Cześć,
Pojawiają się w rożnych źródłach informacje na temat incydentalnych przypadków zatarcia silników 1,5 TSI np.:
https://www.youtube.com/shorts/Q6S7do0Rxds
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
1,5 TSI - zatarty silnik
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Re: 1,5 TSI - zatarty silnik
Moje żadne. Nic nie wiadomo jak te samochody były traktowane, szczególnie czerwona Arona, która powinna podpadać pod gwarancję (zatem po co jechać poza ASO do jakiegoś Mietka?), o ile użyszkodnik świadomie nie zrezygnował jak ja. Już uwierzę, jak właściciel dbał o silnik w tej Aronie. "Szlif", który przedstawił gościu na filmie, może pojawić się od np. butowania na zimno, niskiego stanu oleju, złej jakości olej/niezgodny ze specyfikacją producenta itp. S&S też nie jest obojetny.
- Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:
- overheat (04 mar 2026, 13:05)
- Ocena: 4.76%
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
- Lord M
- Samochód: Leon DKZA
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Re: 1,5 TSI - zatarty silnik
Dokładnie tak samo myślę. Nawet jakby ASO nie zmieniało oleju (jak w moim Fiacie Stilo Abarth) to nawet na starym oleju auto by pociągneło dłużej. Oczywiście, mogła być wada fabryczna ale tutaj głania się gwarancja. Może też być tak, ze ktoś dłubał w sofcie. Silnik zdechł i dlatego ktoś nie pojechał na gwarancji.
U rodziców wybiło 60 tys km w T-Roc i wszystko jest ok. Olej zmieniam co 10 tys km, wszystkie filtry co roku nowe. To że tam się przyciśnie auto aby wyjechać z podporządkowanej raczej by nie spowodowało zabicia silnika.
Jakieś drugie dno jest tej historii.
U rodziców wybiło 60 tys km w T-Roc i wszystko jest ok. Olej zmieniam co 10 tys km, wszystkie filtry co roku nowe. To że tam się przyciśnie auto aby wyjechać z podporządkowanej raczej by nie spowodowało zabicia silnika.
Jakieś drugie dno jest tej historii.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)