Migająca kontrolka świec żarowych, brak mocy, tryb awaryjny - Seat Ateca 1.6 TDI

Dyskusje techniczne na temat silników diesla
Kalou
Samochód: Seat Ateca 1.6 TDI
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Migająca kontrolka świec żarowych, brak mocy, tryb awaryjny - Seat Ateca 1.6 TDI

Post autor: Kalou »

Problem rozwiązany. Samochód zatankowany "vervą" pod korek, dolany regenerator wtryskiwaczy z liqui moly, wymieniony filtr paliwa - błędy zniknęły, samochód działa bez zarzutów. Także dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Sponsor

Kalinski

Re: Migająca kontrolka świec żarowych, brak mocy, tryb awaryjny - Seat Ateca 1.6 TDI

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 959 razy
Otrzymał podziękowań: 1522 razy

Post autor: Misiek »

Kalou pisze:
01 sie 2024, 3:27
Problem rozwiązany. Samochód zatankowany "vervą" pod korek, dolany regenerator wtryskiwaczy z liqui moly, wymieniony filtr paliwa - błędy zniknęły, samochód działa bez zarzutów. Także dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Czyli prawdopodobnie jednak powodem problemu było paliwo słabszej jakości, tym bardziej, że jak sam pisałeś było zalane na stacji "no name", czyli niewiadomego pochodzenia i składu. Dobre paliwo z dodatkami czyszczącymi plus markowy regenerator / oczyszczacz, a także nowy filtr paliwa już po krótkim czasie, po krótkim przebiegu zrobiły swoje. Silniki benzynowe są o wiele mniej czułe na jakość paliwa, ale diesle zdecydowanie warto tankować droższym, ale sprawdzonym paliwem lepszej jakości.

Kilkanaście, czy nawet i dwadzieścia parę lat temu, jak pojawiły się diesle na wysokociśnieniowym common railu, to wielokrotnie czytałem i słyszałem o przestrogach przed paliwem niskiej, gorszej jakości. Że źle współgra z ogromnym ciśnieniem (nawet 2500 barów), z wtryskiwaczami o mniejszej średnicy dyszy i nawet najlepsze filtry paliwa, czy separatory wody nie są w stanie polepszyć sytuacji.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Kalou
Samochód: Seat Ateca 1.6 TDI
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Kalou »

Witam,

wracam po kilkumastu dniach bezproblemowej jazdy. W dniu wczorajszym jadąc ze stałą prędkością ok 140 km/h znów pojawiła się kontrolka świeć żarowych, komunikat "usterka systemu start - stop", tryb awaryjny. Od razu podejchałem do mechanika, podłączył samochód pod komputer - błąd P0299, problem z podciśnieniem turbiny. Mechanik stwierdził, że do wymiany "gruszka" turbiny, membrana, która znajduje się w środku prawdopodobnie z uwagi na upływ czasu się rozerwała. Miał ktoś podobny problem? Nie chce teraz wymianiać części za nie małe pieniądze, bo mechanikowi się wydaje...

ODPOWIEDZ