie o 2000. Dokladnie przy 1900-2000 jadac na ACT slychac buczenie silnika, inaczej chodzi. Poprzednio bylo to przez 1-2 sekundy przy zmianie biegow, bo skrzynia zaraz przy 2000 zmieniala bieg na wyzej i obroty spadaly.patryk7133 pisze: ↑29 paź 2024, 1:04A co ci przeszkadza w tym systemie odczuwasz jakieś drgania, czy coś innego się dzieje?
Pytam, bo mam to i wcale mi to nie przeszkadza mój tuner pytał się, czy mi to wyłączyć jak robił mi program do skrzyni, ale nie chciałem, bo wcale mi to nie przeszkadza i gdyby nie informacja na wskaźnikach, to nie wiedziałbym, kiedy to się włącza.
Teraz zmiana na wyzej nastepuje przy 2150 przy spokojnej jezdzie lub wyzej, zaleznie od obciazenia. Stad jak jade spokojnie na 4 biegu i mam obroty 1900-2000, to wlacza sie ACT i moge na nim jechac dlugo, dopoki nie przyspiesze lub zwolnie, albo nie zacznie sie gorka i zmieni sie obciazenie.
Dodatkowo, poniewaz biegi sa tak jak powinny, to w zakresie tych 1900-2000 obr moge jechac dluzej na kazdym biegu, bo skrzynia juz nie zmienia na sile w gore. Generalnie na ACT teraz jezdze duzo i dlugo, dawniej to byla tylko chwila bo na za wysokich biegach silnik byl przeciazony. Teraz jest jak powinno, to silnik ma lzej i ACT jest duzo czesciej.
W zwiazku z powyzszymi zjawiskami zastanawiam sie czy jest to zdrowe dla silnika, bo to ACT dodali przez ekologie i by spelnic wymagania WLTP, a nie zeby silnik mial lzej i chodzil dluzej. W programie proekologicznym skrzyni ACT bylo szczatkowe, a teraz jest bardzo czesto.
Niby nic sie nie dzieje, ale mnie to zastanawia, czy wylaczenie na dluzsza mete nie bedzie dobre.
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
No to ja mam zepsutypatryk7133 pisze: ↑29 paź 2024, 1:04
A co ci przeszkadza w tym systemie odczuwasz jakieś drgania, czy coś innego się dzieje?
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Ja też niczego nie odczuwam, gdyby nie informacja na zegarach nie miałbym pojęcia kiedy pracuje na 2 cylindrach.
- Ocena: 4.76%
-
patryk7133
- Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 80 razy
U mnie po programie skrzyni też ACT jest jak u ciebie włącza się częściej, z tym że nie mam żadnych dodatkowych objawów, jak u ciebie.Rafiner pisze: ↑30 paź 2024, 19:09Teoretycznie nic, a praktycznie jak dawniej skrzynia dazyla do jak najwyzszego biegu, stad zawsze silnik chodzil w zakresie 1400-1800, rzadko opieral sie o 2000. Dokladnie przy 1900-2000 jadac na ACT slychac buczenie silnika, inaczej chodzi. Poprzednio bylo to przez 1-2 sekundy przy zmianie biegow, bo skrzynia zaraz przy 2000 zmieniala bieg na wyzej i obroty spadaly.patryk7133 pisze: ↑29 paź 2024, 1:04A co ci przeszkadza w tym systemie odczuwasz jakieś drgania, czy coś innego się dzieje?
Teraz zmiana na wyzej nastepuje przy 2150 przy spokojnej jezdzie lub wyzej, zaleznie od obciazenia. Stad jak jade spokojnie na 4 biegu i mam obroty 1900-2000, to wlacza sie ACT i moge na nim jechac dlugo, dopoki nie przyspiesze lub zwolnie, albo nie zacznie sie gorka i zmieni sie obciazenie.
Dodatkowo, poniewaz biegi sa tak jak powinny, to w zakresie tych 1900-2000 obr moge jechac dluzej na kazdym biegu, bo skrzynia juz nie zmienia na sile w gore. Generalnie na ACT teraz jezdze duzo i dlugo, dawniej to byla tylko chwila bo na za wysokich biegach silnik byl przeciazony. Teraz jest jak powinno, to silnik ma lzej i ACT jest duzo czesciej.
W zwiazku z powyzszymi zjawiskami zastanawiam sie czy jest to zdrowe dla silnika, bo to ACT dodali przez ekologie i by spelnic wymagania WLTP, a nie zeby silnik mial lzej i chodzil dluzej. W programie proekologicznym skrzyni ACT bylo szczatkowe, a teraz jest bardzo czesto.
Niby nic sie nie dzieje, ale mnie to zastanawia, czy wylaczenie na dluzsza mete nie bedzie dobre.
Czy wpływa to na szybsze zużycie silnika? Dobre pytanie, ale nie znam odpowiedzi nigdy nie zagłębiałem się w ten temat, bo jak pisałem nie mam żadnych objawów.